2016. június 29., szerda

A Halálcsillag terveinek ellopásáról

1995 óta tudjuk, hogy a Halálcsillag terveit Kyle Katarn lopta el, a Dark Forces című játékprogramban. Katarn a folytatásban, a Jedi Knight-ban szakállat növesztett, és az Erőt is megtanulta használni, de az egyik legfontosabb változtatás, hogy Kyle-t ezúttal már hús-vér színész, Jason Court játszotta az egyes küldetések közti átvezető videókban. 1983 óta ez volt talán az első eset, hogy hivatalos Star Wars mozgóképen láthattunk valakit fénykardozni.


Ezek után Kyle Katarn egyre népszerűbb lett, így további játékprogramokban, valamint regényekben és képregényekben szerepelt.
Az Expanded Universe dekanonizálása viszont sajnos Kyle-t is érintette, így semmi akadálya nincs annak, hogy az idén decemberben bemutatásra kerülő Zsivány Egyes egészen új történet adjon elő nekünk a Halálcsillag terveinek ellopásáról. Az eddigi információk alapján szinte teljesen bizonyosra vehető, hogy a Halálcsillag terveit nem Kyle Katarn szerzi meg, hanem egy frissen kitalált női szereplő, Jyn Erso.
Először azt hittem, Kyle Katarnt végleg sutba dobták, és egyáltalán nem vették figyelembe az új film készítésénél a 21 évvel ezelőtti játékprogramot. De a Zsivány Egyesről napvilágot látott képek alapján egyre inkább az az érzésem, hogy mégsem így van: nagyon is sokat merítettek a Dark Forces-ból.
1995-ben is és 2016-ban is Mon Mothmától kapja a megbízást a tervek tolvaja. Ez még lehet véletlen egybeesés is, hiszen Mon a Felkelők Szövetségének egyik fő döntnöke.
(Külön öröm számomra, hogy bár A Sith-ek bosszújából törölték a jeleneteit, az új filmben ismét Genevieve O'Reilly játssza el Mon Mothma fiatalabb kiadását.)


Az viszont már nem lehet véletlen, hogy a Zsivány Egyes főszereplője, Jyn Erso ennyire hasonlít Kyle Katarn fő segítőtársára, Jan Orsra. A mássalhangzóik teljesen megegyeznek, homlokukon időnként védőszemüveget viselnek, és Jyn frizurája is hajaz Janéra.


Kyle számára a terv ellopása csak sétagalopp volt ahhoz képest, amennyire ezután megizzasztotta a Dark Trooper program beindításának megakadályozása. A rohamosztagosok következő generációjának szánt Dark Trooperek speciális páncélzattal és erős fegyverzettel komoly ellenfelei lettek volna a lázadóknak, ha Kyle nem semmisíti meg a gyártósort és mindenféle kutatási dokumentációt is a fedélzetén hordozó birodalmi űrhajót.
Hasonlóak a Dark Trooperekhez a Zsivány Egyes bemutatójában látott sötét páncélos rohamosztagosok is. A pletykák szerint halálosztagosoknak nevezett spéci rohamosztagosokat is kérészéletűnek jósolom, máskülönben a harminc perccel később játszódó Egy új reményben is szerepelniük kellene. Továbbá Palpatine valószínűleg a második Halálcsillag védelménél is bevetné a halálosztagát, ha lenne. Elvégre válogatott katonáinak egész légióját küldte az Endorra. Egy ilyen légióból csak akkor hiányozhatnak ezek a fekete rohamosztagosok, ha már nem is léteznek.
Így tehát logikus a feltételezés, hogy a Zsivány Egyesben látható fekete rohamosztagosok végül is a Dark Trooperek szerepét töltik be a történetben.


Ami pedig magát Kyle Katarn karakterét illeti, még az sem kizárt, hogy ő is megjelenik a filmben, ha nem is ugyanezzel a névvel.


Legalábbis könnyen lehet, hogy Cassian Andor és Jyn Erso olyanok lesznek egymásnak, mint Kyle Katarn és Jan Ors.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése