2016. június 2., csütörtök

Birodalmi csillagrombolók

A szakirodalom kétféle birodalmi csillagrombolót különböztet meg: Birodalmi I-osztályú valamint Birodalmi II-osztályú csillagromboló. Az Egy új reményben csak I-osztályúak láthatók, míg A Birodalom visszavágban és A Jedi visszatérben már vegyesen feltűnik mindkét fajta, bár utóbbi két filmben túlnyomórészt a II-es látszik.



Általában ha csillagrombolókról van szó, legtöbbeknek a II-osztály jut eszébe, mert az kapott több vászonidőt a filmekben, sokkal többet szerepelt promóciós anyagokon, posztereken, DVD-borítókon, rajongói alkotásokon, stb...
Az ébredő Erő csillagromboló-roncsai is II-osztályúak.


Sokan nem is tudják, hogy egyáltalán létezik ez az osztályozás. Épp emiatt volt öröm számomra látni, hogy a Zsivány egyesben nem a II-es, hanem az I-es osztályú csillagromboló szerepelt. Ez két szempontból is tetszik nekem: így az 1980 óta mellőzött I-es osztály 2016-ban ismét szerepet kapott, ráadásul az Egy új remény eseményei előtt röviddel játszódó sztorit egy ilyen, sokak számára észrevehetetlen szállal is összekötötték a '77-es filmmel.


A leginkább szembeötlő különbség a két osztály között a híd tetején látható szerkezet, ami egy bizonyos forrás szerint kommunikációs torony, egy másik szerint a vonósugár célzórendszere.


Csakhogy A Birodalom visszavág idejére az I-osztály kommunikációs tornya (vagy vonósugár célzó akármije) egyszerűen hátra lett billentve, s így már megszólalásig hasonlít a II-osztályra.


Így viszont már csak egy megbízható módja maradt a két osztály megkülönböztetésének: a hajtóművek azonnal elárulják, hogy I-es vagy II-es csillagrombolóval van dolgunk. Belóg-e a nagy hajtóművekbe 3 terelőlapát, illetve üzemelnek-e a kis hajtóművek?


Innentől kezdve már könnyedén megkülönböztethetők egymástól a filmvásznon látott csillagromboló-osztályok.


De van egy kis bökkenő: a Tyrant nevű csillagromboló, amelyik a Hoth rendszer hatodik bolygóját elsőként éri el Vader nagyúr flottájából, egyértelműen I-es osztályú, viszont mire megkapja a felkelők ionágyújából az üdvözlő találatot, már II-es osztályúvá avanzsált.


Vagyis ez az egész osztályozósdi elég gyenge lábakon áll. Valójában arról van szó, hogy az Egy új remény forgatásához használt kb. 90 cm hosszú csillagromboló-modell valamiért nem felelt meg A Birodalom visszavág közeli jeleneteihez. Tényleg sokkal jobban néz ki (és hatalmasabbnak tűnik), ha egy ezerszer részletgazdagabb modellt használnak inkább. A nagyobb részletességhez viszont nagyobb modell is kell, ezért a Birodalomhoz építettek a 90 centis példány mellé egy óriási, 260 centiméter hosszú modellt is.


Aki szeret a részletekben elmélyülni (akárcsak én), az azonnal látja, hogy a két modell csak távolról hasonlít egymásra.


Gyakorlatilag egyetlen részlet sem egyezik.


A pajzsgenerátoraik is különböznek.


A birodalmiak mindig kidobják a szemetet, mielőtt fénysebességre kapcsolnak. A két modell szemétkidobó-nyílása is másutt helyezkedik el.


A fegyverzetük terén is szembetűnő különbségek fedezhetők fel.


A 90 centis modell alján a jobb oldalon 2, bal oldalon 1 kitüremkedés van, míg a 260 centis modell esetén éppen fordítva.


Így már nyilvánvaló, hogy a Birodalmi I és II osztályú csillagrombolók csak messziről hasonlítanak egymásra; a részletek ismeretében kijelenthető, hogy egyetlen közös alkotóelemük sincs.


A modellezők az ILM-nél valószínűleg tudták, hogy a csillagrombolójukat többnyire bal oldalról veszi majd a kamera. Legalábbis csak ezzel tudom magyarázni, hogy miért nem törték magukat a 90 centis modell jobb oldalának részletezésével.


Ugyanez a helyzet a 260 cm-es modellel is.


A Jedi visszatérben egy röpke pillanatra feltűnik egy olyan példány is, aminek az aljáról eltávolították az óriási reaktorkupolát, valamint mind a kisebb, mind a nagyobb dokkolómedencéjét befedték. Nekem ez csak a film nagyon-nagyon sokadik nézésekor tűnt fel, ugyanis valamiért fejjel lefelé helyezték a képre.


A 90 és a 260 cm-es modellen kívül készült egy parányi makett is.


A Jediben egyszer felbukkan a torony egy óriási, hiper-részletgazdag változata is, amin végre kívülről is látszik, hogy hol helyezkedik el a parancsnoki híd.


A Birodalomhoz viszont készült egy ennél is nagyobb példány, amit két snittben is láthatunk.

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. A befedés érdekes kérdés, jópofa dolog lenne azt hinni, hogy ilyen kiemelt harci helyzetekben mikor pl. nehéztűzet kapnak más romboloktól ezek a sérülékeny pontok védelmi célból zárhatók / behúzhatók lennének. Pl. játékokban akár egy kis géppel ki ne próbált volna meg a STD dokkba berepülni, és úgy rombolni? :)

    VálaszTörlés