2019. szeptember 8., vasárnap

Vader rejtélyes fénykardja

A Csillagok háborúja legkorábbi gyűjthető (nem játék jellegű) termékeit a Factors Etc. gyártotta. Kitűzőket, posztereket, és így tovább.
Ezek közül az egyik legismertebb alighanem az alábbi poszter:




Szerintem minden rajongó találkozott már ezzel a fotóval. Maga David Prowse is az elmúlt évtizedek során számtalanszor dedikálta már ezt a képet (pedig itt épp nem is ő van a jelmezben, hanem Kermit Eller).


De van itt valami, ami nem stimmel: a fénykard!
Ez nem Vader fénykardja:


Sőt, semmilyen egyéb fénykardra sem hasonlít, amit a Csillagok háborújában láthatunk. Miféle kard ez?

A válasz roppant szórakoztató. ;)

Eller saját maga árulta el, hogy a keze üres volt a felvétel készítésekor. Csak úgy formálta az ujjait, mintha lenne a markában valami, de valójában nem volt benne semmi.

A fotózáson persze több kép is készült. Az alábbiból nem lett poszter; látszik is Kermit üres keze, amint a levegőt markolja:


A poszterre Ralph McQuarrie festette oda a markolatot utólag (s persze magát a fénypengét is). Hogy McQuarrie miért nem törekedett a filmhű markolat ábrázolására, vagy hogy egyáltalán miért nem tudták a fotó készítésekor Vader jelmeze mellé a kardját is csatolni, az rejtély, de ettől a kis apróságtól a poszter számomra csak még izgalmasabb lett. :)

2 megjegyzés:

  1. Igen, emlékszem erre a képre.
    Legelőször egy kártyapakliban láttam gyerekkoromban. Ha jól emlékszem, Vader volt a Fekete Péter, vagy valami hasonló... 😁

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy ilyen magyar SW jó lenne: Fekete Péter :D

      Nem lehet, hogy az eredeti fénykard elveszett-eltört-valaki hazavitte, stb... Egy üres kezet mégis egyszerűbb megtölteni, minthogy előbb egy hasonló fénykardot ki kelljen törölni.

      Hallottunk olyat, hogy a Millennium Falcon makettjét is tábortűznek használták a forgatás után. Lehet, hogy Darth Vader kardja is hasonlóan tűnt el még a fényképezés előtt.

      Törlés