2017. március 23., csütörtök

Cantwell

Íme Colin Cantwell, amint épp George Lucasnak mutatja a készülőben levő Y-szárnyú makettet:


Cantwellt Lucas 1974 novemberében szerződtette, hogy a Csillagok háborúja költségvetésének kidolgozását segítse azzal, hogy néhány modellt készít, afféle látványterv gyanánt, ráadásul ezeket a maketteket a film speciális effektusaihoz is felhasználhatják.


Nagy mázli, hogy nem használták fel. Tudom, tisztelni kell a tehetséget, és én nem is vitatom, hogy Cantwell elismerésre méltó művész, de a makettjeivel van egy óriási baj:

makettül néznek ki.

Miután Cantwell a következő év májusában távozott a csapatból, szerencsére majd minden tervét újragondolták vagy átdolgozták az ILM kreatív munkatársai (főként Ralph McQuarrie és Joe Johnston), s így a Csillagok háborúja járművei végül olyan megjelenést kaptak, amilyet kell: hihetetlenül részletgazdag, s ezáltal élethű modellek, amikről el lehet hinni, hogy igazi, működő, valódi járgányok egy messzi-messzi galaxisból.

Íme egy kis összehasonlítás (bal oldalon Cantwell alkotásai, jobb oldalon a filmben látható végleges változatok):


Cantwell 20 ezer dollárt kapott a munkájáért Lucastól. A filmben végül egyetlen makettje szerepelt, és az a vicc, hogy az is csak makettként:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése