2017. július 29., szombat

Femi Taylor

A nigériai születésű brit táncosnő, Femi Taylor 16 éves volt, amikor 1977-ben a szülei elvitték a Csillagok háborújára. A Dominion moziban az előtte ülő néző annyira részeg volt, hogy elaludt, és rém hangosan horkolt az egész film alatt, így Taylorék nem sokat élvezhettek a filmből.



Néhány évvel később már a film második folytatásának forgatásán találta magát. Annak ellenére elment a meghallgatásra, hogy fürdőruhában kellett megjelennie (emiatt attól tartott, hogy valami erotikus thrillerbe akarják beválogatni).
Két hétig tanulta a koreográfiát, s csak az után derült ki, hogy a felvételkor mindvégig csápokat kell majd viselnie a fején.
Régről ismerte a rendezőt, Richard Marquandot, aki a családjának barátja volt. Taylorék gyakran átmentek Marquandékhoz vasárnapi ebédre. George Lucast viszont mindössze egyszer látta, egy ruhapróbán.


Oola jeleneteit 1982 januárjában rögzítették, Londonban. Femi testét 3 órába telt zöldre festeni, 4 rétegben. Mindig meg kellett várnia, míg az előző réteg megszárad, addig nem is mozdulhatott. A festéket szivaccsal vitték fel a bőrére. Attól tartott, hogy tánc közben leizzadja, ezért a felvételek között nem is csinált semmit, inkább csak lefeküdt, és várt. Ilyenkor Mark Hamill és Billy Dee Williams is oda-odament hozzá, hogy csevegjen vele.


Nem zavarta, hogy a jelmeze elég sokat megmutat a testéből, valójában nem is foglalkozott vele. Ez csak egy munka volt számára. Mindenesetre azóta is ő az egyetlen női Csillagok háborúja szereplő, akit egy félrecsúszott ruhadarab miatt – ha csak egy pillanatra is – fedetlen kebellel láthatunk.


A Jedi forgatása közben esténként a Macskákban is játszott (Brian Blessed társaságában, aki Nass főnök hangja volt a Baljós árnyakban). Vagyis alig hogy lemosta magáról a zöld festéket, jöhetett a macska-smink.

Plusz infó: amikor közelről mutatják, hogy Oola lába alatt szétnyílik a padló, azt nem Londonban vették fel Femi Taylorral, hanem San Rafaelben Velma Horne szereplésével. Mivel úgyis csak a lábszárát mutatta a kamera, Velmának nem kellett teljesen levetkőznie Oola szerepéhez.





Femi 16 évvel később, 1996 júniusában, San Franciscóban újra eljátszotta Oolát. A Jedi visszatér felújított változatának kedvéért ismét felvette a lenge öltözéket, ami az eredeti jelmez volt, nem kellett újat készíteni. Ez egyrészt a Lucasfilm állagmegóvását, másrészt Femi táncos múltját dicséri, aminek következtében ugyanolyan jó formában volt 38 évesen is, mint 22 éves korában.

A szemfesték alapján könnyen megállapítható, hogy épp régi vagy új Oolát látunk-e.



Minthogy Marquand addigra már elhunyt, az extra jeleneteket személyesen George Lucas rendezte. Feminek ekkor már alkalma nyílt jobban megismerni George-ot. És ezúttal már nem hagyta hidegen a Oola öltözéke sem, immár kimondottan tetszett neki. Az eredeti terv az volt, hogy csak pár kékhátteres felvételt készítenek vele.




Amikor ezzel megvoltak, Rick McCallumnak beugrott egy ötlet: mutassák meg azt is, hogy hová zuhan Oola a csapóajtó alatt! A felvetés tetszett Lucasnak, s kétnapnyi munkával építettek egy új díszletet, a rankor vermét.


A harmadik nap után újabb gondolat villant be: Oola jeleneteit bővítsék ki három táncoslánnyal! Ehhez viszont már további díszleteket kellett építeni, így Femi szerződését még jó pár nappal meghosszabbították.


Érdekes, hogy a csupán néhány kékhátteres felvétel ötlete menet közben mennyire kibővült: új díszletek, új statiszták, új jelmezek, és még Han karbonittömbjét is újra elővették.


Egyébként nem Femi volt az egyetlen Taylor a Csillagok háborúja filmekben. Mostohatestvére, Benedict játszotta Bravo 2-t a Baljós árnyakban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése