2019. május 25., szombat

Kezdettől fogva kilenc epizód?

2019. május 16-án, a Baljós árnyak premierjének huszadik évfordulóján beszélgetett Szűcs Gyula a Port.hu podkasztjában Földi Bencével és Csabai Kristóffal. Elhangzott az alábbi párbeszéd:

Gyula:
        Ez a mítosz ez igaz volt valaha is, hogy kezdettől fogva kilenc részben gondolkozott Lucas, vagy ezt már így utólag hegesztették hozzá a brandhez?
Bence:
        Hát ezt sosem fogjuk igazából megtudni szerintem. […] Hogyha Lucas kiállna, és elmondaná, hogy ő mindig kilenc részt tervezett, akkor se hinné el neki mindenki.

Michael Kaminski, a The Secret History of Star Wars című lebilincselő könyv szerzője írt erről egy bejegyzést a blogjában 2012-ben. Kaminski összeszedte, hogy a különböző folyóiratokban, könyvekben, interjúkban Lucas miként nyilatkozott arra vonatkozóan, hogy hány Csillagok háborúja epizódot tervez készíteni. Michael bejegyzése rettentő hosszú (de annál izgalmasabb), ráadásul – természetesen – angolul olvasható, ezért rövidítve leírom az idézett szövegek tartalmát magyarul.

A Lucasfilm rajongói hírlevele, a Bantha Tracks 1978 májusi kiadása Luke Skywalker kalandjainak 12 történetét említi.


A Time magazin 1978. március 6-i száma szintén 12 részről ír, s a cikkből az is kiderül, hogy 2001-re képzelik az utolsó rész elkészültét.

A Bantha Tracks 1979 őszi kiadása ismét 12 részt említ.

1977-78 táján készült egy jegyzet Lucas kézírásával a szokásos sárga papírjain, ahol ugyancsak 12 részt ír:

               1. rész:        prológus

        2-3-4. rész:        a klónok háborúját mutatja be

               5. rész:        az előbbiek epilógusa és a következő film prológusa

               6. rész:        az Új remény eseményei

           7-8. rész:        annak folytatása, trilógiaként

   9-10-11. rész:        egy következő trilógia

            12. rész:        konklúzió



(Hát nem különös, hogy a későbbi negyedik epizód itt hatodikként szerepel?)

A Prevue magazin 1978 júliusi-augusztusi száma az előbbieket erősíti meg. Azt írja, hogy Lucas maga sem tudja még a teljes eposz terjedelmét, de 12 sztorira becsüli, amiket eredetileg egyszerűen négy trilógiába rendezve képzelt, de a Csillagok háborúja című film bemutatója óta tovább csiszolgatta az elképzelését, s immár 3 trilógiában és 3 különálló történetben gondolkodik (vagyis összesen továbbra is 12 részről van szó, de másként strukturálva; amint az a fenti jegyzeten is látható).

Ugyanennek az újságnak rögtön a következő számában már kicsit más olvasható. Lucas itt elmondja, hogy kezdetben egy 9 filmből álló hármas-trilógia élt a fejében, s ezen kívül a különálló filmek, tehát összesen 12 film. De aztán ezeket az önálló filmeket elvetette, tehát immár csak 9 filmben gondolkodik, trilógiák trilógiájaként.

Alan Arnold Once Upon a Galaxy: A Journal of the Making of The Empire Strikes Back című könyvében ír egy beszélgetésről, amit a szerző George Lucasszal folytatott 1979. július 19-én. A beszélgetés a könyv 177. oldalán olvasható, s George ebben is 9 filmről beszél, hozzátéve, hogy eredetileg 6 történet volt a fejében, de a Csillagok háborúja sikere után hozzáadott még egy trilógiát.

Ugyanezen könyv 247. oldalán egy 1979. október 29-i beszélgetésben Lucas megint azt mondja, hogy 9 film él a fejében, 3 trilógiaként. Azt is elárulja, hogy az első trilógia az ifjú Ben Kenobiról és Luke apjának korai életéről fog majd szólni, amikor Luke még kisfiú volt. A trilógia egyes részeinek történetei között 1-2 év telik el, míg maguk a trilógiák között kb. 20-20 év. Az egész eposz nagyjából 55 év történetét öleli fel. George ráadásul azt is mondja, hogy mind a kilenc filmhez írt már szinopszisokat.


A Bantha Tracks 1980 májusi kiadásában George ismét azt nyilatkozza, hogy a Csillagok háborúja írásakor 6 filmre való anyaga volt, de az első film sikere után hozzáadott még egy trilógiát. Elárulja továbbá, hogy A Jedi bosszúja fogja majd teljessé tenni a középső trilógiát. Ha ez megvan, akkor áll majd neki az első trilógiának, s a végén a befejezőnek. A kilencedik rész bemutatóját 2001 tavaszára becsüli, akárcsak a két évvel korábbi Time magazinban olvasható cikkben.

A Prevue magazin 1980-as különszámában az előzőeket ismételgeti újra, tehát 9 film, három trilógia, s köztük 20-20 év telik el a történetben.

A Time magazin 1980. május 19-i számában már azt is elárulja, hogy a harmadik trilógiában a Köztársaság újjáépítését fogjuk látni. Hozzáteszi, hogy mindössze 2 szereplő lesz, aki mind a 9 filmben szerepel majd: Artu és Thripio.

A Rolling Stone magazin 1980 júniusi interjújában azt kérdezik Lucastól, hogy a már elkészült kettő film után mennyit készít még, és azt feleli, hogy hetet. Tehát még mindig ott tartunk, hogy Lucas kilenc filmet tervez, és ezt minden interjúban el is mondja.

A Starlog magazin 1981 júliusi számában már azt állítja, hogy nem lesz olyan szereplő, aki mind a kilenc filmben látható lesz, esetleg talán a két robot.



Megint Starlog magazin: az 1988 februári számban a riporter azt kérdezi Lucastól, hogy visszatér-e valaha a Csillagok háborúja univerzumához. George igennel felel, és elárulja, hogy először az első három epizódot készíti majd el, amik 20-30 évvel játszódnak a már meglévők előtt. Megint megerősíti, hogy 9 filmet tervez, de bevallja, hogy csak az első három állt össze a fejében, az utolsó három még nem.

1989. április 1-jén jelent meg az Icons: Intimate Portraits című könyv, melyben Madonna, Steven Spielberg, Bob Dylan, Michael Jackson és Paul Newman mellett George Lucasszal is  beszélget a szerző Denise Worrell.

Itt George a folytatásokról is beszél. Luke 60 éves Jedi lovag lesz, Han és Leia házasok. A harmadik trilógia a jediségről, az igazságról, a konfliktusokról és a tudás átadásáról fog szólni. (A tudás átadását nemrég a Skywalker kora ízelítő előzetesében is emlegették. Érdekes.)

A Premiere magazin 1990 szeptemberi számában George továbbra is 3 trilógiáról beszél.

Tehát a fentiek összegezve:


  • 1979-ig 12 részről van szó
  • 1979 és 1990 között George Lucas mindenféle interjúban konzekvensen 9 epizódot emleget


De aztán tovább változik a helyzet. :)

Wired magazin 1999 májusi számában Lucas már letagadja, hogy valaha is akart volna készíteni harmadik trilógiát.



Szintén 1999 májusa, de ezúttal a Juice magazin: ugyanígy letagadja, hogy bármikor is komolyan gondolkodott volna kilenc filmen. Állítása szerint a 9 filmre vonatkozó mendemonda onnan indult, hogy valaki egyszer megkérdezte tőle, hogy készít-e folytatásokat, s ő bizonytalanul azt felelte, hogy nem tudja, talán majd egyszer. És akkor ez lett felfújva úgy, hogy ő 9 filmet akar készíteni. Pedig ő mindig 6-ot tervezett, nem kilencet.

2001. november 19-én, a TV Guide-ban egyenesen azt állítja George, hogy a 7-8-9. epizód a média kreálmánya volt, nem az övé.

Az MTV online adásában 2004. szeptember 10-én Lucas leszögezi, hogy sohasem 9 epizódosra tervezte a történetet. Csak a média fújta fel, mert valakinek egyszer azt találta mondani, hogy milyen vicces lenne készíteni egy folytatást, amikor minden főszereplő 80 éves lesz. De ezt ő csak poénból mondta, igazából soha sem szándékozott 9 részt készíteni.

2005. május 9-én az MTV weboldalán újabb beszélgetés olvasható Lucasszal. A réges-rég beígért harmadik trilógiára vonatkozó kérdésre George megint azt feleli, hogy ez a sajtó koholmánya volt. Ismét azt a sztorit adja elő, hogy ő csak viccből mondta egyszer, hogy mókás lenne az öreg színészekkel folytatni a filmeket.

Seattle Post-Intelligencer 2005. május 12-i számában a riporter megkérdezi Lucastól, hogy mi a helyzet a harmadik trilógiával, amit már 28 éve rebesget. George ismét azt válaszolja, hogy ezt nagyrészt a média találta ki, és hogy A Jedi visszatár után igazából nincs is hová továbbvinni a történetet.

Aztán, 2006-ban a Merge Digitalnak adott interjújában újra azt mondja, hogy a 9 részre vonatkozó mendemondát a média teremtette, nem ő.

Total Film magazin 2008 májusi számában ismételten megerősíti, hogy nem lesz 7-8-9. epizód, mert nincs mit elmesélni bennük, és soha nem is gondolkodott ilyesmin.


Konklúzió:

  • Ha Gyula most tenné fel a kérdését George-nak, alighanem azt a választ kapná, hogy sosem volt szó kilenc részről.
  • De ha Gyula egy időgéppel visszamenne mondjuk 1981-be, és akkor kérdezné meg, George tán még azt is elmesélné neki, hogy mi minden fog történni a harmadik trilógiában. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése