2021. február 15., hétfő

Hol van Vader hangja?

1977. március 1-jén, kedden vették fel Darth Vader szövegeit a Goldwyn Studióban. James Earl Jones két és fél óra alatt végzett a feladattal, amiért 7500 dollár ütötte a markát.
A stáblistán a mindenféle mellékszereplők között utolsóként olvasható a neve.


Legalábbis az 1997-es verzióban. De érdekes módon a film eredeti stáblistáján Jones egyáltalán nem szerepel.


Ez nem különös? Még a csupán pár másodpercnyi vászonidőt kapó Eddie Byrne neve is olvasható (ő volt Willard tábornok, aki Leia hercegnőt ölelve üdvözölte a bázison), sőt, a jawák főnökét és a gonk droidot játszó Jack Purvist is feltüntették. De a sötét nagyurat megszólaltató színészt nem. Furcsállom a dolgot, bár az örömteli, hogy legalább az 1997-es verzióra odaírták a nevét.

Nem így A Birodalom visszavág esetében: a csupán egyetlen jelenetben szereplő, s alig néhány mondat erejéig megszólaló császár hangját, Clive Revillt már 1980-ban is kiírták, de sem az eredeti, sem a felújított változatban nem olvasható James Earl Jones neve.Nem is értem, hogy ez hogy lehet, ha az Új remény esetében viszont kiköszörülték ezt a csorbát.

Egyébként a trilógia eredeti változatában egyedül A Jedi visszatér stáblistája tartalmazta Vader nagyúr hangját.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése