2019. október 3., csütörtök

Hogy maradt meg egy akkora darab a Halálcsillagból?

Amióta kijött a Skywalker korának ízelítő előzetese, azóta zavarja a kedves rajongókat (kicsit engem is), hogy miként láthatunk egy olyan óriási, épen maradt szeletet a második Halálcsillagból, amikor az az űrállomás nem darabokra, hanem atomjaira robbant. A szemünk láttára porladt szét, s most mégis itt figyel egy jókora részlete a tengerben:


Persze, a Halálcsillag felrobbanását figyelmesebben szemlélve feltűnik, hogy bizony valóban röpködnek ott darabkák belőle, amik szépen füstölögve hullanak alá.


Szóval talán mégsem teljesen semmisült meg az állomás, bár még mindig az a helyzet, hogy ezek a darabkák túlságosan kicsik a tengerbe hullt példánnyal összehasonlítva.


Ennél megnyugtatóbb válaszra van szükség. Ezért képkockáról képkockára kielemeztem azt a robbanást. Úgy kezdődik, hogy látjuk a Halálcsillagot, amint a felszíne még ép, de a belsejében már durranások zajlanak:


Ezután egy irdatlan detonáció teríti be az északi féltekét; éppen ott, ahol a jellegzetes szuperlézer-tányér helyezkedik el:


Most aztán biztos szétszakadt az a tányér, gondolhatnánk, de nem! Ezt követően ugyanis (bár csak egy pillanatra) azt látjuk, hogy a tányérnak kutya baja:


Szóval épp az imént terítette be a fél Halálcsillagot egy kolosszális robbanás, s mégis sértetlen maradt.
Persze nem sokáig, mert rögtön ezt követi az igazi, végleges megsemmisülés:


Pontosabban szólva a Halálcsillag helyét átveszi egy tűzgolyó, ami egy kompozíciós hiba folytán nem egészen jó helyre került. A bázis jobb alsó fertályának itt még látszódnia kellene. Ha egymásra teszem a két képet, látható is, mire gondolok:


De nem akarok kötekedni, jó ez így is. :) A lényeg: a Halálcsillag végleg szétpukkan. Nézzük a fentieket mozgás közben!


A robbanás végét viszont nem ismerjük. A legutolsó képünk a Halálcsillag explodálásáról az, amikor az Endor égboltján látjuk:


De ez még nyilvánvalóan nem a folyamat vége. Vagyis fogalmunk sincs, hogy valójában mi maradt a Halálcsillagból. Nem biztos, hogy csak azok a kicsi, lehulló darabok maradtak meg belőle, hisz épp az imént mutattam rá, hogy egy kisebb (de a Halálcsillag méreteit figyelembe véve mégis monumentális) robbanás után sem porladt szét rögtön az a tányér. Ez alapján akár tényleg épen maradhatott egy akkora gigászi darabka is, mint amit a Skywalker kora előzetesében láthattunk, s lehet, hogy az iménti látvány fél órával később már ez volt:


Igen, kissé erőltetett magyarázat, de egyelőre nem tudok jobbat. :)

8 megjegyzés:

  1. A Halálcsillag2 roncsairól már a 7.rész korai forgatókönyv-vázlataiban is írtak, tehát az ötlet nem teljesen idegen.

    VálaszTörlés
  2. Amit soha egyetlen filmben sem láttunk: A Halálcsillag MÁSIK oldala. Mint a Hold "sötét" oldala... Ki tudja, mi van ott?
    Egyáltalán van, vagy lakos az egész?? (ő megteheti, nem úgy, mint a Föld).
    vagy mi van, ha a másik oldala is ugyan olyan? És ott is van egy szuper lézer? Hiszen milyen űrállomás lenne már az, amelyik csak az egyik oldalán tudna lőni... Mindig forognia kellene a csatában... Még ha az elsőt úgy is építették meg, hogy csak 1 szuper lézer van benne, a másodikat már építhették kettővel (ha már elherdálunk egy rakat pénzt egy második HCs-re, akkor elherdálhatunk még egy adagot egy második szuper lézerre.

    Az Endori Csatánál azt láttuk, hogy a lázadok flottáját állandóan lövik a szuper lézerrel. Ez viszont csak úgy lehetséges, hogy
    1) A lázadok túl bénák ahhoz, hogy megkerüljék a HCs 2.0-t, hogy a védtelenebb oldalról támadják. Én úgy látom, hogy a lézer kb. 30 foknyi területet lát be. De még ha 90-et tudna, akkor is bőven van még hely, ahova el lehet előle bújni.
    2) A HCs 2.0 állandóan követi az csatát, így aktívan mozog jobbra-balra-fel-le. Ennek hátránya, hogy a rohamosztagosok telepakolják a sisakjukat az ebéddel, meg mindenfele repkednek a bolygón (kivéve, ha tényleg nagyon jó a mesterséges gravitáció.
    Nincs kizárva az se, hogy amolyan Rubik kocka szerűen csak a közepe forog, csak egy gyűrű.
    2b) A HCs 2.0 folyamatosan forog. Mondjuk 5 perc alatt tesz meg egy fordulatot. Az még nem ijesztő gyors (dehogynem), de már elég jól be lehet vele teríteni a környező űrt.
    Ez viszont mindenképpen látszódna a filmben, amikor kinézünk az ablakon.
    3) A túloldalon is van egy szuper lézer.

    Amennyiben a 3-as verzió igaz, akkor simán lehet, hogy az a darab a másik irányba repült el. Csak ez nem látszott.

    A probléma ugyebár ott kezdődik, hogy az SW egy annyira távoli galaxisban játszódik, hogy oda nemcsak a madár nem jár, de még a fizika sem.. (vagy olyan régen volt, még az ősrobbanás előtt, hogy teljesen más volt a fizika).
    Ezeknek a robbanásoknak nem így kellene lenniük!

    Még a HCs 1.0 a leginkább kidolgozott. Itt belőnek egy apró robbantó töltetett, ami elrontja az "energiagyár" biztonságát. Nem magát az energia előállítót semmisíti meg, hanem csak a biztonsági... talán falat.. amitől így a reakció kiszabadul.
    Amennyire ismerem a fúziós reakciót, ebben az esetben a több millió fokos plazma kiszabadul, és a környezetben minden elpárolog. Aztán ez az energiától függ, hogy ott 1m-es luk, vagy 10 km-es lesz. De (tudtommal) robbanás nem lesz. Tehát itt a HCs leginkább össze tudna esni.
    De nem ismerjük azt a fizikát, meg a HCs pontos működését, meg hát a napok is fel szoktak robbanni... Így ezt el lehet fogadni, hogy felrobban. De úgy, hogy csak atomjai maradnak. De akkor a környezetében sem sokan élik túl.
    Márpedig a felújított verzióban a HCs igencsak nagyot robban.
    Ez így nagyon Hollywood, hogy futunk, miközben mögöttünk felrobban a világ.
    De még így is a HCs 1.0 esetében úgy-ahogy összeáll a dolog.

    Míg a HCs 2.0-ban bemennek, és először lelőnek egy pajzsot (mert pajzs kell, ha már csináltak egy lukat, amin bárki be tud repülni.. Miért nem egy ajtó van, amit ki lehet nyitni, ha éppen a szerelő űrhajóval akar oda bemenni??). Aztán lelőnek még valamit, amire az állomás eldől.... Mert sokat ívott... vagy mi van..
    Itt aztán mi a bánat tud úgy felrobbanni, hogy a HCs 2.0-ból semmi sem marad (leszámítva persze azt a puzzle darabot). Inkább itt kellene az, hogy oké, felrobban, de elég nagy darabok maradnak. Olyanok is, amelyekben akár emberek is túlélhették a robbanást.

    De akkor már legyen egy olyan verzió is, hogy az előzetesben látott darab egy tartalék elem volt a raktárból. Mert ezt a szuper lézert beállítani nem könnyű..időnként leolvad pár szoba a szomszédból...
    Persze ez nem lesz jó, mert a filmben biztosan a Császár irodájába fognak behatolni, ahol találnak majd valami érdekeset: levélnehezéket, password gyűjteményt, plüss maciját, stb... De én arra szavazok, hogy neki is volt olyan nevető gépe, mint a Jokernek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez megint jó volt, köszi. :)

      Törlés
    2. Szívesen! :)
      Én meg örülök, hogy valaki figyel a részletekre! :)

      Törlés
    3. Helló hibásnak gondolom a felvetést, biztos vagyok benne hogy a szuperlézer csak egy példányos mindegyik műbolygón. Különben említésre került volna biztos. Hogy utólag mit találnak ki az (új)alkotók az meg megint csak azt bizonyítja:
      -Teljesen felesleges egy kitalált világ részletein vitatkozni amikor az alkotók BÁRMIKOR átírhatják.
      Ilyen rész egyébként a szétszakadó (nagyobb)darabok is, amikre semmilyen FILMES utalás nem volt eddig. Most kitalálták, MOSTANTÓL érvényes.
      http://www.posterposter.org/great-poster-lost-blueprint-death-star/

      Törlés
  3. A " hogy az iménti látvány fél órával később már ez volt:" kép amit alkottál tök jó és teljesen bele illene az SW univerzum hangulatába.

    VálaszTörlés