2017. március 12., vasárnap

Anakin és a fénykardok

Anakin feltehetően akkor látott életében először fénykardot, amikor Qui-Gon eltette a gyümölcsöt.


Nem is sejthette, hogy ez a fénykard Qui-Gon halála után az övé lesz majd, amíg nem rak össze magának egy sajátot.

A klónok támadása eseményeibe immár a maga által készített fénykarddal felfegyverkezve vágott bele.



Zam Wesell üldözésekor a kardot kiejtette a kezéből, de Obi-Wan szerencsére elkapta. Anakin kapott is érte egy kis fejmosást.


Ez volt az a kard, amivel a sötét oldal iránti fogékonyságának első igazi jelét adta: a taszkenek lemészárlásakor ezt markolta a kezében.


A geonisisi droidgyárban viszont Anakin fénykardja sajnos használhatatlanná vált. Még szerencse, hogy nem sokkal később az egyik kollégájától kapott kölcsön egy zöld pengéjű fénykardot. Persze ez sem töltött sok időt nála. Dooku gróf ellen csak néhány percig állta a sarat (pedig Obi-Wan kölcsönkardját is megkapta), de kisvártatva Anakin is, a nemrég kapott fénykardok is, plusz Anakin jobb keze is a földön hevert.


A Sith-ek bosszúja eseményei új fénykarddal találták Anakint. Ezt is maga készítette, s nagyon hasonlít az előzőhöz.


Anakin egy kis időre azt is megízlelhette, milyen érzés piros fénykardot használni, amidőn lefejezte Dooku grófot.


Dooku kardját azután ott hagyta, s a továbbiakban csak a sajátját használta. De erre sem vigyázott jobban, mint az eddigiekre: ez a fénykard (Kenobiéval együtt) előbb egy rohamdroid, majd Grievous markába került.


Anakin ezt a fénykardot használta olyan apróságokra is, mint pl. gyerekek mészárlása…


Az Obi-Wannal folytatott harc közben valahogy összekeveredtek a fénykardok. A fojtogatós jelenetben Obi kezében először Anakin fénykardja látható, aztán a következő pillanatban a sajátja, utána megint Anakiné.


Azt követően Obi-Wan elvitte magával a kardot, hiszen Anakin kifejezett kérése volt, hogy majd adja oda Luke-nak, ha elég idős lesz (esküszöm, nem emlékszem, hogy ez elhangzott volna a lávaparton).


Míg Obi-Wan arra várt, hogy Luke elég idős legyen, alighanem eszközölt néhány változtatást Anakin fénykardján. Legalábbis az Új reményben a markolat és a kapcsolók nem egészen úgy néznek ki, mint A Sith-ek bosszújában. Viszont remekül látszódnak a Luke ingujjába felfutó vezetékek.


Ez a fénykard egyébként egy Graflex vaku markolatából készült. Szerencsére Luke imád pózolni Leiával és a kardjával, így mi magunk is könnyen leolvashatjuk a Graflex feliratot a markolaton (bár ez a példány nem a filmben használt változat, valami félkész darabnak látszik).


Luke övén akkor is ott lógott apja fénykardja, amikor a Holiday Special végén az ünnepségen a többiekkel együtt hallgatta Leia hercegnő énekét. Csakhogy ez a kard egyáltalán nem hasonlít az eddigiekre! Úgy látszik, valamiért a szokásos Graflex nem állt rendelkezésre, és helyette egy másik típusú Graflexet használtak, egy Graflite-ot. Ez a kevésbé szép Graflite legjobban a 2002-es film, A klónok támadása promóciójaként Chio Chips zacskókba rejtett matricák egyikén figyelhető meg, de ugyanez a vakufogantyú volt felhasználva az X-szárnyú műszerfalához is.


A Birodalom visszavág idejére ismét a régi Graflex lett elővéve, ám ezúttal megint kicsit módosult a markolat és a kapcsolók környéke az Új remény változathoz képest (olybá tűnik, Luke is szeret bütykölgetni). Tiszta szerencse, hogy a Wampa jéglény nem hagyta túl messze Luke-tól a fénykardot, amikor magára hagyta a barlangban. Valamelyest kivehetők a betűk az alján, de olvashatatlanok.


Hogy ezt az elegáns fegyvert milyen alantas célokra alkalmazták… gyerekek kaszabolása után most egy döglött tauntaun kibelezésére használták. Alighanem ez volt az első eset, hogy egy koréliai csempész fénykardot fogott a kezébe.


Miután apja kardja visszakerült Luke-hoz, a Vaderrel való találkozásokkor (akár látomás, akár valódi találkozás) megfigyelhető, hogy a fénykard közepe fénylő krómról matt feketére változott.


Luke mindenesetre ügyesen tartotta magát a fénykard-elvesztési hagyományhoz: a Felhővárosban háromszor is elejtette a fénykardot (harmadszorra a kezével együtt).


A kardot sokáig elveszettnek hitték, míg egy undibundi rá nem bukkant a Felhőváros mélyebb, ipari szintjeinek egyikén. Tőle került Maz Kanatához, az ő kastélyában láthattuk viszont a fénykardot (ismét apró változtatással, de még mindig leginkább A Birodalom visszavág kardra hasonlít). Évek óta porosodhatott abban a ládában magányosan, míg végül hirtelen, néhány perc leforgása alatt megannyi kézben megfordult a híres kard: először Rey érintette meg, majd Finn kapta meg Maztól, aztán Finntől elvette egy rohamosztagos (valószínűleg ő az egyetlen rohamosztagos, aki fénykardot foghatott a kezében), ám csakhamar visszakerült Finnhez.


(Érdekesség, hogy Finn a fénypenge tövénél levő gombbal kapcsolta be a fénykardot, pedig minden korábbi szakirodalom szerint a kapcsoló a markolat közepén van; Finn gombjával pedig elvileg a penge hosszát lehet szabályozni.)


Finn később kicsit harcolt Kylo ellen, s megfigyelhetővé vált, hogy innentől kezdve a fénykardot úgy ábrázolták, hogy a kibocsátó mátrix alatt is látszódott a pengéje. Ilyen korábban nem volt.


A fénykard kisvártatva – pályafutása során másodszor is – a hóba fúródott.


Kylo azt hitte, hogy végre megszerzi imádott nagyapja fénykardját, de Rey elcsaklizta az orra elől. Kezdetben bizonytalanul, de aztán egyre ádázabbul használta Kylo ellen, mielőtt az Ahch-To nevű bolygón átnyújtotta Luke-nak.


Amikor Luke átvette rég nem látott fénykardját, az ingujja alatt a műkezén még mindig látható volt annak a sérülésnek a nyoma, amit még Jabba vitorlás bárkáján szerzett évtizedekkel korábban.



Luke aztán – Rey és a nézők meglepetésére – egyszerűen eldobta ezt a relikviának sem utolsó fegyvert. Rey gyorsan ismét magához vette, mielőtt még a kis porgok kárt tettek volna magukban vele.



Ezt követően jó darabig Rey hadonászott a karddal, ami egy rövid időre még Csubakka kezében is látható volt. Elképzelhető, hogy Csubi ekkor fogott életében először fénykardot.



Miután Rey Anakin fénykardjával felfegyverkezve eljutott Snoke fővezér gigantikus csillagrombolójára, Kylo elkobozta tőle a fegyvert. Végre teljesült a labilis lelkületű fiatalember vágya, hogy imádott nagyapja fénykardját szorongathatja a kezében.



Az ominózus kard nem sokkal később Snoke fővezér karfáján pihent.



A beképzelt fővezér nem sok figyelmet szentelt a kardnak, ez okozta a vesztét is. Miután Snoke elvágódott, újra Rey kezébe került a kard. A testőrökkel vívott harc során jól megfigyelhető volt, hogy a fénykard markolata bizony az akciójelenetekhez készült példány volt, ugyanis a kiálló bütykök meg bizbaszok sokkal simábbak voltak az eredetinél, mondhatni gagyinak nézett ki.



A harc során Kylónak is alkalma nyílt az ikonikus fénykardot használnia, bár csak nagyon rövid ideig.



Ezután Kylo és Rey a fénykard története során másodszor is azon erőlködött, hogy megkaparintsa azt. Végül patthelyzet alakult ki: a kard egyszerűen eltörött.



Ennek alighanem Kylo is tudatában lehetett, mégsem fogott gyanút, amikor a délibáb-Luke kezében sértetlenül látta viszont a fegyvert. Pedig ebből (meg Luke lábnyomának hiányából) Kylo sejthette volna, hogy itt valami nem stimmel.



Az igazi kard mindenesetre két darabban került vissza Reyhez.


Rey ezután szépen megjavította a legendás fénykardot, ám a Skywalker kora eseményeinek kezdetén Leia kezében láttuk először. Aki gyorsan oda is adta Reynek, aki aztán visszaadta Leiának, aki pedig kisvártatva megint visszaadta Reynek. :)



Ezt követően Rey nemigen adta ki a kezéből a fegyvert, kivéve a Pasaana futóhomokja alatti barlangban, ahol a kard rövid időre Finnhez került.


Rey azután a fénykardot a lángok közé akarta hajítani az Ahch-Tón. Csakhogy a tűzben edzett Luke szelleme elkapta, és víz prédikálása közben bort iszogatva közölte Rey-jel, hogy bizony nem illik ilyet csinálni egy fénykarddal. :) Valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy Luke ezt a fénykardot a kezében tartotta.



Felhívom a figyelmet, hogy az igazi kezében fogta, nem a műben. Tényleg, az erőszellemnek vajon műkeze van vagy igazi?

Akárhogy is, Rey kisvártatva elvitte a fénykardot az Exegolra. Ott aztán a fegyver teleportálás révén az immár Ben Solóként működő Kylo Ren kezébe került, aki boldogan hentelte vele korábbi bajtársait.



A kard azután a klóntestben visszatérő Palpatine-nel való találkozás következtében kirepült Ben kezéből.



Rey szippantotta vissza a markába a sokat megélt fénykardot, hogy aztán Leia kardjával megtámogatva győzhesse le a gonosz császárt.


Miután Palpi bátyánk másodszor is meghalt (bár ezek után nem csodálkoznék, ha megint visszajönne valahogy), Rey mindkét fegyvert elvitte a Tatuinra, és eltemette őket a Lars-farm mellett.



Érdekes, hogy ebben a filmben a semmiből előkerült Leia-kardnak nagy jelentősége lett hirtelen, hiszen a valóban nagy múltú Anakin-karddal együtt lett elhantolva. Ráadásul egy olyan helyen, ahol Leia szerintem életében nem járt, és Anakin is csak két napot töltött ott kábé. :)

S ezzel vissza is tértünk Anakinhoz. Miután a második saját készítésű fénykardját is elveszítette (továbbá néhány végtagját, szerelmét, szemöldökét, stb.), új fénykardra volt szüksége. Egy Sith nagyúrhoz vörös pengéjű fénykard dukál. Bár A Sith-ek bosszújában nem volt fénykardos jelenete, Vader a filmet promotáló képeken ezzel szerepelt:


Sajnos a Zsivány egyesben olyan gyorsan történt minden (és olyan sötét az az ominózus jelenet), hogy lehetetlen Vader fénykardját megfigyelni.


Az viszont biztos, hogy Vader nagyúr az Új reményben az előzőekhez hasonló fénykardot használt, ám ezúttal Graflex helyett a Micro Precision Product vakuját részesítette előnyben.


A Birodalom visszavágban is olyasforma volt nála, egy-két apró eltéréstől eltekintve, mint például hogy ennek is 7 helyett 6 gumicsík alkotja a markolatát, amik elérnek egészen a középső szekcióig (a jobb oldali képeken kicsit viseltesnek látszik, mert ezek a forgatás után több évtizededdel készült fotók).


Az viszont még érdekesebb, hogy Vadernek a kellékesek néhány jelenetben olyan kardot adtak, amin a hosszában felerősített gumicsíkok sora nem éri körbe a markolatot.


Viszont A Jedi visszatér esetében már visszatértek a jó öreg Graflexhez. Nem is akármelyik darabot kapta meg. Ez konkrétan az a kellék, amit Luke használt A Birodalom visszavágban (amiről megjegyeztem, hogy fekete a közepe). Kicsit átalakították a külsejét, és forgatás után levágták a fém pengét (de nem a tövénél, így egy kis csonk megmaradt belőle).


Valószínűleg senki sem vette észre, de amikor Vader elrepítette kardját Luke felé, nem a megfelelő végén jött ki a fénypenge. :)


De Vader nagyúr nem csak a saját kardját fogta a kezében A Jedi visszatérben. Az Endoron egy tiszt átadta neki Luke fegyverét (nem sok tiszt lehetett a Birodalom történetében, akinek valaha fénykard volt a kezében), s Vader be is kapcsolta. Nyilván nem mostanában látott Obi-Wanéhoz hasonló fénykardot. Ezután Luke kardját a császárnak adta.


Luke a császártól ugyan visszaszerezte a kardját, de nem sokáig maradt nála. Egy kivágott jelenetben újra Vader vette magához. Erre a filmben is van bizonyíték, bár elég nehéz észrevenni, és nem is nagyon kivehető, de az ott bizony Vader bal kezében Luke fénykardja:


Mindezek után Vader műkeze is meg a kardja is a halálcsillagokban megszokott sztenderd feneketlen aknák egyikébe pottyant.
S ezzel vége Anakin és a fénykardok sztorijának.

1 megjegyzés:

  1. Én úgy emlékszem, hogy amikor a droidgyárban Anakinnal eltörik a lézerkardja, akkor azt mondja: "Ne már! megint..."
    Mindezt olyan hangsúllyal, mintha ez nem a 2-3. alkalom lett volna, hanem inkább a 20.
    Az üldözés alatt is Obi-Wan olyan nyugodtan kapja el a lézerkardot, és olyan minimális fejmosást ad, mintha ez napi szinten történne. Legalább egy sarokbaállítás, 50 fekvőtámasz igazán belefér volna..

    Darth Vader viszont már jobban vigyázott a birodalom cuccaira. Bizonyára a császár súlyosan levonta a fizetéséből, ha elhagyta, vagy tönkre tette őket. Ugye kellettek a kristályok a lézerekbe. Nem olyan, mint a TIE-vadászok, hogy el lehet herdálni őket...Vader elég nagyot kockáztatott azzal, hogy a 6. részben eldobta a lézerkardját. Akár még lukat is vághatott volna az állomáson!

    VálaszTörlés