2021. október 8., péntek

Különös szereplő Jabba palotájában

Itt van ez a fotó arról a pillanatról, amikor Luke-ot, Hant és Csubit Jabba elé toloncolják. Azért szerettem mindig ezt a jelenetet, mert a történet során hosszú idő után ez az első alkalom, hogy Luke és Han találkozik egymással (a Hoth-i búcsújuk óta nem látták egymást).


De van ezen a képen valami, ami elsőre talán fel sem tűnik senkinek. Mielőtt továbbmennék, megmutatok két napi diszpót A Jedi visszatér forgatásáról. Mindkettőn olvashatók izgalmas infók.
Az egyik 1982. január 27-re vonatkozik (5 napos baba voltam aznap).


A kelléklistából kiderül, hogy ekkor vették fel azt, amikor Thripiót dühösen fellöki Jabba, amitől mindenféle gyümölcsök kenődnek a burkolatára.


De az is olvasható, hogy lett volna Artunak egy olyan jelenete, amiben elesik a lépcsőn. Ráadásul a papír említi Bib Fortuna fegyverét is. Bibnek A Jedi visszatérben sosem láttam fegyvert a kezében, de az 1983-ban kiadott Kenner játékfigurához adtak neki egy harci botot, sőt, 37 évvel később A Mandalori második évadában is szorongatta azt a fegyvert.


A másik diszpó 1982. február 1-jéről származik.


Látható, hogy ekkor vették fel azt a pillanatot, amikor Luke Jabba előtt állva a markába röpteti az egyik őr pisztolyát, de szinte azonnal a rankor vermébe pottyan.


És a legérdekesebb dolog mindkét diszpó esetében: a Fényember!
Mindkét dokumentum említ egy bizonyos Fényembert. És a bejegyzésem elején a fekete-fehér fotón éppen erre a szereplőre szerettem volna felhívni a figyelmet. A kép jobb oldalán, a háttérben, alig láthatóan szerepel ez a különös lény, akit a filmben végül soha sem mutattak.


A Fényember feladata esetleg az lehetett, hogy Jabba palotájának sötét zegzugaiban világítson a szereplőknek.


Itt például egy törölt alternatív jelenetben látható, amikor a droidokat érkezésükkor Bib Fortuna helyett ez a fénylő illető kísérte Jabba színe elé:


De lett volna olyan jelenete is, hogy egy lépcsőn lépdel fel; minden bizonnyal amikor a rankor verméből hozzák fel a fogoly Luke-ot:


És persze itt-ott megjelent volna a háttérben Jabba tróntermében.


Peter Diamond szerint a komplett trilógia forgatása során ez volt a legveszélyesebb alakítása. Elviselhetetlenül melege volt az izzók miatt, továbbá alig látott ki a jelmezből, mert a szeme mellett is ragyogtak az égők, ráadásul mivel áram is kellett ehhez a jelmezhez, folyton megbotlott a testéhez futó vezetékben. Diamondon kívül alighanem valaki más is eljátszhatta a Fényembert, hiszen a fenti diszpókon is látszik, hogy Peternek más feladata volt azokon a napokon.

A Fényember jelmezre egyébként csak azért volt szükség, hogy valódi fényt bocsásson a környezetére a felvételkor; maga a szereplő utólagos vizuális effektus lett volna a filmben. Hogy pontosan miként nézett volna ki, azt nem tudom, de talán közelebb visz a megoldáshoz Paul Duncan könyve, amiben a szerző nem mint Fényember, hanem mint Lávalény hivatkozik rá. A Jedi visszatér számtalan koncepcióját láttam már, de sem Fény-, sem Lávaembert nem találtam közülük, hacsak nem az alábbi, Joe Johnston által 1980-ban készített rajz volna az:


A végtagok arányai mindenesetre stimmelnek, ennek is a kezei majdnem a földig érnek. Igaz, hogy a nemrég megboldogult Jonathan Rinzler szerint ez egy rankor-terv volt, de hát időnként ő is tévedett.

Egyébként a Lávaemberen kívül terveztek további olyan teremtményeket is, amiket utólagos effektmunkával keltettek volna életre. Ha mind megvalósult volna, akkor láthattunk volna Jabba palotájában egy áttetsző amőbaembert és egy felhőszerű ködlényt is. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése