2016. augusztus 5., péntek

Ezeréves Sólyom

Egy új remény

Mindnyájan tudjuk, hogy az Ezeréves Sólymot egy hamburger ihlette, amibe valaki beleharapott, és egy olívabogyót tett mellé.


Ez a sztori igenjól hangzik, de szerintem csak mese. Ami azt illeti, a Sólyom eredetileg teljesen máshogyan nézett volna ki. Egy hosszúkás test, elején egy pilótafülkével, hátulján nagy hajtóművekkel.
Erről a modellről számtalan látványterv, makett és részletes műszaki rajz készült. Ez itt például Colin Cantwell modellje:





Később ezt dolgozta át Joe Johnston és csapata. Az alapkoncepció megmaradt, de részletesség, dizájn és élethűség tekintetében a Johnston-féle verzió messze felülmúlta Cantwell alkotását. Ügyeltek arra, hogy úgy nézzen ki és akkora legyen, hogy a benti jelenetek helyszínei kívülről nézve is hihetően beleférjenek. Bőven volt idejük a legapróbb részletekig megtervezni Han hajóját, de aztán jött a tévében az Alfa Holdbázis, benne a Sas nevű űrhajóval, ami egy hosszúkás test, elején egy pilótafülkével, hátulján nagy hajtóművekkel (és egy ragadozómadár nevével).
Lucas emiatt utasította a brigádot, hogy azonnal tervezzenek egy merőben új hajót Hannak, különben a moziban mindenki a Sas koppintásának fogja tartani a Sólymot. Egyetlen kitétel volt: az új űrhajó ne hasonlítson semmire, amit korábban sci-fiben láthatott a nézőközönség!

Így kellett Joe Johnstonnak hamargyorsan egy új tervvel előrukkolnia. A korábbi modell sem lett kidobva; a pilótafülke cseréjével Leia hercegnő korvettje lett belőle. Han hajója pedig a ma is ismert formát kapta, így lett a mozitörténelem legmenőbb űrjárműve.


Igaz, hogy a külseje alapján nem lehet benne akkora hely, mint amit bent mutatnak; igaz, hogy a belsejében a gravitáció össze-vissza irányul (lásd a lövegtornyokat); igaz, hogy teherhajó létére nem tűnik úgy, mintha tele lenne rakodótérrel; tehát egyértelműen látszik, hogy ez egy sebtiben összecsapott modell, mégis százszor jobban néz ki, mint az aprólékosan megtervezett első verzió.


Mindez persze még nem zárja ki a hamburger és olajbogyó általi ihletettséget, de érdekes módon Joe Johnston egy szóval sem említi ezeket, amikor a Sólyom születéséről ír a Facebookon.
Mi több, az egyik hozzászólásra adott válaszában kifejezetten cáfolja a hamburger-sztorit. Márpedig nála hitelesebb forrás a témában aligha létezik.



Colin Cantwell szintén tagadja a hamburger-történetet, ugyancsak a Facebookon:




1976. április 10-én készült el a modell, több mint 15 ezer dolláros költséggel. A makett az uszkve 170 centiméteres hosszával majdnem kétszer olyan nagy volt, mint a 90 centis csillagromboló-modell. A sok apró részlet kedvéért egy makettforgalmazó cégtől jutányos áron hozzájutottak mindenféle selejtes áruhoz (hiányos vagy hibás készletekhez, amiket a boltok vagy a vevők visszaküldtek). A makettkészletekhez matricák is jártak, ezeket is felhasználták, így az Ezeréves Sólyom felületén szinte mindenütt lehet találni egy-egy apró feliratot vagy emblémát.

A 170 centis modell mellett készült egy óriási radartányér is, amit pusztán egyetlen röpke pillanatban lehet látni a filmben. Ez csak önmagában a radar volt, nem csatlakozott hozzá a Sólyom testének többi része. A filmben ráadásul el is mosódott, így nem igazán kivehetők a részletei.




Míg az ILM-nél a 170 centis makett készült Amerikában, addig az életnagyságú modellt ácsolták Angliában. Érdekes, hogy az óriási távolság ellenére sikerült úgy összehangolni a munkát, hogy az 1/1-es arányú makett részleteiben is közel azonos legyen az 1/20-assal. Legalábbis ami az életnagyságú Sólyom orrnyúlványát illeti, nagyon hűen leutánozták a 170 centis maketten felhasznált Ferrari-motort.


A pilótafülke esetében viszont sajnos a belső nézet nem teljesen passzol a külsőhöz: eggyel kevesebb osztás van az ablakon. Erre szerencsére a folytatásokban odafigyeltek.


Hogy helyet, pénzt és időt spóroljanak, csak a Sólyom felét építették meg. Ez egyrészt abból látszik, hogy az óriási radartányér hiányzik róla. Másrészt pedig abból, hogy hogy egy tartóoszlopot kellett aláapplikálni, hogy ne dőljön el (hiszen a Sólyom megfelezésével csak 2 leszállótalpa maradt, ami vajmi kevés a stabilitáshoz). Ezt az oszlopot a Mos Eisley díszletben valamiféle üzemanyagtöltő gégecsőnek álcázták, ám a Halálcsillag-díszletben már nem törődtek a leplezéssel: csupaszon látható az oszlop, csak néhány hordót helyeztek elé.


A Birodalom visszavág
A Birodalom visszavág esetében más volt a helyzet: a teljes Sólymot megépítették, így megvolt a hely mindegyik leszállótalpnak, de a biztonság kedvéért megtoldották további 2-vel, így a Sólyom hasa két nagy dobozzal bővült.


A Han és Csubi módosításaként elkönyvelt két nagy doboz a Sólyom alján rákerült a 170 centis makettre is. Ezen kívül kapott néhány lámpát, valamint a radartányér közepéről eltüntették a gyűrűt.


A 170 centis makett részletgazdag volt és baromi jól nézett ki ugyan, de a nagy mérete mellett a tömege is nagy volt. Így nemigen lehetett vele bonyolult manővereket felvenni. Emiatt a Birodalom kedvéért készítettek egy kb. feleakkora makettet is, amivel már sokkal könnyebben lehetett megvalósítani azt nyaktörő hajszát, amikor a Sólyom pörögve-forogva menekül az aszteroidamezőben. Ez a 80 centis modell annyira népszerű lett az ILM-nél, hogy a Birodalom Sólyom-jeleneteinek többségében inkább ezt használták, nem az eredeti nagyot. Átlag néző észre sem veszi a különbséget a kettő között.


De aki tudja, hogy mit keressen a szemével, annak már egyből feltűnik, hogy melyik jelenetben melyik makett látható. Íme a legfeltűnőbb eltérések:







A Birodalom visszavághoz két további Sólyom-modellt is építettek. A 13 centis változat a film végén látható, amikor a Sólyom az egészségügyi fregatt hasánál pihen. Az ötcentis makett pedig a csillagromboló hídjához tapadva szerepelt.



Szerintem jól mutat együtt a kicsi és a nagy modell. :)




A Birodalom visszavág hatodik Sólyom-modellje csak egy kis részlet a felszínéről. Ezt annál a – sajnos kivágott – jelenetnél használták fel, amikor mutatták, miként menti meg Lando Luke-ot.


Egy hetedik Sólyom-modell viszont benne volt a filmben, ráadásul ugyanennél a jelenetnél. Amikor a Lando-bábu kidugja a fejét a fenti légzsilipen, akkor egy meglehetősen nagy makettet láthatunk.



A Jedi visszatér
A Birodalom visszavág forgatása után az életnagyságú Sólyom tárolása túl költséges lett volna, így azt szétszedték (csakúgy, mint korábban az Egy új remény fél Sólyomját). A Jedi visszatérhez ezért újat készítettek. Ez a modell (a legelsőhöz hasonlóan) szintén csak félig készült el, mert a hiányzó másik felet úgyis jótékonyan eltakarja a tomboló homokvihar.


Ez volt az egyetlen olyan jelenet a Jediben, amikor az életnagyságú Sólymot használták, ám sajnos a film végső változatába nem került bele.
A többi Sólyom-jelenetben vagy a 170, vagy a 80 centis makettet, vagy néhány esetben háttérfestményt használtak. Ezek a festmények baromi jól néznek ki, hihetetlen élethűek; csak alaposan szemlélve látszik, hogy igazából nincs is ott a színészek mellett az Ezeréves Sólyom.


A 170 centis makett valószínűleg A Birodalom visszavág forgatása után megsérülhetett, mert a fenti lézerágyú forgatható illesztésének A Jedi visszatér idejére már nyoma sincs.


A lentinek viszont szemmel láthatóan nem esett baja.


A fenti fénykép Lucassal és a rengeteg makettel egyébként régi kedvencem. Remekül mutatja azt a temérdek munkát, amit az ILM munkatársai a makettek elkészítésébe fektettek. Ez előtt a fénykép előtt néhány perccel készült annak idején egy másik felvétel is, amin szerepel 3 további Ezeréves Sólyom modell. Ezek egyforma méretűek, és az egyikük mintha kicsit sötétebb volna a másik kettőnél. Mostanáig nem sikerült beazonosítanom, hogy melyik jelenetben használták őket, de az biztos, hogy nem 170, nem is 80 és nem is 13 centis makettekről van szó.

Felújított változat
A trilógia 1997-es felújítása az Ezeréves Sólymot is érintette néhány esetben. Logikus volna azt hinni, hogy a digitális változatot egyszer kellett elkészíteni, aztán csak megfelelően odahelyezni az adott képkockára. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy snittről-snittre változik: hol a 170, hol a 80 centis modellt vették alapul, hol a kettő keverékét.


Az ébredő Erő
Itt megint felépítették a teljes életnagyságú Sólyom modellt, s ezúttal Christopher Nolan iránti tisztelet jeléül elrejtették benne a Batmobile-t is.


A digitális változat ebben az esetben már egyértelműen (és bevallottan) csak a 170 centis modellen alapul, a 80 centiméteres változatnak ezúttal nyoma sincs. A legnyilvánvalóbb módosítás az új radar (hiszen az eredeti ottmaradt a második Halálcsillagon). A kevésbé észrevehető változás az, hogy ezúttal a lövegtornyok tudnak forogni is, valamint hogy a rámpa becsukott állapotban is megfelel az életnagyságú modellnek.


Azt gondolhatnánk, hogy a digitális Sólyom-modell állandó a film során. Mégis észre lehet venni egy-két különbséget az egyes snittek között.



Az még érdekes, hogy az üldözés során a leszállótalpak ajtajai az egyik pillanatban félig nyitott állapotban látszódnak.


4 megjegyzés:

  1. Ebben az az igazán megdöbbentő, hogy a CGI előtt micsoda hatalmas munkát fektettek ezekbe a modellekbe. PL. az a radar elkészítése sem lehetett 5 perc, és cserébe pedig alig néhány másodpercet szerepelt a filmben. És igazándiból nem is volt lényeges, simán lehetett volna a jelenet radar nélkül is..
    És ezek után elég lazán kezelték őket..

    "- Hova tegyük a Millenium Falcont?
    - Hozzám biztos nem, mert az asszony kivág vele!
    - Az én lakásom meg kicsi, oda nem fér be..
    - Tudjátok mit? Gyújtsuk fel!"

    Pedig ma, az internet korában, egy ilyen kelléket azonnal jópénzért el lehetne adni. Jelentősen csökkentené a film költségeit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A felgyújtást csak viccből írtad?
      Az egyiket tényleg felgyújtották. :)

      Törlés
    2. Pár napja olvastam valahol, hogy felgyújtották. Pedig már akkor is milliókért el lehetett volna adni.

      Nem tudom, hogy érezhetik ezt a makett készítők... Talán a szívükhöz nőtt, talán már annyira elegük lett belőle (pl. minden felvétel után valamit ragasztani kellett rajta), és már alig várták, hogy a tűzre dobhassák..

      Törlés
  2. Sziasztok! Szerintem "Csubakka" - gányolása miatt változott mindig , mert hát nem a szerelők gyöngye volt!!! :) :) :)

    VálaszTörlés