2019. június 20., csütörtök

A CGI védelmében

Általában olyan könnyedén mondják a rajongók, hogy az előzmény-trilógia egyik legnagyobb hibája a béna CGI. Pedig szerintem igenis jól sikerült, és rengeteg látvány van, amiről nem gondolnánk, hogy CGI, annyira valósághű.

George Lucas mondta egyszer, hogy az a jó trükk, amiről az ember nem is hinné, hogy trükk. Például amikor a négykarú Dex megöleli Obi-Want, na arról ordít, hogy trükk, tehát az nem sikerült jól.De mondjuk az Anakin-Dooku-Obi harc A Sith-ek bosszúja elején egy eszméletlenül nagy varázslat, amire senki sem gondolna.


Christopher Lee épp A király visszatér forgatásával végzett Új-Zélandon, amikor áthívták Ausztráliába A Sith-ek bosszúja forgatására. Neki abban a filmben csak az a kis vívós jelenete volt, aztán lefejezik, kész. Csakhogy a díszlet, ahol ez az egész játszódott, még egyáltalán nem volt kész (hónapokig tartott a megépítése annak a helyszínnek, ahol Palpatine a székhez bilincselve ült).

Azt viszont nem akarták, hogy Lee hazarepüljön Angliába, megvárja, míg kész a díszlet, aztán visszarepüljön. Inkább felvették az összes jelenetét kék háttér előtt, aztán hazaengedték. Az egész kb. két napig tartott.

Teltek-múltak a hetek, elkészült végre a díszlet.


2003. szeptember 3-án, szerdán Ewan és Hayden végigjátszotta a szerepét, vívott, beszélt, stb. Christopher Lee jelenléte nélkül!
Persze, hogy legyen kivel kardozni, beállítottak egy dublőrt, Kyle Rowlingot Lee helyett, mindenesetre az egészet sikerült Rob Coleman csapatának olyan fantasztikusan hibátlanul vegyíteni, s Rowling arcára Lee fizimiskáját montírozni, hogy szerintem az égvilágon senkiben fel sem merül a gyanú a film nézése közben, hogy a párbaj előtti kis párbeszédet ("Adják át a fegyvereiket"), aztán magát a párbajt a harc közbeni párbeszédekkel együtt, s végül Dooku lefejezését úgy vették fel, hogy az egyik színész a többihez képest másik időpontban volt jelen! :D


(Hasonló bravúrnak tartom a csecsemő Luke átadását a Lars-házaspárnak.)

Ilyen trükkökre számítógép használata nélkül egyszerűen alkalmatlan a hagyományos filmes technológia, bármilyen optikai kompozícióval is próbálkozzanak. Azokkal lehetetlen ennyire élethűen vegyíteni a képeket egymással.


Mutatok példát.


Kékhátteres studiófotó, amiből semmi nem derül ki. :) Itt valójában azt veszik fel, hogy Luke és Han a sivatagi szkiffen utazik. (Hamillről hiányzik a fekete ruha, ez most biztos csak próba.)

S az eredmény:


Sajnos a filmben nagyon látszik, hogy ők valójában nincsenek a sivatagban. Túl éles a körvonaluk, különösen a hajszálak táján, és az arcukon levő árnyékok sem természetesek.
(Ráadásul valamiért tükrözték a képet, de ez most nem lényeg.)

De mire voltak képesek 16 évvel később?Szenzációsan jól odaillesztették a hátteret. Meg nem mondtam volna, hogy ők igazából egy kék fal előtt állnak.


Én az ilyen dolgokban látom a számítógép nagy szerepét, nem az idegen lények animálásában (amik tényleg nem mindig sikerültek túl jól).

Összességében azt gondolom, hogy azok a CG-trükkök, amik szemet bántóan kilógnak az előzményfilmekből, csak a töredékét teszik ki a CGI-elemek tényleges számának.

4 megjegyzés:

 1. Én igazándiból nem értem a CGI ellenségességet. Mennyiben kevésbé valós egy CGI, mint mondjuk egy makett, báb, stb...
  Szerintem mindegyiknek megvan a maga szépsége. De csak azért, mert a CGI újabb (és ugye az emberek idegenkednek az újtól), még nem kell leszólni.
  És az Utolsó Jedikben nekem kifejezetten tetszett, hogy látom az űrhajókat vezető embereket élni és mozogni. Ez nálam nagyon sokat dobott a film élvezhetőségén (miközben valószínűleg a valóságban nem lenne egészséges a pilótákat sima átlátszó ablaküveg mögé ültetni).

  Ugyan úgy, ahogy a CGI-s részek között is találni hibásakat (inkább kevésbé kidolgozottaknak nevezném őket), ugyan úgy a hagyományos trükkök esetében is bőségesen találni hibákat (szintén inkább kevésbé kidolgozottnak nevezném) a három klasszikus filmben.
  Csak néhány példát: a 4. rész Moss Elys-i kocsmai levágott kéz iszonyú béna volt (már akkor is). De a 6. részben amikor a lépegető próbál a farönkökön megállni, majd eldől, az sem sikerült jól.
  A robbantások pedig (amelyek elég gyakoriak a filmben) kifejezetten jobbak a CGI-ben, így a klasszikus részek felújított változatában is.

  Gondolom van egy olyan az egészben, hogy a hagyományos trükkök esetében sokszor kellett okos megoldásokat kitalálni, hogy a dolog jól működjön. És ilyenkor az "öregek" mondogatják, hogy "Bezzeg nekünk még ügyeskednünk kellett! Ma már megcsinálja a számítógép!" És ez így is van.
  Csakhogy ma meg a számítógépnél kell ügyeskedni, hogy a dolog működjön. A Gyűrűk Ura esetében egész bónusz DVD-k vannak tele azzal, hogyan kellett a számítógép esetében ügyeskedni.

  Inkább abban látom a fő különbséget, hogy míg egy makett elkészítésénél egy apró hiba tönkretehette az egész makettet (több heti munka), addig a számítógépnél mindig ott az Undo, Backup, stb...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. "Mennyiben kevésbé valós egy CGI, mint mondjuk egy makett, báb, stb..."
   Valami nagyon hasonlót mondott maga George Lucas is egy cikkben, amit most nem találok sehol. De pontosan ez volt a lényege: egy CG-lény semmivel sem hamisabb, mint egy bábu.

   Törlés
 2. Én abban látom az előzmény filmek túlzott CGI alkalmazását, hogy a klónok nem valódiak. Egyetlen egy valódi klón páncélt nem látni...és sajnos szembetűnő is. Sokat dobna a látványon, ha azok valódiak lennének. Persze értem, hogy nem lett volna egyszerű ugyanolyan magas embereket beöltöztetni, meg nagyon sok klón van a jelenetben néhol, de akkor is! A birodalmiak igaziak, az első rendiek igaziak, csak a klónok lógnak ki. Megsokszorozni lehet őket a képen.
  Ezenkívül néhány háttér lehetett volna még valódi, vagy makett. Bár tudom, hogy egyébként sok díszlet tényleg megépített, illetve nagyon részletes makett volt.
  Viszont ahogy a klasszikus filmeknek is nagyrészt jót tettek a felújítások, úgy az előzményekre is ráférne a felújítás, CGI frissítés.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdekes, én meg kezdettől azt hittem, hogy a klónok jelmezbe bújt statiszták. :) Aztán amikor megtudtam, hogy egyetlen klón jelmez sem készült a filmhez, leesett az állam.

   Törlés