2019. július 24., szerda

Végül is mikor lett Starkillerből Skywalker?

A Csillagok háborúja különböző kezdeti piszkozataiban Luke vezetékneve eredetileg Skywalker volt, majd Starkiller lett, s végül George újra Skywalkerre változtatta.

2018. március 23-án Mark Hamill azt írta a Twitteren, hogy már javában zajlott a forgatás, amikor Luke családneve Starkillerről Skywalkerre módosult, emiatt újra fel kellett venni azt a jelenetet, amelyikben bemutatkozik Leiának (amikor a filmben első ízben hangzik el a teljes neve).


Higgyek-e Mark Hamillnek?


Rinzler szerint a névváltoztatás 1976. április 19-én történt.


A kérdéses jelenet felvételére három héttel később, 1976. május 12-én került sor, tehát nem kellett újra felvenni semmit.


Ez annyiban harmonizál Mark tweetjével, hogy tényleg javában zajlott már a forgatás, amikor Starkillerből ismét Skywalker lett. Ettől függetlenül viszont ott van a kis ellentmondás Hamill és Rinzler állítása közt:
"we had to re-shoot the scene" kontra "no scenes had to be reshot"

Most akkor fel kellett venni újra a jelenetet vagy nem? Kinek van igaza?

A kérdést tovább bonyolítja a forgatókönyv címlapja:


A keltezés szerint 1976. március 15-én járunk (vagyis éppen egy héttel a forgatás megkezdése előtt), s már ekkor a Skywalker név olvasható a címben.

Ez tehát Rinzler és Hamill verziójához képest már egy harmadik változat: nem a forgatás megkezdése után volt a névváltás, hanem már előtte.

Jó volna tudni, hogy mi az igazság.

4 megjegyzés:

  1. Szerintem arról van szó, hogy a forgatás előtt hosszú ideig a Starkiller név futott (ami szerintem eléggé fura név egy farmernek, hacsak nem élnek arrafele nagy fekete büdös bogarak "star" néven). Majd az utolsó pillanatban jött a névváltás. Ebbe meg mindenki jól belezavarodott.
    Ezért előfordulhatott, hogy a nagy jelenetben Luke véletlenül Stalkiller néven mutatkozott be. És e miatt kellett azt a jelenetet még egyszer felvenni.
    De ez ott helyben mindjárt kiderült, ahogy ugyebár minden jelenetet többször vesznek fel. Ez amolyan baki volt.
    Nem pedig az, hogy újra fel kellett építeni az egész Halálcsillagot, amit ugye nem sokkal később felrobbantottak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, nem éppen egy farmernek való név. Bár a Skywalker sem. :D

      Törlés
  2. Olyan verziót is olvastam, (pont ezen a blogon) hogy az első jelenetekben még Starkiller volt Luke családneve és a tatuini robotvásárlás jelenete után változatták meg. Ez a Kenobi szindróma. (Nem is emlékszem, hogy lett volna droidom!) Öregkori demencia. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az a Rinzler verziójának felel meg. :) Amikor azt a bejegyzést írtam, pont a Rinzler féle könyvből szedtem az infót.

      Törlés