2016. június 4., szombat

Greedo

Lucas fejében még csak nagyjából körvonalazódtak a Csillagok háborúja eseményei, de abban már 1973-ban biztos volt, hogy két jelenet nem maradhat ki a filmből: mindenképp legyen egy látványos űrcsata, és feltétlenül legyen egy kocsma, megtöltve mindenféle idegen lénnyel (és legyen itt egy kis fénykardos konfrontáció is)!
A kocsmajelenetet 1976 áprilisában vették fel a londoni Elstree studióban. Anthony Daniels felhívta egy barátját, Paul Blake-et, hogy nincs-e kedve egy sci-fiben szerepelni. Paul, aki korábban játszott egy-két filmben, pár nappal később már George Lucasszal beszélgetett az Ezeréves Sólyom rámpája előtt (Blake szerint Lucas már akkor 9 filmet említett neki, ráadásul ezt megelőzően Paul gyanútlanul épp George-dzsal hozatott magának kávét – nem tudván, hogy a fiatal szakállas srác maga a filmrendező). Ugyanezen a helyszínen történt Blake első forgatási napja is (1976. április 9.), hiszen a 94-es dokkban ő volt az egyik példány a tökegyforma ruhás rodiaiak közül (szerintem egyébként a jobb szélső lehet ő).



Az azt követő napokban pedig a kocsma díszletei között szerepelt: eljátszotta minden Star Wars film legelső fejvadászát, Greedót.


Évtizedekkel később egy internetes ismerőse hívta fel Paul figyelmét egy interjúra, melyben egy nő azt állította magáról, hogy ő volt Greedo a filmben!

Az történt, hogy Lucas nem volt elégedett a kantin idegen lényeivel, túlságosan eviláginak tartotta őket. Ezért 1977 januárjában (három hónappal a premier előtt) néhány további jelenetet vett fel, ám ezúttal Los Angelesben. Újra felépítették a díszlet egy darabját, s készítettek húsz vadonatúj jelmezt, amik már sokkal idegenebbül néztek ki. A londoni maszkok közül egyedül Greedóét használták fel újra, de egy maszkos idegen megformálásáért nem reptetnek át az óceánon egy brit statisztát, így a zöld fejvadászt ezúttal nem Paul Blake formálta meg, hanem egy helyi színésznő, Maria de Aragon (annyira ő sem volt helyi: Kanadából származott).


Maria nem találkozott Forddal, az ő Greedo-jelenetei csak azok, amiken az asztalnál szemben ül a kamerával, és beszél. Felismerhető, hogy az ő maszkjának mozognak a homloknyúlványai és a szája (a  Blake-féle Greedónak nincs mimikája, ráadásul sokkal hosszabbak az ujjai).

Doug Beswick készített egy mozgató mechanizmust a Greedo-maszkba, ami pont Maria felvétele előtt tört el. Maria ekkor George-tól kapott egy ruhacsipeszt, a fogai közé vette, s így mozgatta Greedo tapírorrát.
Egyébként érdekesnek találom, hogy bár a kocsmában robotokat nem szolgálnak ki (sőt, ki is zavarják őket), ezen az utóforgatáson mégis ott figyelt egy R2-es:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése