2019. április 25., csütörtök

Gondolatok a régi kánon eltörléséről

Ma van 2019. április 25-e. Épp ma öt éve történt, hogy bejelentették: a régi kánon megszűnik, az abbéli történeteket a legendák kategóriába sorolják, s az új történetek megírásánál bizony nem veszik figyelembe azokat.


Amikor Az ébredő Erőben Csubakka végignézte Han halálát, azon morfondíroztam, hogy vajon most mit fog tenni az egyszeri rajongó a Vector Prime című könyvével, amiben viszont épp Csubi hal meg Han szeme láttára. Tűzbe dobja? A Lucasfilm visszafizeti neki az árát?

Mit tesz a rajongó azokkal a könyvekkel, amik szerint Han és Leia három gyermeknek adott életet, Jacennek, Jainának és Anakinnak? Erre most kiderül, hogy csak egy gyermekük született, akinek a neve Ben. Mi lesz most ezekkel a könyvekkel? Mi lesz a rájuk költött rajongói pénzekkel? Meg lehet ilyet tenni? Meg lehet azt tenni, hogy rajongók milliónak a hosszú évtizedek alatt elköltött pénzén fenntartott érdeklődésnek örvendő történetfolyamhoz büntetlenül írnak úgy folytatást, hogy a korábban lefektetett dolgokat semmibe veszik?

Igen, tudom, abban a kánonban vállalhatatlan baromságok is voltak, és számtalan ellentmondás. De akkor is lehetetlennek képzeltem, hogy Jenőfi Norbert 2003-as jóslata megvalósul. Ő akkor ezt a lehetőséget is előrevetítette:

„sutba dobják a már kialakult háttéranyagot, és teljesen új irányban lépnek tovább”

Azt gondoltam, ilyet nem lehet. És mégis: 2014. április 25-én nyíltan kijelentették, hogy innentől kezdve megtehetnek bármit a Csillagok háborúja világával mindaddig, míg a már meglevő hat film legfrissebb változatának valamint A klónok háborúja című animációs sorozatnak nem mondanak ellent. Vagyis minden mást elfelejthetünk. Az összes regényt, képregényt, enciklopédiát, játékprogramot, mindent.

Először azt gondoltam, hogy arcpirító, amit a Disney-féle Lucasfilm művel. Aztán belegondoltam, hogy semmiben sem különbözik George-tól.




1995-ben Kevin J. Anderson Sötétkard című kötetéből kiderült, hogy a Halálcsillagot egy Bevel Lemelisk nevű illető tervezte.


„Sulamar tábornok fenyegetően lépett Lemelisk elé. A mellét borító kitüntetések csodálatos színekkel csillogtak, de a mérnök figyelemre sem méltatta a birodalmi tábornokot. Végül is ő tervezte a Halálcsillagot és felügyelte az űrállomás felépítésének munkálatait.”

Én ezt tényként fogadtam el, és büszke voltam magamra, amikor egy társaságban meg tudtam nevezni a Birodalom bolygópusztító űrállomásának tervezőjét.

Aztán 2002-ben megismerkedtem A klónok támadása című történettel, amiben kiderült, hogy a Halálcsillagot geonosi csótányok tervezték.


És mindez jóval az Új remény előtt történt. Sőt, még a Klónháború előtt! Ki gondolta volna az Új remény idején, hogy a vadonatúj Halálcsillag története távolabbra nyúlik vissza az időben, mint a Kenobi által emlegetett réges-régi háború? De ez még hagyján, mi lesz így a Sötétkard című könyvvel? Mehet a kukába? Visszafizeti George az árát?

1996 óta tudom, hogy Boba Fett csak egy felvett név. A Történetek a fejvadászokról című novelláskötetben volt olvasható Daniel Keys Moran Aki utolsóként állva marad című írása, itt rögtön az első bekezdésben olvasható, hogy a karakter igazi neve Jaster Mereel.


„A később Boba Fett néven, fejvadászként elhíresült Jaster Mereel védelmezőtanonc utolsó vallomása a Concord Dawnról való száműzése előtt”

Aztán 2002-ben megismerkedtem A klónok támadása című történettel, amiből kiderült, hogy Boba Fett neve mindig is Boba Fett volt, születése óta. Sőt, az is kiderül, hogy az ő esetében nem is lehet születésről beszélni, mert klón volt! Ráadásul éppen az a típusú klón, amilyenre a Klónháború kifejezés is utal!


Ki a franc gondolta volna, hogy amikor az Új remény bármelyik szereplője a Klónháborút emlegeti, akkor épp Boba Fett genetikai megfelelőiről beszél? És most mit csináljak a Történetek a fejvadászokról című könyvvel? Ezt is tűzre dobjam? Vagy használjam poháralátétnek? Mit tegyek azokkal a korábban megjelent mindenféle enciklopédiákkal meg szereplők nagykönyvével, amikben mindent leírnak Boba Fettről, épp csak azt a kicsit sem elhanyagolható tényt nem közlik, hogy ő egy klón? George Lucas mikor fizeti vissza ezeknek az aktualitást vesztett könyveknek az árát?

1983 és 1999 között épp ezek a regények tartották a lelket a rajongókban. Épp ezek voltak azok, amik fenntartották egyáltalán az érdeklődést a Csillagok háborúja iránt. Ha nincs a bővített univerzum, talán 1999-ben sokkal kevesebb embert érdekelt volna az előzményfilmek első darabja. Ezeknek a történeteknek a semmibe vétele a rajongók arcon köpése.

Persze az előzmény trilógia befejezése után is folytatódott a bővített univerzum semmibe vétele.

Vegyük pl. Grievous köhögését! A Tartakovsky-féle Klónok háborúja sorozatban kiderül, hogy a generális azért köhög A Sith-ek bosszújában, mert Palpatine elrablása közben Windu mester az Erő segítségével megroppantotta a mellkasát.


Ehhez képest a bő három évvel később indult A klónok háborúja sorozatban (nem is értettem 2008-ban, hogy ezt most miért kell újrakezdeni) Grievoust úgy mutatják be nekünk, mint aki mindig is köhögött, tulajdonképpen a kiborg alkatrészeinek tökéletlensége miatt.

Persze mehetünk az időben sokkal korábbra is. A Marvel-féle Star Wars képregény-sorozat 1977. március 8-án indult útjára. Ez az Új remény történetét mesélte el 6 részben, de ahol a film (illetve a regény) véget ért, ott a képregény-folyam nem állt meg. Szépen folytatódott tovább, újabb és újabb kalandokkal. A sorozat második számában a 94-es dokk béli Jabba jelenet is látható (akkor még a filmből ez hiányzott), s Jabba a későbbi történetekben is vissza-visszatért. Így nézett ki:


Szeretném tudni, hogy ennek a képregénynek az előfizetői mit tettek, amikor 1983-ban meglátták, hogy Jabba a legkevésbé sem emberszabású lény, hanem ez a nagyra nőtt kágyiló:


Ha Lucas ennyire nem akart foglalkozni azzal, hogy az új történetei illeszkedjenek a korábban már Star Wars logóval eladott elbeszélésekhez, akkor nem kellett volna hagynia, hogy azok egyáltalán megszülessenek. Vagy ha már hagyja, akkor igenis kutyakötelessége lett volna felügyelni őket. Vagy ha már nem felügyeli őket, igazodnia kellett volna hozzájuk. De ha igazodni sem akart hozzájuk, akkor viszont nem volt tisztességes dolog pénzt kérni értük. Ez a véleményem.

Fentebb azt állítottam, hogy a Disney-féle Lucasfilm semmiben sem különbözik George-tól. Pedig de. A Disney legalább kiállt elénk, és nyíltan megmondta, hogy nem fogja figyelembe venni a bővített univerzumot. George ezt nem tette meg.

1 megjegyzés:

  1. Amikor a Disney azt mondta, hogy nem veszi figyelembe az univerzumot, akkor én megértettem őket. Lényegében idegenként beleléptek egy 30 (40?) éve folyamatosan épülő univerzumba. Ráadásul egy igencsak gazdag univerzumba.
    Ráadásul ennek java része a Luke, Leila és Han történeteinek folytatása. Ha ők ebbe a világba akartak beszállni, akkor igencsak nehéz dolguk lett volna. Talán meg is próbáltak, de olyan hamar elvesztek benne, hogy feladták.
    Elképzelem, hogy valaki próbál egy rendes forgatókönyvet összerakni, mire az irodai StarWars szakértők mindig beleszólnak, hogy nem lehet, mert az XY könyv 16 fejezetében az van írva, hogy....
    Ráadásul úgy kellett volna egy folytatást írni, ami beleillik az univerzumba, de a film magába is megálljon. Az új generáció se érezze idegennek.
    Mindehhez csak egy exta adalék, hogy Csuvit is újra be akarták rakni a filmbe. Hiszen ha minden kedvencet visszahoznak, ő pont miért maradjon ki?

    George esetében már sokkal jobban megértem a haragot. Akkor még az univerzum is sokkal kisebb volt, sokkal kezelhetőbb. Ráadásul ez a saját meséje volt, és mint láttuk, a saját filmjére sem figyelt oda...

    VálaszTörlés