2018. március 11., vasárnap

Hogy kerül Luke Owenékhez?

A Sith-ek bosszúja zárójelenete mutatja be nekünk azt az eseményt, amikor a kisded Luke a Lars-farmra kerül. Obi-Wan gyengéden átadja Berunak, aki aztán megmutatja a kettős naplementét bámuló Owennek. Owen és Beru szemmel láthatóan örül a jövevénynek, s furcsamód egyetlen kérdést sem tesznek fel Obi-Wannak; szó nélkül elfogadják tőle a babát.


A jelenet mindenesetre hatásos, bár csak pár másodpercig tart. Az 1977 óta ismert környezet, a klasszikus iker-naplemente jelenet és a zenei aláfestésként hallható Luke-dallam mellett (ami hivatalos megnevezés szerint az Erő témája, én mégis Luke-hoz kötöm; mindig nála szólal meg) igazán nincs szükség párbeszédre.

De ki gondolná, hogy ez a nyúlfarknyi jelenet a valóságban mekkora utat tett meg időben és térben egyaránt?

Tunézia, 2000. szeptember 7. csütörtök
A klónok támadása 53. forgatási napja a jól ismert Lars-iglunál találja a stábot, 24 év után ismét itt vesznek fel a farmnál játszódó jeleneteket. George tudja, hogy a majdani III. epizódban ez a helyszín vissza fog térni (hiszen Luke-nak oda kell kerülnie Owenékhez valahogy, és a nézőknek ezt meg kell mutatni), viszont azt is tudja, hogy módfelett költséges volna csak emiatt a rövidke jelenet miatt visszatérni ide három évvel később. Ezért úgy dönt, hogy itt és most leforgatja a jelenet gerincét, aztán majd később ráér kiegészíteni. Minthogy A klónok támadásában Obi-Wan nem szerepel a Tatuinon, ezért Ewan McGregor sincs Tunéziában. Az ifjú Owent alakító Joel Edgerton természetesen kéznél van, Obi-Wan jelmezébe viszont a távol levő Ewan helyett Breeden Phillip bújik.


Breeden arca nem látszik, az viszont igen, hogy bár az árnyékok hosszúak, azért itt még bőven fényes nappal van, nem alkonyat. Ráadásul Obi-Wan nem Berunak, hanem Owennek adja át a Luke-ot alakító élettelen bábut. Vagyis ez a felvétel idő- és pénzspórolási céllal elkészült ugyan, végül mégsem került felhasználásra.

Ausztrália, 2003. szeptember 15. hétfő
Sydneyben, a Fox Stúdióban A Sith-ek bosszújának 56. forgatási napja zajlik (azaz a forgatás utolsó előtti előtti napja). Mivel George úgy gondolta, hogy egy csecsemőt inkább egy nőnek adna át, nem egy férfinek, ezért újra leforgatja a 3 évvel korábban egy másik kontinensen már felvett jelenetet. Ewan ezúttal magától értetődően a helyszínen van, a Berut alakító Bonnie Maree Piesse is, Joel Edgerton viszont épp másutt tartózkodik, így helyette az egyik produkciós asszisztens, Hamish Roxburgh ugrik be Owen szerepére. A színészek zöld háttér előtt játsszák el a szerepüket.


Luke persze most is csak egy bábu.

Amerikai Egyesült Államok, valamikor 2004 júliusában
Eljött az idő, hogy Luke ne csak bábu legyen. A közeli felvételekhez élő babára van szükség. Az egyik vágó, Roger Barton kisfia, Aiden 2 hónapos, pont passzol rá Luke (és Leia) szerepe...


Amerikai Egyesült Államok, 2004. július 29. hétfő
Most jött el a napja, hogy Joel Edgerton is az arcát adja a jelenethez. Az ILM stúdiójában reggel néhány kiegészítő felvételt készítenek a vukikról, aztán következik Joel, kék háttér előtt.

Amerikai Egyesült Államok, 2004. október 26. kedd
George leokézza a jelenetet, amelyben többek között a John Knoll által még 2000-ben, a tunéziai helyszínen készített fényképek felhasználásával az ILM a zöld illetve kék vászon helyére illesztette a háttérül szolgáló tatuini tájat és a Lars-iglut ábrázoló digitális mattfestményt, melyet Benoit Pelchat alkotott. A felhők Erik Tiemens tahiti nászútján készült csodálatos naplementés panorámafotójáról származnak.
Ezzel tulajdonképpen 4 év leforgása alatt 3 kontinensen történt felvételek révén megszületett A Sith-ek bosszúja zárójelenete. Ki hitte volna, hogy ennek az egyszerű jelenetnek az elemei ennyire szerteágazóak?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése