2017. május 15., hétfő

Utolsó simítások

A Zsivány egyes premierje előtt borzasztó sok előzetest kaptunk. Az utolsó hetekben már szinte naponta jött ki újabb és újabb bemutató a filmről. Meg sem lehet számolni, hányféle teaser, trailer, featurette, TV spot meg még ki tudja milyen angol szakkifejezéssel illetett videó árasztott el bennünket.

Ezek az előzetesek jól mutatták, hogy a film koránt sincs végleges állapotban, hiszen megfigyelhető volt, hogy bizonyos bevágások nem egyeztek meg a saját korábbi változatukkal.
Hogy mennyire nem volt még végleges a film állapota a különféle bemutatók publikálásakor, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos, az előzetesekben látott jelenet nem szerepelt a filmben.


De vannak sokkal kevésbé látványos különbségek is a bemutatók és az elkészült változat között.

Amikor az U-szárnyú elhagyja a felkelők bázisát, az Új reményből már ismert őrszem követi őket a tekintetével. Csakhogy a háttér szinte teljesen megváltozott. Első ránézésre ugyanaz, de jobban megvizsgálva látható, hogy más a növényzet, a domborzat, eltűntek a felhők, és a Massassi templomok is kicsit átalakultak. Még a Yavin vöröslő gömbszelete is kicsit más textúrát kapott.



Az árnyékból előbúvó csillagrombolót sem hagyták háborítatlanul. Az előzetesekben látott változathoz képest a végleges verzió kicsit több világító ablakot kapott (közben egyes részeken meg lekapcsolták a lámpákat). Ez annyira de annyira minimális változtatás, hogy nem is értem, miért nem lehetett úgy hagyni, ahogyan volt. Ki a fene veszi észre ezt a parányi eltérést? (Rajtam kívül.)



Ez után egy másik szögből is mutatják a rombolót. A bemutatóban sokkal közelebb jött a kamerához, mint a végleges változatban.



Jedha szent városa felett vészjóslóan lebeg a csillagromboló. A filmben kicsit előbbre helyezték, így a fő dokkolómedencéje helyett a reaktorkupoláját láthatjuk.



A Halálcsillag is megérkezett a Jedha fölé. Érdekes, hogy a filmbemutatóban a bolygó felszíne sokkal részletgazdagabbnak tűnik, mint a végleges verzióban.



Krennic igazgató audienciát kér Vader nagyúrtól. A háttérben a fal kapott néhány díszítőelemet, és a felnyíló ajtó fogazata is megváltozott.



Maga Vader nagyúr sem maradt meg az eredeti állapotában. Erre a változtatásra azt mondom, hogy nagyon is kellett. Az előzetesekben igen ostobán nézett ki a nyaki része.



Miután Jyn elvitte a Halálcsillag hírét a felkelőkhöz, megvitatják, hogy mi legyen a következő lépés. A bemutatókba gyakran bevágták ezt a képet, és sosem értettem: ha már ott van nekik kivetítve a Halálcsillag, akkor miről szól majd a film? Gyanítom, hogy ezt a hologramot kifejezetten csak a filmbemutatók kedvéért tették oda. A végleges változatban az asztal közepén levő projektor nem vetített semmit, s a tanácskozáson a felső képen látható Cassian Andor nem vett részt.



Jyn és újdonsült csapata beszáll a zsákmányolt birodalmi teherhajóba. A hajó bejáratán túli háttér a végleges változatra teljesen átalakult. Tengerpart helyett a lázadók bázisa került oda.



A Zeta-osztályú hajó engedély nélküli felszállást hajt végre. Szerintem a végleges változat háttere kevésbé érdekes. Jobban nézett ki, amikor a Yavin bolygó szinte teljesen kitöltötte az eget.



Baze Malbus előkapja a HH-12 rakétavetőt, s mögötte néhány bajtársa látható. Köztük az egyik mintha maga Cassian Andor lenne, aki  mint tudjuk  nem is vett részt a szárazföldi akcióban. A film végleges változatában Baze mögött már egy lélek sincs.



Baze rakétával kínálja a lépegetőt. A bemutatókban látotthoz képest a végleges változatban az égen kicsit több lett a felhő, és füst is került a fák mögé. Továbbá, számomra elképzelhetetlen okból kifolyólag eltüntették az AT-ACT fegyverei alatti piros lámpákat. Ráadásul a lépegető orrának a mintázatát is megváltoztatták. Elgondolni sem tudom, hogy ezeknek a hangyafingnyi módosításoknak mi értelmük lehet.



Az Incom 4J.7 fúziós tolóhajtóművek a bemutatókban szürkének látszanak, a filmben viszont kékre festették őket.



Raddus admirálisnak jelentik, hogy egy óriási objektum lépett ki a hipertérből. A Halálcsillagot a filmben sokkal kisebbnek (vagy távolabbinak) mutatják, mint a filmelőzetesekben.



Egyébként az, hogy egy filmből nem teljesen befejezett jeleneteket mutatnak meg, nem új keletű dolog. Már az előzménytrilógiára is jellemző volt ugyanez. Itt például az előzetes és a mozipremier között eltelt idő alatt kinőtt a háttérben néhány épület:



Sőt, ennél távolabb is visszamehetünk az időben, akkor is hasonló jelenséggel találkozunk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése