2017. április 18., kedd

Előre ki volt találva a Csillagok háborúja? – 1. rész: 1971-1977

Dobay Ádám tökjól leírta, amit már én is régóta gyanítottam, hogy egyszerűen nem lehet igaz az a mese, hogy a Csillagok háborúja hexalógia úgy volt eleve kitalálva, ahogy mi láthattuk. Máig sokan elhiszik azt a pletykát, hogy George Lucas a kezdetektől fogva 9 részt akart, meg hogy csak azért a középső trilógiát kezdte el, mert az előzményekhez még nem volt kész a trükktechnológia. Azt is elhiszik, hogy Vader már a kezdetek kezdetén Luke apjának volt tervezve, hiszen mi másért lenne a neve „Apa” (hollandul apa = vader).


Én viszont nem hiszem el, hogy Lucas a történet csetlő-botló figurájának szánt Thripiót eleve a félelmetes Vader nagyúr gyerekkori kreálmányaként képzelte el. Nem hiszem el azt sem, hogy Lucasnak az járt a fejében, hogy Leia és Luke testvérek, amikor A Birodalom visszavágban egyik lesmárolta a másikat. Nem hiszem el, hogy Lucas fejében már a hetvenes években az a kép volt, hogy Yoda és Csubakka régi ismerősök. És főleg azt nem hiszem el, hogy valaki szándékosan a negyedik résznél kezd el egy történetet elmesélni, ráadásul úgy, hogy eleinte elutasítják a filmstúdiók, és kifejezetten bizonytalan a sikere.



Ezért úgy döntöttem, hogy végzek egy kis kutatómunkát, és végigmegyek a Csillagok háborúja születésén, a kezdeti vázlatoktól A Jedi visszatér mozibemutatójáig. Ha tényleg minden előre ki volt találva, akkor az alábbi kérdésekre csupa „igen” kell legyen a válasz:
  • Kiderül-e, hogy ez a film valaminek a negyedik része lesz majd?
  • A teljes egész sztori nem Luke kalandjairól szól, hanem Anakin felemelkedéséről és bukásáról?
  • Vader nagyúr Luke apja-e?
  • Leia hercegnő Luke ikertestvére-e?
  
1971. augusztus 3-án regisztrálták az Amerikai Mozgókép Egyesületnél A csillagok háborúja címet (így, névelővel). Ez még csak egy cím volt; sem történet, sem szereplők, sem semmi egyéb konkrétum nem volt még, csak az, hogy majd egyszer valamikor ezzel a címmel készülni fog egy film.


1973 elején Lucas leült az íróasztalához (amit három ajtóból rakott össze), és jól hangzó neveket kezdett papírra vetni. Ez a névsor olyan neveket is tartalmazott, mint Bail, Biggs, Clegg, Hayden, Lars, Leila (nem elírás), Mace, Owen és Valorum.
Erre valaki máris rávetődhetne, hogy na tessék: ennek fele előzmény-trilógia szereplő! Sőt! Lucas már 1973-ban pontosan kitervelte, hogy az 1981-ben születendő Hayden Christensen lesz a 2002-ben bemutatandó II. rész főszereplője!



Az igazság viszont az, hogy ezek csak nevek, itt még egyáltalán nem volt tiszta, hogy ki kicsoda lesz. A későbbiekben ugyanis a nevek és viselőik össze-vissza váltakoztak az egyes sztorivázlatok folyamán. Mi több, a lista további neveket is tartalmazott (pl. Roland, Monroe), amik meg aztán sosem szerepeltek, ráadásul nem igazán messzi-messzi galaxisból származó neveknek tűnnek. De a legfontosabb: Luke és Vader hiányzott erről a listáról.

Ezután született még egy névsor. Lucas itt már vezeték- és keresztneveket kombinált, s szerepet is kitalált a nevekhez.
  • Owen Lars birodalmi tábornok
  • Han Solo, a Hubble nép vezére
  • Mace Windy (nem elírás), egy Jedi-bendu
  • Annakin (nem elírás) Starkiller, a beberek királya
  • Luke Skywalker, a beberek hercege

Ha feltételezzük, hogy a herceg minden esetben a király fia, akkor igen, Luke már itt Annakin fia, bár a vezetéknevük eltér. De igazából az a kérdés, hogy Vader fia-e. Vader neve viszont erről a listáról is hiányzik.

Egy harmadik lista is született, ami helyszínneveket tartalmazott, s Lucas az adott hely egy-egy jellemző tulajdonságát is odaírta. Ebben a listában szerepel például egy Yavin nevű dzsungelbolygó, a vukik szülőhazája (a „vuki” szó először George THX-1138 című 1971-es filmjében hangzott el; valaki bemondta a rádión, hogy elütött egy vukit).

A következő írás már nem csupán egy lista volt, hanem egy kétoldalas kézirat, amely Mace Windy nevű Jedi-bendu és tanítványa, Chuiee Thorpe történetét meséli el. Címe: A Whillek krónikája I.



Nahát! Első részt ír, nem negyediket! (Egyébként megírta a második részt is, ami 4 évvel az első után játszódik.)
Milyen érdekes, hogy ez a Whill-dolog már ilyen korán megjelent. Ezután a Csillagok háborúja 1976-os regény-változatában olvasható volt ugyan, de filmben először 2016-ban, a Zsivány egyesben említették a Whilleket: Chirrut és Baze mint a Whillek őrzői szerepelnek a történetben.

Nyilvánvaló, hogy a főszereplő Mace Windy neve azóta kettévált: egyrészt ebből lett természetesen Mace Windu, másrészt pedig a Tatuinon Luke haveri körében volt Biggsen kívül egy Windy nevű srác is (csak a regényben olvasható, a filmbéli szereplését kivágták).

A kézirat érdekessége, hogy már ebben szerepel a „padawaan” (nem elírás) kifejezés, amiről mindnyájan tudjuk, hogy a Baljós árnyakban hangzott el először. Azt is érdemes tudni, hogy ebben a történetben Chuiee apja egy Han nevű pilóta.


1973. április 17-étől május 20-áig (vagyis több mint egy hónapig) készült egy újabb kézirat, ami ezúttal már 10 oldalt tett ki. Címe: A csillagok háborúja (megint névelővel).



Ebben a szinopszisban már Luke Skywalker a főszereplő. Polgárháború zajlik, egyik oldalon felkelőkkel, másikon a gonosz Birodalommal. Van egy hercegnő is, aki fogságba kerül, és Luke-ék birodalmiaknak öltözve mentik meg. Van űrkikötő, ahol a kocsmában kötekedő illetőt kell rendre utasítani lézerkarddal. A lézerkardos konfrontáció után a főhősöket beköpi egy kém. Szerepel a Yavin bolygó, ami egy erdővel borított égitest. Szerepel az Alderaan bolygó is. Van egy cívódó öreg farmer a sztoriban. A történet vége pedig ünnepélyes díjátadó.

Erre azt lehet mondani, hogy hiszen ez már a kész film sztorija. Pedig igazából egyáltalán nem az, csak kiragadtam hasonló mozzanatokat, neveket. A teljes sztori sokkal inkább a Rejtett erőd című japán film áthelyezése sci-fi környezetbe. Lucas nem is tagadja, hogy onnan merített ihletet.
(A hasonló szamurájfilmek műfaja japánul "jidai geki", aminek a kiejtése "dzsidáj dzsiki". A jedi szó alighanem innen származik.)

De kiderül-e, hogy ez a film valaminek a negyedik része lesz majd? Nem, semmi utalás nincs rá. Anakinról sincs szó ebben. Vader szintén sehol sincs. Luke viszont tapasztalt harcos, tábornoki ranggal. Ő a hercegnő védelmezője, nem a testvére. A hercegnő egy félisten, de nincs neve, ahogy senki másnak sincs, csak Luke-nak. Az Alderaan itt a Birodalom központjaként szerepel, városbolygóként. A két droid sehol sincs, az ő szerepüket két hivatalnok tölti be. Lucas ebben a szinopszisban ír olyan eseményről is, hogy a főszereplők az üldözőik elől egy aszteroidában bújnak el. Ez a mozzanat A Birodalom visszavágban valósult meg. Továbbá fontos szerep jut óriási hűllőszerű madaraknak, amiket közlekedési eszközként használnak. Ez az ötlet A klónok támadásában került filmre, bár A Birodalom visszavághoz is készültek ilyen tervek.



Egy hajsza során Luke a sugárhajtású járművén ülve lemarad társaitól, hogy lelőhesse az üldözőket. Ez az ötlet A Jedi visszatérben vált valóra, ahogy az is, hogy az erdős bolygón kezdetleges fegyvereket használó szőrös lények élnek. A sztori további érdekessége, hogy nem valamikor réges-régen játszódik, hanem a távoli jövőben, a 3200-as években. És hangsúlyozom, hogy Lucas ebben lézerkardot ír, nem fénykardot. Ez némileg más megvilágításba helyezi a rajongók között megszokott fénykard kontra lézerkard vitát.


1974 májusa a következő állomás, ekkor készítette el Lucas A csillagok háborúja nyers vázlatát (még mindig névelővel). Az előzőekhez képest sokkal hosszabb anyag (132 oldal) majd kétszáz jelenetet tartalmazott.
Az immár felkúszó szöveggel indító történetben ismét vannak Jedi-benduk, de már megjelennek a Sith lovagok is mint a Jedik ellenségei. A Sith-ek évekkel ezelőtt felkutatták és kiirtották a Jediket, akárcsak a filmben. Kane Starkiller, az egyik túlélő Jedi-bendu, az Utapau negyedik holdján él fiaival. Az idősebb fiú neve Annikin (nem elírás). Kane régi barátja az ősz szakállú Luke Skywalker tábornok, aki szintén Jedi, és korábban a császár testőre volt. A Jedik jól képzett harcosok, de nincsenek természetfeletti képességeik, mint a filmekben. Az Erő ebben a vázlatban már megjelenik ugyan, mégpedig „mások ereje”-ként emlegetve, de nincs összefüggés a Jedik és a „mások ereje” között. Viszont Luke már gyakran mondogat egy olyan frázist, hogy „Mások ereje legyen veled!” (Ezt a mondatot a Zsivány egyesben Chirrut Îmwe fennhangon ismételgeti a tömegben – és milyen érdekes: Luke-nak és Chirrutnak is Kassai Károly volt a magyar hangja)

Kiderül-e, hogy ez a film valaminek a negyedik része lesz majd? Nem, nincs rá utalás. Az sem derül ki, hogy réges-régen vagy a jövőben játszódik-e a történet. Viszont itt már szerepel Darth Vader, ám ezúttal nem ő a félig ember, félig gép szereplő, hanem Kane Starkiller. Vader nem Luke apja, hanem csak simán a gonoszok oldalán harcoló tábornok. Annikin sem Luke apja, hanem Luke tanítványa. Luke ebben a történetben sokkal inkább egy Ben Kenobi szerű szereplő, nem a filmben megismert Luke-ra hasonlít.
A hercegnőnek már van neve: Leia, de ő nem lehet Luke ikertestvére, mert míg Luke 60 év körüli, addig Leia 14. Leia egyébként Annikin szerelme, s van egy félmeztelen jelenete is. Az Alderaan még mindig a birodalmi fővárosnak ad otthont, ami a felhők között található.

Lucas ezúttal már szerepeltet egy veszedelmes birodalmi űrállomást is: a Halálcsillagot. Van egy iker-naplementés jelenet. A két hivatalnok mostanra már droid lett, és mindketten tudnak beszélni. Miután az űrbéli csatából megszöknek egy mentőkabinnal, és földet érnek a sivatagos bolygón, arról vitatkoznak, hogy melyik irányba kellene menniük.
Tarkin nevű szereplő is van már, ő Leia apjának szenátora. Megint van kocsmában lézerkardozás, s ugyanitt találkoznak Han Solóval is, aki jelen esetben egy urealli nevű fajhoz tartozó lény. Megint van aszteroidás elbújás. Vader társa egy Sith-lovag, Valorum herceg. A szőrös lények (immár vukik) most is a Yavinon élnek, az ő hercegük Csubakka. Owen és Beru Lars is a Yavin lakói. Artu kivetíti a Halálcsillag tervrajzát. Luke segítségével a vukik megtanulnak vadászgépeket vezetni, hogy megtámadhassák a Halálcsillagot, s közben Leia hercegnőt is ki kell szabadítani. A mentőakció folyamán a szereplők egy szemétledobóban találják magukat, és beindul a hulladékzúzó… amit személyesen Vader indít el. Csakhogy a falakat nem Artu állítja meg, hanem Csubakka: miközben a felszínen zajlik az űrcsata, kilövi a Halálcsillag energiaellátását, ezért a bázison minden leáll, a hulladékzúzó is.
Darth Vader és Annikin Starkiller két külön személy, Vader fogságba is ejti Annikint. A vukik felrobbantják a Halálcsillagot, Vader meghal, a történet vége pedig ünnepélyes díjátadó.
Érdekesség, hogy Csubakka és Chewie is két külön szereplő. (Chewie egy vadászpilóta.) A sztorivázlatban egyébként helyet kap egy erdei harc a szőrös bennszülött vukik és a birodalmi katonák között. Ez vukik helyett ewokokkal valósult meg A Jedi visszatérben. A vukik elfoglalnak egy birodalmi tankot, és azzal lövik a többi tankot. Akár az ewokok esete a kétlábú lépegetővel.

A Baljós árnyakban valósult meg az a momentum, hogy Leia hercegnő egyik udvarhölgye a hercegnő hasonmásaként szerepel. Érdekesség továbbá, hogy a piszkozat említ egy bizonyos Első Rendet is.

Luke segédje egy Montross nevű illető. A sztoriban van egy Clieg Whitsun nevű szereplő is. Nyilvánvaló, hogy ebből a névből származik Cliegg Lars és menye, Beru Whitesun A klónok támadásában.



További szereplő Deak, Annikin öccse. Deak neve a végleges Csillagok háborújában is szerepelt, a Tatuinon Luke haveri körének egyik tagja volt Biggsen és Windyn kívül (csak a regényben olvasható, a filmbéli szereplését kivágták). Az Utapau mint helyszín végül A Sith-ek bosszújában jelent meg. Az Utapaun élő Starkiller neve pedig Az ébredő Erőben tér vissza, de nem személynévként.



Aztán van egy Bail Antilles nevű illető is. Ebből a névből több szereplő is lett a végleges filmekben: Bail Organa szenátor lett Leia nevelőapja; Bail Antilles volt a Baljós árnyakban Palpatine mellett a másik jelölt a főkancellári posztra, Wedge Antilles volt a régi trilógia visszatérő ászpilótája, és ott volt még Antilles kapitány, a Tantive IV parancsnoka, akit Vader megfojt a Csillagok háborúja elején.




1974 júliusában készült a nyers vázlat alapján az első forgatókönyv-vázlat.



A sztori változatlan, csak a nevek vannak benne kicserélve. Annikin Starkiller neve Justin Valor lett, vukikból jawák lettek, R2D2 és C3PO helyett A2 és C3, Csubakka helyett Boma, Valorumból Dodonna lett, és Deak helyett Binks, csak hogy néhány példát említsek.
A Dodonna és a Binks név szerepelt a filmekben is, de egész más karakterekként.




1975. január 28-án készült el Lucas a második forgatókönyv-vázlattal. Nyolc hónapjába telt megírnia. A 115 oldalas írás címe: A Starkiller kalandjai – ahogy azt a Whill-krónika elmeséli, I. monda: A csillagok háborúja.



Sok tekintetben hasonlít az előző verzióhoz, egyúttal sokkal több olyan momentum van, amit a filmben is láthattunk. A két droid megszökik, és hologram-üzenetet visz a sivatagos bolygóra. Egyikük nem tud beszélni, csak csipogni. Útjuk során jawákkal is találkoznak. Az ifjú Luke Owen bácsiék farmján él. Luke lebegő gömbbel gyakorolja a kardforgatást. Az űrkikötő neve Mos Eisley. Lézerkardozás a kocsmában. Han Solo most már ember (de szakállas). Csubakka is vele van. Csubakkával egy sakk-szerű játékot játszik a két robot. Úti céljukhoz érve kiderül, hogy a bolygót megsemmisítették. A birodalmiak átkutatják a hajót, de nem találnak senkit, mert Han és a többiek elrejtőztek a titkos fülkékben. Han és Luke ezután birodalmi egyenruhát húz magára, Csubakkát foglyukként kísérik. Szemétledobó. Droidok megmentik őket. Meglépnek a bázisról, birodalmiak üldözik őket. Yavin negyedik holdjára mennek, a felkelők támaszpontjára. Halálcsillag fenyegetően közeledik, Han inkább lelép a lóvéval, Luke és a felkelők megtámadják a Halálcsillagot, Vader is vadászgépbe ül, Han az utolsó pillanatban mégis visszatér, Halálcsillag megsemmisül, ünneplés.

Ez már tényleg majdnem olyan, mint a film. De kiderül-e, hogy ez a történet valaminek a negyedik része? Egyáltalán nem! Kifejezetten első rész szerepel a címében, s ráadásul A csillagok háborúja egyszerű alcímmé degradálódott! Anakin sehol sincs, a cím egyértelműen azt mondja, hogy a teljes többrészes sorozat majd a Starkiller kalandjairól fog szólni, aki nem más, mint Luke. Luke apja szerepel a történetben, de nem Darth Vader az, hanem az idősebb Starkiller (keresztnév nélkül), aki egy legendás Jedi, és még él. Luke ugyan régen látta már, de aztán találkozik vele.

Lucas most már a „mások ereje” kapcsán megkülönböztet jó és rossz oldalt, és ezeknek nevet is ad: Ashla és Bogan. Továbbá van egy prófécia is, mely szerint eljő majd egy megmentő (nem az, aki egyensúlyt teremt az Erőben, hanem az, aki a Napok fia). A Jedik és a Sith-ek – szemben az előző vázlattal – immár tudják használni a „mások erejét”.

A korábban használt nevek jól meg lettek kavarva. Az öreg Starkiller fia Clieg, Deak, Windy, Biggs és Luke.
Luke vezetékneve tehát Skywalkerről Starkillerre változott. De végeredményben továbbra is Luke S. maradt, ami így olvasva hasonlít „Lucas”-ra. :)
Luke az Utapaun él Owen bácsi és Beru néni gyámsága alatt. Owen bácsi tanítja Luke-ot a lézerkard használatára. Owen 16 éves lánya Leia. Luke és Leia vonzódik egymáshoz. Leia határozottan nem hercegnő, és nincs is fontos szerepe a történetben.
Luke egy jelenetben édesanyja sírjához beszél, akárcsak A klónok támadásában Anakin.

Han Solo nem az Ezeréves Sólyom kapitánya, hanem ellop egy kalózhajót, amin egyébként csak egyszerű hajóinasként dolgozott. Jabba ugyanazon a hajón a személyzet másik tagja. Akit ki kell szabadítani a birodalmi börtönből, az nem egy hercegnő, hanem Luke egyik tesója a sok közül, Deak, a fiatal Jedi. A végső csatába nem csak Artu megy Luke-kal, hanem Thripio is (sőt, maga Thripio semmisíti meg a Halálcsillagot, nem Luke). Darth Vader még mindig nem félig gép szereplő, de már eltakarja az arcát egy légzőmaszk. A légzőmaszkra azért volt szükség, mert a történet nyitójelenetében Vaderék úgy jutnak be Deak Starkiller hajójára, hogy az űrből lyukat ütnek az oldalán. Ezen a két nap alatt készült, 1975. február 15-én befejezett látványterven épp Deak és Vader harcol egymással, mindketten légzőmaszkot viselve, mert az űrhajóról szökik a levegő:



Lucasnak annyira megtetszett ez a maszkos kinézet, hogy úgy döntött, Vader állandóan viselje a fekete maszkot, ne csak akkor, ha épp nincs levegő a helyszínen. Már ebben a történetben van egy olyan jelenet, amit először A Birodalom visszavágban láthattunk, mégpedig hogy Vader az Erő segítségével tárgyakat hajigál az ifjú Jedire. Vader egyébként a nagyon gonosz Valorum herceg jobb keze, s ekkor még mindig nem rendelkezik művégtagokkal. A félig ember, félig gép szereplő Vader helyett Montross, Han másik társa Csubakka mellett. Fontos különbség a filmhez képest, hogy Darth Vader meghal a végén (kamikaze módra belekormányozza a sérült vadászgépét Han hajójába, ami irányíthatatlanná válik; Hanék mentőkabinnal menekülnek el).

Szerepel a történetben egy Ogana Major nevű hely (tulajdonképpen az Alderaan lett a filmbéli megfelelője). Valószínűleg ebből származik Leia Organa családneve. Alderaan még mindig a birodalmi város neve, ennek gyomrában él az úgy nevezett Dai Noga szörny, amiből a filmben a hulladékzúzó szörnye, a dianoga lett. A filmbéli szörnnyel ellentétben ennek az egész testét tervezték megmutatni. A néhai John Barry rajzán látható szörny egészen olyan, mint Az ébredő Erő rathtarja:



A birodalmi város továbbra is a felhők között található, s egyetlen óriási láb tartja. Ralph McQuarrie készített is egy szép látványtervet hozzá 1975. február 20-án:



Skywalker nevű szereplő is van, ő egy szent ember, ő fedezte fel a „mások erejét”. Furcsamód mind a Starkiller, mind a Skywalker név előtt szerepel határozott névelő, mintha nem is vezetéknév, hanem inkább afféle cím vagy rang lenne: „a Csillagpusztító”, „az Égjáró”. Ez fura. Mintha én úgy mutatkoznék be, hogy „Én vagyok a Varga”.

Az előzménytrilógia ismeretében érdekes az is, hogy míg Anakint kizárnák a rendből, ha párkapcsolatot létesítene Padméval, addig e szerint a történet szerint nem ritka, hogy egy Jedi lovag megházasodik, sőt, temérdek gyereket is csinálhat. Egy újabb szög a minden-előre-így-volt-kitalálva–elmélet koporsójába.

A sztori egyik mellékszála a kiberkristály hajkurászása. Ez a kristály felerősíti a Jedik illetve Sith-ek máserő-használatát. Bár a végleges filmben ilyenről egyáltalán nem volt szó, érdemes megemlíteni az Alan Dean Foster által írt A Jedi-kristály című regényt (későbbi magyar kiadásban Erőpróba a címe), ami épp ezt a vonalat vitte tovább (kiber helyett kaiburr kristály szerepelt benne).



A kiberkristályok 2016-ban kerültek filmvászonra, a Zsivány egyesben. A Halálcsillag szuperlézeréhez gyűjtik a korábban fénykardokban használt kristályt a birodalmiak a Jedhán, s Jyn nyakában is egy kiberkristály lóg (ezt érzi meg Chirrut a tömegben).



További érdekesség, hogy nem csak a sztori elején, de a végén is van felkúszó szöveg, ami kilátásba helyezi a történet folytatását, az Ondos hercegnő utáni kutatást. (Roppant pajzán áthallása van a névnek, de nem ütöm le ezt a labdát.)


1975 márciusában Lucas egyre inkább úgy érezte, hogy a történetből hiányzik egy erős női karakter. Ott volt ugyan Beru néni és lánya, Leia, de ők mellékesek. Ezért úgy határozott, hogy a főszereplő Luke karaktere inkább lány lesz. Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mi lett volna, ha tényleg megvalósul ez az ötlet.



Vajon mi lett volna Luke neve? Lukina? Lukrécia?
Na mindegy, a nevét nem tudom, de lány-Luke látványterveket tudok mutatni, íme:



1975. május 1-jén készült el az a 6 oldalas írás, amiben George Lucas ismét átdolgozta a történet főbb vonalait. A legfontosabb változtatás, hogy Luke ismét fiú, de hogy ne maradjon el a fontos női karakter sem, Lucas visszahozta a történetbe a hercegnőt (akinek nincs neve).
Néhány érdekes momentum: Luke puszit ad az alvó Beru néninek, mielőtt lelép. Luke-ot elkíséri az úton egy öreg Jedi, aki a tanításaiért cserébe kaját kér. Míg Han és Luke a hercegnő megmentésére indul az ellenséges bázison, addig az öreg kiberkristály után kutat. Vicces, hogy a megmentés során Han leüti a hercegnőt, s az alélt testet Csubakka viszi magával. :) Luke a történet végén bombát visz a Halálcsillagra, hogy felrobbantsa, de útját állja Darth Vader, és párbajoznak.
Ez a történet még mindig nem negyedik részként íródott, Vader még mindig nem Luke apja, de George Lucas állítása szerint ez idő tájt jutott eszébe, hogy Luke és a hercegnő legyenek ikertestvérek.
Ekkor már javában dolgoztak a művészek a film látványtervein, mindig az épp aktuális történetvázlat alapján, így valószínűleg Alex Tavoularis rajza volt az egyik első a leendő Leia hercegnőről:



Rejtély, hogy miért csak bugyi van rajta, de kétségtelenül tetszetős grafika. Kár, hogy befejezetlen.


1975. augusztus 1-jén készült el a 110 oldalas harmadik forgatókönyv-vázlat, melynek címe: A csillagok háborúja: Luke Starkiller kalandjaiból.
Ez a történet szerepelteti először a Ben Kenobi nevet. A klónháború is most kerül először említésre. És itt jelenik meg először a „lézerkard” szó szinonimájaként a „fénykard” (bár a „fénykard” szó csak egyszer szerepel a szövegben, míg a „lézerkard” 13-szor; megszámoltam).
A sztori szinte teljes egészében megegyezik a filmmel, eltekintve néhány minimális eltéréstől. A kezdeti ütközet a birodalmiak és a lázadók között például sokkal brutálisabb, mint amit a filmben láthattunk. Mindenütt fröcsög a vér, s Vader nagyúr az egyik felkelőnek letépi a karját! Ezeket a momentumokat Alex Tavoularis örökítette meg a filmhez készített sztoribordján.



Ugyanennél a jelenetnél van egy olyan pillanat is, amikor Vader az Erő segítségével dobálja a katonákat a folyosón. A Zsivány egyes zárójelenetében valósult meg ez az ötlet.



Luke neve továbbra sem Skywalker, hanem Starkiller. A Tatuin még mindig Utapau. Owen bácsi a Luke továbbtanulására félretett pénzből vette meg a két droidot, ezért Luke nagyon pipa rá. Leia üzenete nem Kenobinak szól, hanem bárkinek, aki megtalálja az üzenetet. Busás jutalmat ajánl annak, aki eljuttatja Artut az Organa Major nevű helyre (ebből lett a filmben az Alderaan). Luke nem az elkószált Artu keresésére indul el otthonról, hanem kimondottan azért, hogy teljesítse a hercegnő kérését. Hagy is egy üzenetet Beru néniéknek, melyben közli, hogy fontos küldetésre indul, ne várják haza. Owen bácsit és Beru nénit nem gyilkolják meg. A taszkenek is máshogy bánnak el Luke-kal: valamiféle szélerőműre húzzák fel, s ott lóg magatehetetlenül. Artu megpróbálja egy lasszóval leszedni, de ehelyett saját magát is felrántja oda. :)
Luke nagyon jól tudja, hogy az apja Jedi volt; nincs neki az a mese beadva, hogy az apja csak navigátor volt egy űrhajón. Luke nem Kenobitól kapja meg apja fénykardját, hanem eleve nála van.

Kenobinak műkeze van. Még mindig van szó kiberkristályokról. Kiderül, hogy Ben abban a csatában vesztette el a saját kristályát, amelyikben Luke apja, Annikin Starkiller elesett. Luke ismeri Ben naplóját, amiben a Klónok háborújáról írt. Ben vonakodva bár, de Luke unszolására csatlakozik ehhez a kalandhoz (a filmben ez éppen fordítva történt: Ben hívta magával Luke-ot, és Luke hezitált). A taszkenek is használnak fénykardot. Csubakka ruhát hord. Hannal nem a kocsmában találkoznak először, hanem a dokkban. Han hajóját Jabba (aki ember) finanszírozta, de Han építette. Hannak is van fénykardja. Alderaan helyett Organa Major az úti cél. Miután kiderül, hogy Organa Majort megsemmisítették a birodalmiak, Ben még több pénz kilátásba helyezésével bírja rá Hant, hogy fuvarozza el őket az alderaani birodalmi városba (szó sincs vonósugárról, és a Halálcsillaggal sem találkoznak még). Útközben Luke a gyakorlógömbbel fénykardozik, mint a filmben, de a szkeptikus Han egyszerűen szétlövi a gömböt a pisztolyával. A Birodalom központját még mindig Alderaannak hívják, és a birodalmi város továbbra is pont úgy néz ki, mint A Birodalom visszavág Felhővárosa.



A birodalmiak átkutatják a hajót, míg hőseink a titkos fülkékben bújnak, de Thripiót megtalálják. Leiát nem Luke szabadíjta ki a cellájából, hanem Han és Csubakka. Leia a cellában nem kényelmesen ücsörögve várja a sorsát, hanem fejjel lefelé lóg, elgyötörten, megkínozva, tiszta vér mindene…
Közben Ben külön utakon jár, de nem a vonósugár energiaforrását keresi, hanem a kiberkristályokat, amiket a Sith-ek itt őriznek felhalmozva. Bolyongása közben véletlenül benyit egy előadásra, ahol Ben egyetlen kézmozdulatától mindenki elkezd fuldokolni a teremben. Az Erővel való fojtogatást tehát Ben Kenobi űzi ebben a történetben.

A filmhez képest az egyik legfontosabb különbség, hogy Ben túléli a Vaderrel való találkozást. Tarkin ezúttal a felkelés oldalán áll, ő tartja az eligazítást a Yavin 4-en a támadás előtt. A Halálcsillag csak ekkor válik először láthatóvá a szereplők számára. Luke azért vehet részt a Halálcsillag elleni csatában egy vadászgéppel, mert ezt kérte cserébe Leia hercegnő kiszabadításáért. Luke kiberkristállyal a zsebében indul a csatába. Hívójele Vörös-5 helyett Kék-5 (mint a regényben is).

Darth Vader légzőmaszkot használ, de nincsenek művégtagjai. További érdekesség – szinte el sem tudom képzelni így a sötét nagyurat –, hogy Vader gonoszul kacag. (Ez a gonosz kacaj ötlet A Jedi visszatér Palpatine-jában valósult meg.) Szemben az előzménytrilógiában megismert szabállyal, miszerint Sith-ből mindig kettő van, ebben a történetben több Sith-lovagról esik szó, akik az alderaani kiberkristály-teremben Vaderrel együtt érzékelik, hogy az Erő ébredezik, erősödik, amikor Ben Kenobi útra kel Luke-kal. Ez a motívum lett 40 évvel később felhasználva Az ébredő Erőben:
  • Vader 1975-ben: „Something old has been awakened.”
  • Snoke 2015-ben: „There has been an awakening.”
Az is érdekes, hogy az űrcsatában Luke és Vader beszél egymáshoz rádión keresztül.

A fentieken kívül minden egyéb nagyjából úgy zajlik, mint a filmben. Azaz inkább úgy, mint a regényben, mert a filmből kivágtak egy-két jelenetet. Például, amikor Luke látja a feje felett zajló űrcsatát, de a haverjai nem veszik komolyan.



Bármennyire is hasonló ez a történet a filmhez, még mindig első résznek tűnik inkább, semmint negyediknek. A cím is egyértelművé teszi, hogy nem Anakin lesz a teljes sztori főszereplője, hanem Luke. Vader egészen biztosan nem Luke apja, ráadásul Luke ismerte is az apját. Leia hercegnővel kapcsolatban korábban ugyan már felmerült az ötlet, hogy Luke ikertestvére legyen, ebben a forgatókönyv-vázlatban mégis néhány évvel fiatalabb Luke-nál. Sőt, George elkezdte a szereplőválogatást (heteken át napi többszáz jelentkező, köztük Travolta, Nolte, stb.), és arra gondolt, hogy Hant alakíthatná néger színész, Kenobit és Leiát pedig japán. Luke-ra vonatkozóan nem esett szó rassz-váltásról. Márpedig egy japán hercegnőnek nem lehet ikertestvére egy nemjapán fiú, aki ráadásul évekkel idősebb, tehát megint ott tartunk, hogy Luke és Leia nem testvérek.

Szereplőválogatáson kívül Lucas helyszínkeresgélésen is részt vett. Tunéziában, a Tataouine nevű településen járva döntötte el, hogy Utapau helyett Tatuin lesz Luke otthonának neve. Annyira tetszett neki a helyi magtár, hogy mindenképp szerette volna a filmben is szerepeltetni (lett volna egy jelenet ott jawákkal). John Barry erről készített is látványtervet, de csak a Baljós árnyakban használták fel az ötletet.



Nemsokára Lucas számára nyilvánvalóvá vált, hogy a költségek csökkentése érdekében vissza kell fognia a fantáziáját, és néhány dolgot ki kell húznia a forgatókönyvből. Például a taszkenek csak simán üssék ki Luke-ot (az sokkal olcsóbb, mint a szélerőműves balhé). A birodalmi városban játszódó összes jelenet legyen inkább a Halálcsillagon (nem vitás, hogy a felhős-városos helyszín baromi drága lett volna, szemben a Halálcsillag zárt folyosóival). A felkelők vadászgépei a szabad égbolt helyett inkább a templom mélyén várakozzanak (valóban olcsóbb a dzsungelháttér helyett a fekete plafon).




1975. december 29-én George már javában írta a csökkentett költségvetéshez igazodó negyedik forgatókönyv-vázlatot, amikor összeült Alan Dean Fosterrel, hogy megbeszéljék a regényváltozattal kapcsolatos dolgokat. A beszélgetés során többek között a következő dolgok hangzottak el:
  • A kiberkristály legyen kihagyva a történetből, mert felesleges!
  • Mi lenne, ha Darth Vader elpusztítaná Luke-ot?
  • Luke ne ismerje az apját, hanem csak Kenobitól halljon arról, hogy Jedi volt ő is!
  • A fénykard ne legyen eleve Luke-nál, hanem kapja meg Bentől! Ez jó alkalom lesz bemutatni a nézőknek is a fénykardot; ne a kocsmai jelenetben lássák először, amikor minden olyan gyorsan történik!
  • Owen bácsi legyen kicsit szimpatikusabb, és essen a birodalmiak áldozatául, hogy a nézők is őszintén utálhassák a Birodalmat!
Érdekes az is, hogy ezen a beszélgetésen elhangzottak Lucas további tervei is. Eszerint a folytatásban Luke és Leia között szövődjön szerelem, de legalábbis feltétlenül kell majd lennie csóknak közöttük. Han pedig lépjen le! Derüljön ki, hogy ki is Darth Vader! Sőt, lesz majd harmadik rész is, amiben a Birodalom elpusztul.

Így egészen nyilvánvaló, hogy Luke és Leia nem testvérnek volt tervezve. Érdekes viszont, hogy Darth Vaderről valaminek ki kellett volna derülnie. Most rávághatnánk, hogy persze, ő Luke apja, de szerintem ekkor még mindig nem az volt, ugyanis a beszélgetés tovább folytatódott, s Lucas most először elkezdett előzményeket is emlegetni: eljátszott a gondolattal, hogy majd készítene egy háttértörténetet Kenobiról, az ő fiatalkoráról, s arról, hogyan lesz a Köztársaságból Birodalom, hogyan csalják tőrbe a Jediket. És azt a csatát is meg akarta mutatni, amelyben meghalt Luke apja.

Tehát Lucas fejében még mindig nem Vader volt Luke apja.

Nem tudni, hogy mikor készült az alábbi vázlat, de George kézírása felismerhető: Ebből már látszik, hogy több előzményfilm és számos folytatás gondolatával is kacérkodott. A 12 epizódosra tervezett történetfolyamban a Csillagok háborúja a hatodik részként szerepel.


1976. január 1-jén elkészült a forgatókönyv 145 oldalas, negyedik vázlata, melynek címe: Luke Starkiller kalandjai, ahogy azt a Whill-krónika elmeséli – első monda: Csillagok háborúja.



Ez az első alkalom, hogy a „Valamikor réges-régen…” kezdetű szöveg is megjelenik. A ’73-as szinopszist kivéve sosem volt egyértelmű, hogy a történet a múltban, a jelenben vagy a jövőben játszódik-e. A Csillagok háborúja elől most először hiányzik névelő, de megint alcím lett belőle.

A nyitó jelenet lövöldözése kimarad, Vader egyből színre lép, és megfojt egy parancsnokot. Utapauból Tatuin lett, és az Alderaan is most lett Leia hazájának neve (hiszen minden, a birodalmiakkal kapcsolatos jelenet a Halálcsillagra települt, így az Alderaan név felszabadult). Ben Kenobiról kiderül, hogy Vader keresztülüldözte őt az egész galaktikán. Arról nem esik szó, hogy Luke-nak el kéne kísérnie Bent az Alderaanra. Ben Kenobinak pedig immár nincs műkeze.
A Halálcsillagon egy tiszt jelentést tesz Vadernek a Mos Eisley kocsmában történt fénykardos incidensről. Han leüt egy Montross nevű birodalmi hivatalnokot, mielőtt felszállnának a dokkból.

Ez a Montross név is régóta szerepel a különböző vázlatokban, de mindig más szereplőnek a neve. Nyers vázlat: Skywalker tábornok segédje; második vázlat: Han kalóz cimborája; harmadik vázlat: megint kalóz, de ezúttal nem cimbora; negyedik vázlatban birodalmi hivatalnok. A név nem került bele egyik filmbe sem, de a Csillagok háborúja tágabb univerzumában felhasználták: egy Montross nevű fejvadász Dooku gróf másik jelöltje Jango Fett mellett a klónozásra. Pedig Montross hivatalnok szerepére szerződtettek is egy színészt, Richard LeParmentiert, aki – miután szerepét törölték – Motti ellentengernagyot játszotta el.



Hőseink megérkeznek a szétlőtt Alderaan törmelékéhez (Alderaan megsemmisítése nem kap külön jelenetet), de mielőtt még a Halálcsillag beszippantaná őket, már ekkor lezajlik a tűzharc a TIE-vadászokkal (ami a filmben a Halálcsillagból való távozást követően látható).



A Dai Noga szörnyből Dia Nogu lett. A Chewie nevű pilótából pedig Wedge Antilles lett. Ezen a sztoribord képen még Chewie-ként szerepel:



Az „X-szárnyú” kifejezés most olvasható először a forgatókönyvben, de Han hajója még mindig nem Ezeréves Sólyom, hanem csak szimplán kalózhajó. Luke pedig továbbra is Starkiller.

A többi részlet tekintetében ez a forgatókönyv többé-kevésbé megegyezik a filmmel.
Mondanom sem kell, hogy ez megint nem negyedik epizód, hanem első, ahogy az a címben is olvasható.
1976-ban járunk, ez már a negyedik forgatókönyv-vázlat, sőt: mindent összevetve már sorrendben a nyolcadik terv, de még mindig nem lehet azt mondani, hogy előre ki volt találva az egész Csillagok háborúja. George egyébként ekkortájt nyilatkozta Charles Lippincottnak, a Csillagok háborúja marketingesének, hogy úgy képzeli Vader háttértörténetét, hogy egyszer régen, Kenobival való küzdelme közben belepottyant a lávába, s emiatt van szüksége létfenntartó berendezésekre. Ez végül valahogy így is lett A Sith-ek bosszújában, csakhogy Lucas azt is hozzátette, hogy Vader közvetlenül ez előtt a harc előtt ölte meg Luke apját. Vagyis Vader és Luke apja még mindig két külön személy.


1976. január 10-én George Lucas ismertette Gary Kurtz producerrel a negyedik forgatókönyv-vázlatban levő újításokat. A beszélgetés egyúttal ötletelés is volt. George ekkor kitalálta, hogy amikor Han, Luke és a többiek előbújnak a hajó titkos rekeszeiből, akkor Vader várja őket a fedélzeten. Ám Kenobi egyszerűen eltűnik, nincs ott többé, kámforrá vált. Vader Artun kívül mindenkit fogdába zár. Artut máshova akarják vinni, el is vezetik a rohamosztagosok, amikor Ben váratlanul megjelenik újra, és rájuk támad. Mindenkit elintéz. Ezzel a kaszabolós akciójelenettel Lucas kiváltotta a börtönblokkos lövöldözést. Ben ezután kiszabadítja a többieket, majd Leiát is. Ezt követően találkoznak a Dia Noga szörnnyel, ám ezúttal a két robot is velük van. Artu a víz alatt közlekedik, a periszkópját kidugva. Ez az ötlet A birodalom visszavágban valósult meg.



Végül a fenti ötleteket elvetették, s maradtak az eggyel korábbi tervnél.


1976. március 15-én készült el a negyedik forgatókönyv-vázlat átdolgozott változata (Lucas kérésére Gloria és Willard Huyck kicsit javított a párbeszédeken).
Ebben jelenik meg először például a Ben = Obi-Wan párbeszéd. És most végre lett neve Han hajójának: Ezeréves Sólyom. Itt szerepel először az is, hogy Han a kocsmában lelő egy idegen lényt. Ez már az a forgatókönyv, ami alapján a film elkészült. Leszámítva, hogy Kenobi most sem hal meg, Luke családneve továbbra is Starkiller, hívójele pedig Kék-5.


1976. március 22-én zajlott a legelső forgatási nap, méghozzá Tunéziában. Azt a jelenetet vették fel, amelyben Owen bácsi megvásárolja a két robotot. Aznap este vették fel azt is, hogy Luke az elkószált Artu után kutat távcsövével.



Érdekes azzal a tudattal nézni a filmet, hogy amikor ezek a jelenetek készültek, akkor Luke vezetékneve még Starkiller volt.
A forgatás második hete körül döntötte el Lucas, hogy Kenobinak meg kell halnia. A történet vége felé ugyanis Bennek nem igazán jutott szerep, és a Halálcsillagról való megszökés is túl egyszerű volt. (Lucas másik két halál-jelöltje Csubakka és Thripio volt). Alec Guinness olyannyira nem rajongott az ötletért, hogy ki is akart szállni, de azért George-nak sikerült meggyőznie, hogy maradjon. Ez azt bizonyítja, hogy nem igaz a pletyka, miszerint Guinness utálta a szerepét.


1976. április 19-én (immár 15 napja otthagyták Tunéziát, s Londonban folytatták a forgatást) új oldalakkal egészült ki a forgatókönyv. Most került bele Ben halála, és most változtatták meg Luke vezetéknevét Starkillerről Skywalkerre. Szerencsére emiatt nem kellett újraforgatni egyetlen korábban felvett jelenetet sem, mert Luke teljes neve kizárólag Leia hercegnő börtöncellájában hangzik el; annak felvételére viszont május 12-éig, szerdáig vártak, így nem volt semmi gond a névváltoztatással.
Időközben pedig a Kék–5 hívójelből Vörös–5 lett (kézzel átírva a forgatókönyvben).



A kék jelzésű X-szárnyú makett elkészült ugyan, de nehézséget okozott a kékhátteres felvételeknél (a gép oldalán a csík átlátszó lett volna), ezért váltottak inkább pirosra. Kék festésű X-szárnyú 2016-ban valósult meg, a Zsivány egyesben.




1976. október 13-án ismét volt egy megbeszélés Alan Dean Foster és George Lucas között. Lucas abban az esetben is szeretett volna folytatást a leendő filmjének, ha esetleg mérsékelt siker lenne belőle. Mivel Carrie Fisherrel és Mark Hamill-lel két filmre írtak alá szerződést, de Harrison Forddal csak egyre, ezért a folytatást Han Solo nélkül képzelte el. Alacsony költségvetésű folytatást tervezett, kevés helyszínnel, és a korábban már sokszor emlegetett kristállyal a középpontban. Foster ezek alapján kezdte el írni A Jedi-kristály (másik magyar címén Erőpróba) történetét. Érdekes tudni, hogy ha a Csillagok háborúja nem lett volna sikeres, akkor A Birodalom visszavág helyett ez lett volna a második film. (Aztán, mint tudjuk, nem ebből lett a folytatás, mindazonáltal a regény 1978 márciusában elkészült.)




1976 decemberében adták ki a Csillagok háborúja regényváltozatát. Szerzőként ugyan George Lucas szerepel a címlapon, de a könyvet Alan Dean Foster írta.



A könyvben olyan érdekességek olvashatók, mint egymást követő császárok, Luke kutyája valamint a galaktika néhány szegletében még most is elterjedten használt fénykardok.
Vader gondolataiból kiderül, hogy egyáltalán nem tartja sokra Tarkint, s idővel el akarja söpörni őt. De egyelőre még életben hagyja, mert hasznos. Egyúttal az is kiderül, hogy az Alderaan volt a felkelés fő utánpótlási forrása.
A könyvből az is megtudható, hogy van egy csomó helyőrsége a felkelésnek, nem a Yavin-4 az egyetlen katonai bázisuk, de az a legfőbb.


1977 január közepén még felvettek néhány jelenetet, mint pl. a buckalakókat és a banthájukat. Illetve szerettek volna még egy-két közelit Luke-ról is, így Hamillt is visszahívták egy kis utóforgatásra. Neki 1976. július 16-án volt az utolsó forgatási napja (70 forgatási napon vett részt a 84-ből, heti ezer dollárért), azaz már fél éve nem dolgozott a stábbal, de szívesen visszatért hozzájuk. Illetve csak visszatért volna, ha nem cserélte volna le a Mazdáját egy vadonatúj BMW-re. Mark nem szokott hozzá a bivalyerős bajor vashoz, így az utóforgatásra igyekezvén lesodródott az útról. Eltört az arccsontja, és az orrából is kiszakadt egy darabka, amit a füléből pótoltak. Az utóforgató stáb kénytelen volt beérni Mark dublőrével, aki itt látható a kép jobb oldalán:




Pár héttel a film premierje előtt, amikor már megvolt a vágás, a hangeffektek, a zenei aláfestés is, lezajlott az utóforgatás, tulajdonképpen a teljes film készen volt, akkor még egy utolsó utáni felvételt készítettek a filmhez: a dianoga kidugja a szemét a szemét közül.



Ezzel el is készült a Csillagok háborúja.


1977. május 25-én mutatták be az amerikai mozik. Elsöprő siker volt, 18 hónapon keresztül vetítették. De: semmi nem utalt rá, hogy ez valaminek a negyedik része volna; a legkevésbé sem volt gyanítható, hogy Vader Luke apja lenne, vagy hogy akár Leia Luke testvére volna (inkább egy készülő szerelmi háromszögnek lehetett gondolni Luke, Leia és Han kapcsolatát).


1977. július 28-án Lucas interjút adott Carol Titelmannak, Lippincott asszisztensnőjének. A film szereplőinek háttértörténete volt a téma. Thripio kapcsán a következők hangzottak el:

C-3PO 112 évvel ezelőtt készült az Affa nevű bolygó robotgyárában. 43 gazdája volt már. Egyebek közt egy nagykövetségen is dolgozott, 1200 másik droid társaságában.

Hát ez nem nagyon vág egybe azzal, hogy Thripiót nagyjából 30 éve rakta össze a gyermek Darth Vader...

De lássuk, mit mesélt Lucas ezután! Mivel ezek a tolmácsdroidok munkájukból fakadóan sokféle bolygón fordultak meg, s sokféle klímához kellett alkalmazkodniuk, egy idő után mind kidőltek a csatasorból. Thripio sem bírta a gyűrődést, és szétesett. De a többiekkel ellentétben neki szerencséje volt, mert egy roncskereskedőnek dolgozó fiú újra összerakta! Hoppá! Akkor innen származik a Baljós árnyak egyik sarokpontja! Ez mégis ilyen régen ki volt már találva.



Thripio az ezt követő évek alatt új burkolatot kapott (ez rendben van, lásd: A klónok támadása), s 20 éve dolgozik Antilles kapitánynak, az alderaani diplomáciai korvett kapitányának (szintén stimmel, lásd: A Sith-ek bosszúja vége).

Eszerint Thripio élettörténetét Lucas tényleg jó előre kitalálta, leszámítva, hogy az az aprócska részlet még nem volt meg, hogy az újjáépítő fiú maga a gonosz Darth Vader. Mindenesetre könnyen elképzelhető, hogy a Baljós árnyak előtt Thripio valóban évekig dolgozott mindenféle munkakörben, s különböző tulajdonosai váltogatták egymást, mielőtt teljesen elhasználódott volna. Végül is a filmben nem hangzik el, hogy a kis Anakin a nulláról kezdte el C-3PO elkészítését. Ott volt egy kidobott robot Wattónál, Anakin meg apránként hazalopogatta az alkatrészeit, és szép lassan összerakta. Miért ne?


1977. augusztus 5-én a fentihez hasonló interjú zajlott, szintén Titelman és Lucas között. Ezúttal Leia volt a téma. Lucas ekkor magyarázta meg a film egyik ellentmondását: Thripio a film elején azt mondja, hogy „ebből már nem vágja ki magát a hercegnő”, de később Luke-nak már úgy beszél a hologramvetítős jelenetben, mint aki nem is ismeri a hercegnőt. A magyarázat: Thripio arra van programozva, hogy idegeneknek ne említse Leiát, ezáltal védje őt (ezt egyébként Brian Daley is felhasználta, amikor a Csillagok háborúja rádióadaptációját írta.)



A cikk korántsem ért véget, a folytatás ide kattintva olvasható.


9 megjegyzés:

  1. Érdeklődéssel olvastam az összeállítást, hosszú és tartalmas, látszólag hiba nélküli.

    VálaszTörlés
  2. Király volt, köszi szépen! Buék!

    VálaszTörlés
  3. Informatív és érdekes írás, élvezettel olvastam. Gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés
  4. Szép munka! Hatalmas kutató munka van mögötte, gratulálok! Hihetetlen egy történet.
    (C3PO aranyburkolatot a Tartakovsky-féle Klónok Háborúja rajzfilmben kap.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen. Hát igen, volt vele munka bőven.
      Az arany burkolatos jelenetre emlékszem a rajzfilmből (azt még néztem, a TCW-t már nem). Már nem tudom, hogy miért a Klónok támadását írtam a szövegben, talán mert arra gondoltam, hogy egyáltalán valamilyen burkolatot kapott. :)

      Törlés