2016. április 10., vasárnap

Rey és az Erő

Többen értetlenkednek amiatt, hogy Rey hirtelen mennyire nagy lépést tett az Erőben való jártasság terén. Tőlük kérdezem: Luke milyen képzést kapott?
Anakin csodagyereknek számított a Jedi tanoncok között (pusztán egy homályos jóslat és egy fiktív vérösszetevő miatt), de ő is tizenakárhány évig egy mester szárnyai alatt tanult, a Jedi templomban lakott, ahol csupa Erő-használó vette körül, hatalmas könyvtár állt rendelkezésére, gyakorolhatta a fénykarddal való vívást, számtalan küldetésen vett részt, stb.
De Luke? Luke-nak Ben uszkve negyed óra alatt tanítja meg, hogy a látása nélkül is elhárítsa a bénítósugarakat. Ezután eltelik három év, mialatt maximum szellemként adhat neki tanácsokat. És aztán mit látunk? A jégbarlangban második próbálkozásra a markába repíti a fénykardját. Ezt ki tanította meg neki? Azután Luke Yodánál tanul. Remek erőnléti edzésben vesz részt, megtanulja a telekinézist (amit korábban a jégbarlangban már magától tudott), végül belelát a jövőbe. Ez mind szuper, de akkor is: Luke éppen annyi időt tölt Yodánál, amennyi idő alatt Han egy kis aszteroidás kitérővel eljut a Hoth-ról a Bespinre. Ez mennyi lehet? Két nap? Három? A regény változat szerint hetekig tartott Luke képzése, és még fénykardos feladata is volt, de az még mindig sehol sincs a normál Jedik élethosszig való tanulásához képest. Sebaj, Luke faképnél hagyja Yodát (tehát a türelmet nem sikerült megtanulnia), majd kicsivel később karját vesztve lóg egy időjárásjelző szondán. Ott függeszkedve sikeres gondolatüzenetet küld Leiának. Na és erre ki tanította meg? Yodával a mocsárban telepátiát is gyakoroltak? Fél évvel később Luke összerak a semmiből egy működőképes fénykardot. Kitől kapott instrukciókat? Aztán az Erővel fojtogatja a gamorrai őröket. Ezt is Yodától tanulta volna? Bib Fortunán elmetrükköznie gyerekjáték volt, Jabba elméje már kifogott rajta. De honnan jött Luke elmetrükk ismerete? Pontosan onnan, ahonnan Rey-nek is! Sőt, az összes fenti kérdésre ugyanaz a válasz: vele van az Erő! Ilyen egyszerű. wink emoticon
Szóval nem kell a hetedik rész kapcsán mindenbe belekötni! Illetve aki mégis kötekedik, az legyen következetes! Ha Rey teljesítményén fennakadsz, akkor akadj fenn Luke-én is! Luke-nak mind a telekinézis, mind a telepátia olyan helyzetben működött, amikor hajszálon függött az élete. Működött, pedig nem tanulta. Rey is szorult helyzetben volt, amikor James Bondot megelmetrükközte, vagy amikor a fénykardot elcsaklizta Kylo orra elől. Úgy látszik, hogy náluk az ilyen szituációk spontán Erőhasználatot indítanak el, előképzettség nélkül. Máig nem értem, mit lehet ezen nem érteni. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése