2018. július 23., hétfő

Mattfestés – a Felhőváros reggel

A bespini Felhőváros napsütötte reggelén Leia hercegnő aggodalmasan járkál fel s alá a szálláshelyén.



Az eredeti látványterv 1979 nyarán készült, Ralph McQuarrie által. Leia helyett Han Solo látható az ablakban.


McQuarrie fenti festménye alapján készült el tehát a filmbéli verzió. A csodálatos városképet Michael Pangrazio készítette.


Az alábbi fotón Robert Elswit és Michael Lawler dolgozik épp a képpel, és most látom, hogy a végleges látvány két festményből áll össze: elöl az épületek, mögötte külön a felhők.


Érdemes elidőzni picit a festmény részletein. Lenyűgöző alkotás.



Számomra a leginkább meglepő az, hogy azon a bizonyos teraszon látható dolgokat én mindig nagykabátos embereknek véltem, akik asztalok körül ülve kávéznak, s most kiderült, hogy azok bizony katamarán felhősiklók! :)


Bármily csodálatos is ez a festmény, egy aprócska folytonossági hibát generált sajnos: A Birodalom visszavág eredeti változatában Leiáék szálláshelye kívülről magasnak tűnik, mintha volna még felette egy-két emelet. A benti felvételeken viszont egyértelműen látszik, hogy a plafon felett már az égbolt van. Ezt a kontinuitási hibát az 1997-es felújított változatban kijavították: a szálláshely felett immár nincs több emelet, és mellesleg az épület külseje is cseppet jobban néz ki. A 2011-es blu-ray kiadásra tovább módosítottak a képen: az ablaküvegen ezúttal tükröződik a környezet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése