2019. február 16., szombat

A hercegnő nyakéke

A Massassi templomban játszódó jeleneteket 1976. május 13. és 18. között forgatták; kivételesen nem az Elstree, hanem a Shepperton Stúdióban. A filmvégi ünnepélyes díjátadó felvételére George születésnapján, május 14-én került sor a stúdió "H" műtermében.


A jelenetben látható Leia hercegnő nyaklánca, ami kereskedelmi forgalomban is kapható finn ékszer, a "Planetaariset Laaksot"; a Lapponia nevű cégnek már akkor is évek óta árult terméke (a nyakék a Holdra szállás apropóján debütált 1969-ben). Björn Weckström tervezte; állítása szerint a lappföldi aranyrögök formája és matt felülete inspirálta. A finn téli tájak befagyott tavait idézendő, arany helyett ezüst színt használt. A nyakék ma is megvásárolható, potom 2255 euróért.

De hogyan került ez a termék a Csillagok háborújába?
Björn telefonon kapta a megbízást 1976 tavaszán, hogy tervezzen ékszert George Lucas készülő filmjéhez (a film címe ekkor még nem hangzott el). A telefonban Lucas titkára elmondta Björnnek, hogy a kérdéses jelenetet hat héten belül kívánják felvenni, tehát nincs vesztegetni való idő. Lucas neve akkoriban egyáltalán nem volt ismert Finnországban, Björn sem tudta, hogy kiről van szó, mindenesetre érdekesnek találta a feladatot, így elvállalta a munkát.

Nem sokkal később, amikor Björn már vázlatokat készített a nyaklánchoz, George titkára ismét felhívta őt. Közölte, hogy előbbre hozták az ékszert igénylő jelenet felvételének időpontját, emiatt már egy héten belül kell a nyaklánc. Ez viszont teljesíthetetlen határidő volt Björn számára, amit nem is rejtett véka alá. Megmondta, hogy lehetetlenséget várnak tőle. Némi gondolkodás után arra jutottak, hogy a produkciós cég a Lapponia meglévő kollekciójából választ valamit, amit Londonban is lehet kapni.

Némi idő elteltével Björn telexen kapott értesítést arról, hogy a Bond Street-en található üzletben megtalálták a George Lucas elképzelésének megfelelő ékszert. Björn örült, hogy az ügy megoldódott. Még mindig nem tudta, hogy milyen filmben szerepel majd az ékszere, mindenesetre Lucas titkára többé nem lépett kontaktusba vele.


Finnországban 1977. december 16-án mutatták be a Csillagok háborúját. Björn egy barátja látta a filmet, s felismerte benne a nyakláncot. Természetesen szólt erről Björnnek is, aki a Helsinki Maxim moziban az első adandó alkalommal megnézte a filmet. Örült neki, hogy a terméke egy sikerfilmben szerepelt, de azért kicsit zavarta, hogy nem az eredetileg megtervezni kívánt nyaklánc látható benne. A későbbiekben visszatért a félbehagyott vázlataihoz, s befejezte a művét. Az új nyakéknek a Poéma nevet adta. Ha Björnnek elég időt adtak volna, akkor Leia hercegnő nyakában ezt az ékszert láthatnánk:

Egyébként a hercegnő karkötője sem a kellékgyárosok műve, hanem szintén valódi ékszer, ami szintén ma is kapható.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése