2021. február 6., szombat

Han kivágott jelenete

Régóta érdekelt, hogy ezen a fényképen miféle jelenet látható:



Han nagykabátot viselve leugrik az Ezeréves Sólyomról, és közben az egyik kezével kapaszkodik valamibe. Ezután még mindig a kezében fogja azt az izét, s Leiával beszél:


A kép aljába alig láthatóan belóg egy kék matrac. Feltételezem, hogy erre kellett Fordnak ráugrania.
A következő fényképen jobban látszik a matrac. Ford valószínűleg most beszéli meg Kershnerrel, hogy hová kell landolnia.


Fisher is ezen a matracon áll:


Szóval, amióta ezeket a fotókat láttam, biztos voltam benne, hogy ez egy létező, felvett, de kivágott jelenet. Viszont nem tudtam hová beilleszteni. A történetben mikor van olyan pillanat, amikor Han és Leia számára van lehetőség együtt tartózkodni a hangárban? Ők sosem szerepeltek közösen ezen a helyszínen a filmben, csak amikor már menekültek a bázisról.

Segítségül hívtam a film regényváltozatát. Olvasható benne Leiának az a jelenete, amiben a pilótáknak tart eligazítást. A filmben jól látszik, hogy közben a háttérben Han a Sólyom tetején áll, nagykabátban.


A film ezután átvált a külső helyszínre, ahol az egyik felkelő tiszt, Trey Callum törzsőrmester (akit Darth Vader vívókaszkadőrje, Bob Anderson játszik) a távcsövével felfedezi a közeledő lépegetőket.
A könyvben viszont nem ez történik. Leia közvetlenül az eligazítás után az Ezeréves Sólyom felé sétál. Idézem a regényt:

Mindeközben Han rohammunkában dolgozott, hogy befejezze végre a hegesztést a Millennium Falcon központi startfúvókáján. Gyorsan elkészült vele, leugrott a hangár padlójára, és bekapcsolta a rádióját.
– Kész vagyok, Csubi – mondta a mikrofonon át a Falcon kapcsolóinál ülő torzonborz alaknak. – Próbáld meg.
Éppen akkor jött arra Leia, és dühös tekintetet vetett rá. Han hamiskás pillantással válaszolt, miközben beindultak a teherhajó startfúvókái, amire a jobb oldali észvesztőén himbálózni kezdett, aztán félig leválva, pokoli csörömpöléssel a földre nyekkent. Han elfordult Leiától, úgyhogy már csak egy villanásra látta az arcát, ahogy a szemöldöke gúnyosan felhúzódik.
– Állítsd le, Csubi! – üvöltötte a mikrofonba Han.


Ez a jelenet egyébként a film forgatókönyvében is olvasható, 61-es sorszámmal, szintén közvetlenül Leia eligazítása után:


Szóval most már megvan, megtaláltam, ide illeszthető Han leugrós jelenete. :)
Egyébként meg is figyelhető a filmben, hogy mielőtt a kép Callum törzsőrmesterre vált, Leia a Sólyom irányába indul.


A 61-es jelenet leforgatott változatát még nem találtam meg, de egy alternatíváját igen. A 61A jelzésű jelenetet a csapó szerint 1979. május 29-én vették fel, és a regényhez meg a forgatókönyvhöz képest csak a párbeszéd más (– Ne nyúljon semmihez! – Gond van? – Kösz az érdeklődést.), de Han ugyanúgy leugrik Leia elé. Íme:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése