2024. február 26., hétfő

Tényleg Guinness kérte, hogy öljék meg Kenobit?

Sir Alec annyira utálta a szerepét, hogy rávette Lucast, ölje meg a figurát – mondta a Fókusz Extra műsorvezetője 1999 szeptemberében.


Azóta is időről-időre előjön az a mendemonda, hogy Guinness gyűlölte Obi-Wan Kenobi szerepét, és hogy ő íratta ki magát a filmből.

Annyi bizonyos, hogy amikor a forgatás elkezdődött, az öreg Ben a sztori akkori állása szerint mindvégig életben maradt volna. Tényleg menet közben került bele a szkriptbe, hogy Vader megöli őt. Szerintem viszont egyáltalán nem Alec kérésére történt ez a változtatás, és erre hat érvem is van.
  • 1. Mit nyer azzal a színész, hogy a film utolsó 10 percben hiányzik, ahol egyébként sem volna semmi dolga a szereplőjének (legfeljebb ott állni a kijelző előtt gondterhelt arccal Leia mellett)?
  • 2. Pláne úgy, hogy a felkelők irányítóközpontjában zajlódó jeleneteket, meg a filmvégi ünnepséget is, korántsem a forgatás végén vették fel, tehát ettől Sir Alec még csak nem is mehetett volna hamarabb haza.
  • 3. Mind tudjuk, hogy Sir Alec nem egy fix összegért vállalta a szereplést, hanem valami alapbérért PLUSZ a nettó profit 2,25 százalékáért. Ez azt jelenti, hogy fogalma sem volt, hogy pontosan mennyi lóvét fog keresni ezzel a melóval, de alighanem bízhatott a pénzügyi sikerében, különben nem ezzel a különös bérezéssel vállalja el. Ha viszont így áll a helyzet, akkor nem logikus, hogy épp saját maga akarná magát elvágni a film esetleges folytatásában való szereplés lehetőségétől.

A fentiek csak a saját következtetéseim, de most jöjjenek a Rinzlertől származó infók:

  • 4. Amikor Sir Alec megtudta, hogy George kinyírja Kenobit, majdnem kiszállt a produkcióból. Ez akkor történt, amikor a teljes tunéziai forgatás lezajlott, és már Londonban filmeztek. El sem tudom képzelni, mi lett volna, ha Alec tényleg feláll, és a stáb mehet vissza Tunéziába az összes kenobis jelenetet újra felvenni valaki mással. Óriási pénz- és időbéli kiesés lett volna ez George-nak, tehát nagyon össze kellett szednie magát, hogy meggyőzze Guinnest a maradásról.
  • 5. Amikor A Birodalom visszavág forgatása zajlott, Kenobi szellem-jeleneteit Alec szemműtétje után kis idővel vették fel, pedig neki nem lett volna szabad erős fénynek kitennie magát. Mégis vállalta a szereplést a fényekkel teli stúdióban. Ha utálta volna a szerepét, dehogy vállalta volna, hiszen a saját szemének az épségét kockáztatta.
  • 6. A Birodalom premierje után 2 nappal Alec máris érdeklődött a Lucasfilm elnökétől, Charles Webertől a következő folytatással kapcsolatos tudnivalókról. Guinness képviselője, Dennis Vanthal telex-üzenetben küldte el a színész kérdéseit, például hogy ez után majd a harmadik rész következik-e vagy a kilencedik.

Szerintem nem az van, hogy Guinness utálta Kenobi szerepét. Hanem a sok rajongói levelet érezte túlzásnak, meg hogy az ostoba rajongók tőle kértek életvezetési tanácsokat, mert ő a bölcs mester. Na azt el tudom hinni, hogy ezekből elege lett. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése