2017. március 11., szombat

A Halálcsillag árok csak egy hiba?

2016-ban szenzációs hírnek számított, hogy a Csillagok háborúja végső csatájának legizgalmasabb jelenete – az árokfutam – egy hibának köszönhető.


Colin Cantwell a reddit.com-on mesélte el, hogy a Halálcsillag-modell két féltekéjének összeillesztése nem sikerült tökéletesre, így lett a híres árok a Halálcsillagon.
Mindenféle weboldal hírt adott erről, és még magyar hírportál is beszámolt róla.

Több baj van ezzel a hírrel.

Egyrészt, az árokfutam helyszíne nem az az árok, ami már messziről is látszik. A messziről is látható egyenlítői árok az az árok, ahová az Ezeréves Sólymot bevontatták.



Az egy óriási árok, ami pl. hangároknak ad helyet. Hogy lehet összetéveszteni azzal a szűk árokkal, amiben éppen elfér néhány egyszemélyes vadászgép?



Mellesleg a lázadók eligazításán is látszik, hogy Luke-ék árka éppen merőleges az egyenlítői árokra.



Szóval a hőkivezető nyíláshoz vezető árok valami olyasmi lehet, ami a távoli felvételeken csak egy vékony függőleges csíknak látszik. Ilyenből rengeteg látható a Halálcsillag felszínén (a regényváltozatban van is arról szó, hogy másik árokban repülnek a csata alatt).



De jól van, ettől még lehet, hogy tényleg Cantwell hibájából származik az egyenlítői árok, csak az újságírók összekeverték az árkokat.
Íme a Cantwell-féle modell 1975-ből:


Na most ez a bibircsókos rondaság csak messziről hasonlít a végleges Halálcsillagra, úgyhogy azt is kizárhatjuk, hogy a filmen látott egyenlítői árok Cantwell keze munkája. Már csak azért is, mert a filmhez nem is akartak egész alakos makettet készíteni a Halálcsillagról. Úgy tervezték, hogy megoldják Ralph McQuarrie háttérfestményével, ezzel:



Jól látható, hogy ezen a festményen a szuperlézer éppen rajta van az egyenlítői árkon, nem felette. Ez alapján készült el Larry Cuba számítógépes grafikája is 1976-ban.


Figyelmes nézők a Halálcsillag sematikus ábrájához hasonló grafikát magán a Halálcsillagon is észrevesznek:



Mivel azonban a fentebb említett háttérfestmény nem tűnt elég élethűnek, úgy határoztak, hogy inkább egy modellt készítenek.


A modell esetében a szuperlézer az egyenlítői árok fölé került, de a számítógépes grafikák valamiért sajnos változatlanul maradtak.

Mindez persze nem zárja ki, hogy Cantwell hibája inspirálta az árkot a Halálcsillag végleges változatának egyenlítőjén.
De az az igazság, hogy Colin Cantwelltől függetlenül Ralph McQuarrie is foglalkozott a Halálcsillag formatervével. Ezeket az 1975 elejéről származó skicceket Rinzler könyvében találtam:


Háromból kettő egészen úgy néz ki, mint amit végül a filmben láthattunk. És rajtuk van az egyenlítői árok is. Pedig ezek rajzok, itt nem lehet szó arról, hogy az egyenlítői árok véletlenül került oda. Továbbá azt is feltételezem, hogy Ralph gyors vázlatai hamarabb elkészültek, mint Colin modellje (a két művészt nagyjából ugyanakkor szerződtették a filmhez).

Sőt, mutatok még jobbat:


Ezek a skiccek 1974 novemberéből származnak. Ekkor volt az első megbeszélés George Lucas és Ralph McQuarrie között. Ezen a megbeszélésen Lucas sebtiben lerajzolta, hogy miként képzeli el a TIE-vadászt, a felkelők vadászgépét és a Halálcsillagot. Alighanem ez a legelső rajzok egyike, ami a Halálcsillagot mutatja, maga Lucas firkantotta egy darab papírra, és ott van egy vaskos egyenlítői árok is!

Erről ennyit…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése