2016. április 11., hétfő

Fénykardok

Eredetileg a fénykardok pengéi nem pusztán fapálcák voltak, amikre utólag helyezték fel a világító effektust. A IV. részben a fapálca valamiféle fényvisszaverő bevonattal volt ellátva, amit a kamera látóterén kívülről világítottak meg. Ettől még azonban nem tűnt igazán ragyogónak a kard, inkább csak egyszerűen fehérnek. A színes ragyogás tehát továbbra is utómunka eredménye.
A fapálca keresztmetszete viszont nem kör alakú volt, hanem háromszög. Valószínűleg emiatt látható néha egy-egy pillanatra egy sötét csík a fénypengén belül. Alighanem ilyenkor épp a pálca egyik éle néz a kamera felé.



A fapálcát egy elektromotor körbe-körbe forgatta a függőleges tengelye körül. Vélhetően emiatt a forgás miatt néz ki úgy a filmben, mintha kicsit vibrálna a fénypenge.
Az elektromotor energiaellátását viszont nem tudták a markolaton belül megoldani; külső áramforrás táplálta a fénykardot. Ezért látható az a vezeték, ami Alec Guinness köpönyegének ujjából fut a fénykardba.


Ezzel a fényvisszaverő, forgópengés módszerrel a későbbiekben nem próbálkoztak. A Birodalom visszavág és a Jedi visszatér esetén a világító effektus teljes egészében az utómunkálatok során került a fegyver pengéjére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése