2016. augusztus 21., vasárnap

Mire költötte Han a jutalmát?

Han Solo tízezret kért volna az alderaani fuvarért (amennyiért akár egy hajót is lehet kapni), de végül úgy állapodott meg Ben Kenobival, hogy kettőezret kap előre, és további tizenötöt, amikor az Alderaanra érnek. Ben nyilván arra apellált, hogy az Alderaanon átadja Artut régi ismerősének, Bail Organának, akinek úgyis temérdek pénze van, és majd tőle kéri el a tizenötezret, amit odaad Hannak. A tervben egyáltalán nem szerepelt Leia hercegnő kiszabadítása vagy a Halálcsillag meglátogatása. Sem a Halálcsillag terveiről, sem Leia fogságba eséséről nem volt Kenobinak tudomása. Csak azt tudta, hogy Artu a felkelők számára fontos információkat hordoz, tehát irány az Alderaan!
Luke eladta a terepsiklóját, hogy meglegyen a kezdő részletként megállapított kétezer, amit ugyan nem láttam, hogy átadott volna Hannak, de tegyük fel, hogy átadta.

A maradék tizenöt viszont az Alderaannal és Bail Organával együtt odalett. Sőt, az ember, akivel az alku megköttetett, nem sokkal később egyesült az Erővel.

Az előre megalkudott fuvardíj tehát ment a levesbe, a felkelők a Yavin–4-en viszont jutalmat adtak Hannak Leia hercegnő kiszabadításáért. Ki tudja, még az is lehet, hogy jóval többet, mint 15 ezer. Bár Han akármekkora összeget el tud képzelni, lehet, hogy ez még őt is meglepte, hiszen nem egy aktatáskányi pénzt kapott, hanem több doboznyit!



Akármennyi is volt ez az összeg, az biztos, hogy Han nem rohant azonnal Jabbához, hogy kifizesse a tartozását, máskülönben nem kellett volna karbonittömbbe ágyazva ékeskednie Jabba tróntermének falán. De akkor mire költötte azt a sok pénzt? Nyilvánvaló, hogy jó részét az Ezeréves Sólyomra locsolta. Lássuk, mire költötte Han a jutalmát!

A legfeltűnőbb újítások a Sólyom külsején látszódnak. Először is két további leszállótalpat szereltek be a meglevők mellé.



A Sólyom kültéri világítása is biztos belekerült néhány kreditbe.



De valószínűleg a legdrágább kiegészítő a Sólyom hasából előbukkanó sugárfegyver (ami vukipédia szerint BlasTech Ax-108 felszíni védelmi sugárvető ágyú, míg a Star Wars: Behind the Magic szerint Taim & Bak automata sugárvető ágyú). Erről sokáig nem tudtam, hogy a Sólyomnak pontosan melyik tájékán helyezkedik el, pedig ott volt a válasz az orrom előtt mindvégig.



A külsőhöz képest a belső több változáson esett át, bár ezek kevésbé feltűnőek.
Ami elsőként szemet szúr, az a pilótafülke ajtaja. Ha volt is az Egy új remény idején ajtó, azt nem használták, mindig kiláttunk a folyosóra. De A Birodalom visszavágban látott ajtó biztosan új szerzemény, hiszen a korábban játszódó The Star Wars Holiday Special-ben látható ajtó máshogy néz ki.



A másik jól látható változtatás a pilótafülke világítása. Az egyik oldalon kicsit el vannak csúszva egymáshoz képest a lámpatestek. A Birodalomban szemmel láthatóan ki lett ez javítva, de maga a lámpabura is cserélve lett, mert hiányzik róla a fekete díszcsík (ami Az ébredő Erőben viszont ismét jelen van).



Ami azonban az új lámpaburáknál jócskán többe kerülhetett Hannak – de feltétlenül megkönnyíti a Sólyom irányítását –, az a két kormány beszerelése.



Apró módosítás, hogy a plafon ki lett párnázva.



Az egyik legdrágább módosítás valószínűleg a pilótafülke méretének növelése lehetett. Nem lett feltűnően tágasabb, de jó megfigyelők észrevehetik, hogy kb. 30-40 centivel megnőtt a beltér hossza, és a fejtér is számottevően gyarapodott.



Ha kilépünk a pilótafülkéből, azonnal láthatjuk, hogy Han a folyosó világítását is újra cserélte.



A létra is ki lett cserélve (vagy csak le lett festve, de mindegy: a festék is pénzbe kerül).



A létra a lézerágyú lövészfülkéjéhez vezet. Nem biztos, hogy Han végezte el a módosítást, mindenesetre valaki az Egy új remény óta megváltoztatta az ágyú helyzetét: immár nem fentről, hanem lentről lóg bele a képbe.



További változtatások a fő utastérben figyelhetők meg. A padló alatt 2 új szervizakna került kialakításra. Az egyik az, amelyikben Han és Csubi kereste a hiperhajtómű hibáját, a másik pedig az, amiben Rey küszködött a gázszivárgással.


Az egyik aknába Artu belepottyant a hirtelen gyorsítástól, amikor megjavította a hiperhajtóművet. Ez csak azért érdekes, mert az akna a Sólyom menetirányát tekintve Artu mellett balra helyezkedett el, nem mögötte. Eszerint a Sólyom oldalra driftelve is képes fénysebességre kapcsolni. :)



Hannak nagyon sok pénzébe kerülhetett egy új folyosó kialakítása a Sólymon belül. Az utastér eredetileg egy falban végződő zsákutca volt, de A Birodalom visszavág idején már tovább lehet sétálni.



A helyiség, ahol Han összecsókolózott Leiával, valószínűleg ugyanekkor került oda. Az Egy új reményben nem látjuk a falnak azt a tájékát, így nem kizárt, hogy már eredetileg is ott volt – de nem valószínű, hogy Han épp egy ajtó elé rak egy számítógépkonzolt.



Az ébredő Erőben láthatunk egy új legénységi szállást is, ami korábban nem volt ott (és biztos, hogy ez nem az a helyiség, ahol Leia ápolgatja Luke-ot). A Fantasztikus keresztmetszetek című nagyon igényes könyv szerint ez nem Hannak köszönhető, hanem az Irving-fivéreknek.



A Birodalom visszavág forgatásakor viszont készült egy fénykép, ami azt sugallja, hogy a helyiség már akkor is megvolt:



Ezt támasztja alá az alábbi két képkocka is, amiket a perspektívából ítélve csakis abból a bizonyos pihenőhelyiségből vehettek fel, márpedig a felső kép A Birodalom visszavágból származik.



A baj csak az, hogy a későbbiekben egyértelműen látszik, hogy a Birodalomban ott csak egy zárt fal van, nincs semmiféle pihenőszoba:



Akkor mégis az Irving-fivérekhez köthető ez a módosítás? A helyzet az, hogy bár A Jedi visszatér beltéri Sólyom-jelenetei a pilótafülkére korlátozódnak, azért felvettek egy-két jelenetet a többi helyiségben is, csak ezek nem kerültek bele a végleges változatba. Az alábbi régi fényképek A Jedi visszatér forgatásakor készültek egy makettről, ami alapján a díszletet elkészítették, és arról tanúskodnak, hogy az a legénységi szállás bizony már az endori csata idején is megvolt.



Birodalom és a Jedi közötti időben viszont Han éppen faldísz volt Jabba palotájában, tehát ezt a módosítást vagy Csubi vagy Lando finanszírozta – én Landóra tippelek, aki talán azért alakította ki ezt a helyet magának, hogy Han fekhelyét tiszteletben tartsa.

2 megjegyzés:

  1. Vagy; mivel a felkelok amugy sem voltak gazdagok (ez azert latszik mindenhol), nem kp-ban fizettek, hanem pl. valamilyen ertekes nyersanyagban. Es akkor azert foglalt ennyia helyet (ladat), es azert nem ment rogton Jabbahoz. Hiszen meg ertekesitenie kellett. Es az is lehet, hogy ennel mef tobbel tartozotz neki.

    VálaszTörlés