2020. december 4., péntek

kétpallosos Dooku

 Annak idején azt mondták, hogy a majdani II. epizód végső fénykard-párbaja le fogja fölözni még a Baljós árnyak hiper-szuper kardozását is. Ezzel a várakozással ültem be a moziba, aztán végül is három párbajt kaptam, rögtön egymás után, de egyiktől sem estem hanyatt.

  • először egy nagyon rövid Kenobi-Dooku párbajt mutattak, amiben nem volt semmi különös
  • utána következett egy tök sötét Anakin-Dooku párbaj, amiből a fénykardok villódzásán kívül alig volt látható valami, de tulajdonképpen érdekes volt abból a szempontból, hogy a korábbi filmekben nem szerepelt olyan Jedi, aki mindkét kezében egy-egy fénykardot forgat (de ettől még a dolog nem volt látványosabb a Kenobi-Maul párbajnál)
  • végül a sort a szerintem kiábrándító Yoda-Dooku párbaj zárta, ami pusztán amiatt volt izgalmas, hogy ekkor láthattuk Yodát először fénykardozni (azelőtt csak egy képregényben láttam az ő fénykardját, de ott sárga volt a pengéje).

A fentiekben az a közös, hogy Dooku gróf mindvégig egyetlen fénykarddal harcolt. Pedig már a film megjelenése előtt megmutatták nekünk ezt a képet:



Szóval mi is a helyzet a két fénykardos Darth Tyranusszal?

Nick Gillard a Celebration III-on azt állította, hogy a ténylegesen felvett Anakin-Dooku párbajnak csupán a harmadát láthattuk a filmben. Hayden nyolc hónapon át gyakorolta a vívós jelenetét, amit aztán jó alaposan megvágtak, éspedig a Yoda-harc kedvéért. (A magam részéről szívesebben láttam volna többet Anakin harcából, és kevesebbet Yodáéból.)

Gillard azt is említette, hogy nemcsak Anakinnak, hanem Dookunak is voltak kétkardos pillanatai.

A jelenet felvétele 2000. augusztus 21-től 23-ig, egy majdnem teljesen megépített díszletben zajlott, ahol csupán a hangár bejáratán kívüli világ volt kék vászon, s ami a lényeg: Christopher Lee tényleg látható dupla karddal.



Itt pedig azt látjuk, hogy Gillard odadobja az egyik kardot Lee dublőrjének, Kyle Rowlingnek (a háttérben maga Lee és egy báb Yoda figyel), aki aztán egy igazán látványos koreográfiát ad elő, nyilvánvalóan az utólag odamontírozandó Yodát maga elé képzelve:



Izgalmas lett volna látni Darth Tyranust két karddal vívni a kis zöld Jedi mester ellen. Azt mondom, kár ezért a kivágott jelenetért.



Star Wars Insider 70. számában viszont Pablo Hidalgo elveszi a lelkesedésemet. Állítása szerint nem igazi kivágott jelenetről van szó. Inkább egy felhasználatlan ötlet volt ez, amit csupán a biztonság kedvéért vettek fel. Vagyis, mint Hidalgo leírta, itt nem az történt, hogy Lucas pontosan kitervelt egy kétkardos Dooku-jelenetet, amit később törölt. Hanem az volt a helyzet, hogy George-nak és a stábjának igazából nem is volt konkrét elképzelése arról, hogy miként fog majd megküzdeni Yoda Dookuval, ezért aztán többféle koreográfiát felvettek, még kétkardos Dookut is, hogy később a jelenet utómunkálatainál legyen miből válogatni. Végül pedig úgy alakult, hogy a Yoda-párbaj nem igényelte a dupla kardos Tyranus felvételeit, így be sem fejezték azokat. Pablo szerint arra a bizonyos fentebbi kétkardos Dooku fotóra csupán azért rakták rá a fénypenge-effektet, mert jól nézett ki, de egyébként már korán eldöntötték, hogy nem fogják felhasználni ezeket a felvételeket Dooku grófról.

Ennek viszont némileg ellentmond az, hogy Christopher Lee-ről készültek az utóforgatás során kékvásznas felvételek is két fénykarddal.



Ha tényleg csupán tartalék ötlet volt mindez, amit ráadásul viszonylag hamar elvetettek, akkor miért kellett még a forgatás befejezése után is ilyen felvételeket készíteni a grófról?

Gyaníthatóan több volt ez annál, mint amit Pablo mond. Ezt támasztja alá A klónok támadása képregény-verziója is.




A filmek ezen változatait mindig az előtt rajzolták, hogy maga az adott film kész lett volna, az épp aktuális forgatókönyv-változat és a már elkészült élőszereplős felvételek szerint. Így kerülhetett bele a képregénybe pl. Windu irodája is. Márpedig ha a képregényben benne van Tyranus kétkardos jelenete, akkor ez több kellett hogy legyen kósza ötletnél. Szerintem Lucas pontosan leírta a dupla fénykardos Dooku harcot, csak később meggondolta magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése