2019. február 24., vasárnap

Meztelenség a Csillagok háborújában

FIGYELEM! Ez az írás KIZÁRÓLAG 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK szól.

Megfigyeltem, hogy amióta a Csillagok háborúja a Disney kezében van, bizony a női szereplők tokától bokáig fel vannak öltöztetve. Bezzeg George idején nem egyszer láthattunk lenge öltözetű nőket, elég csak Leia rabszolgabikinijére, Oola testét alig fedő táncosruhájára vagy Padmé kandallónál viselt öltözékére gondolnunk (ez utóbbit Iain McCaig szándékosan úgy tervezte meg, hogy mi nézők úgy érezzük, ez a ruha akár egy tüsszentéstől leomolhatna Padméról).


A fent említett lányok persze sosem voltak teljesen meztelenek, mindenesetre úgy jelenítették meg velük az érzékiséget, hogy tulajdonképpen nem mutattak meg semmit.
Ugyanakkor érdemes visszagondolni arra az esetre, amikor A klónok támadása bemutatóját követően felreppent a hír, hogy a majdani harmadik epizódban félmeztelen jelenet lesz látható. Ki más lehetne egy ilyen jelenetben, mint Padmé?  gondolták a rajongók, s felháborodva tárgyalták ki ezt az infót különféle netes fórumokon. A felindultságot nem csodálom, hiszen bár magam is szívesen gyönyörködnék Natalie fedetlen bájaiban, azért ezt én sem tartom egy Star Wars filmbe illő dolognak. Pucérkodjanak a lányok más filmekben! Aztán persze kiderült, hogy A Sith-ek bosszújában Anakin az, aki félmeztelen. :)
(Hasonló hír kelt szárnyra Az utolsó Jedik kapcsán is, pedig abban is csak Kylo vetkőzött le, nem Rey.)

Milyen érdekes, hogy ha egy filmmel kapcsolatban félmeztelenségről van szó, akkor egyből a nőkre gondolunk, sosem a férfi szereplőkre.

A női meztelenség (akár fél, akár teljes) mostanáig nem jelent meg a Csillagok háborúja filmekben, s remélem, hogy ez így is marad. Csakhogy a Star Wars nem csak filmekből áll; ha eltekintünk a temérdek rajongói akt-alkotástól, és csak a hivatalos Lucasfilm termékeket nézzük, bizony akkor is létezik a Csillagok háborúja női szereplőinek vizuális megjelenítése ruhátlan állapotban, s ezek ellen valahogy nincs semmi kifogásom.

FIGYELEM! Ne olvass tovább, ha nem vagy még 18 ÉVES!

Alex Tavoularis (aki 1975 februárjában kezdett sztoribordokat rajzolni a Csillagok háborújához) készített egy grafikát Leiáról. Ez vélhetően a hercegnő legelső vizuális ábrázolásainak egyike. Lucas 1974 májusi piszkozatában volt ugyan Leiának félmeztelen jelenete, de abban eszméletlen volt. Így ezt a képet nem tudom pontosan mire vélni, mindenesetre őszintén sajnálom, hogy épp az érdekesebb részleteknél vált befejezetlenné a rajz.


A női szereplők megjelenésének tervezésénél később sem változott a helyzet. Nilo Rodis-Jamero, A Jedi visszatér jelmeztervezője ilyennek festette le Oolát 1981-ben:


Nyakörv, szájpecek, fedetlen keblek. Akár egy szado-mazo természetfilm szereplője is lehetne, nem? Oola persze a filmben kapott némi textilt, de ahogy azt mindenki tudja már, egy röpke pillanatra mégis közelebb került Nilo víziójához, amidőn Femi Taylor egyik melle kicsusszant a jelmezből.


A fenti eset nyilvánvalóan csak véletlen, s akkoriban talán senki sem vette észre még az alkotók közül sem. Az viszont már nem lehet véletlen, hogy a film képregény-változatában Oola az egyik képkockán – amikor belezuhan a rankor vermébe – fedetlen felsőtesttel látható.


A Magyarországon a Csillagok háborúja hetedik epizódjaként árult A Birodalom örökösei című nagy sikerű könyv 1995-ben kiadott képregény-adaptációjában is a Lucasfilm által jóváhagyott meztelenkedés látható. A Kashyyyk felé tartó utazás során Leia hercegnő ruha nélkül ébred Lando űrhajóján, s bár az árnyékok jótékonyan eltakarják a kényes részleteket, azért ez a rajz már szerintem súrolja a felnőtt kategória határát.


A Lucasfilm nagyszabású projektje volt 1996-ban A Birodalom árnyai című multimédiás projekt. A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér közt játszódó történet a karbonitba ágyazott Han Solo felkutatásáról szól, éspedig regény, képregény valamint számítógépes játékprogram formájában. Az alkotók azt eszelték ki, hogy e három formátum ne teljesen ugyanazt a sztorit tálalja, hanem mindegyik kicsit mást adjon hozzá a történethez, tehát a rajongók csak akkor lássák a teljes képet, ha mindhármat megveszik.
A történethez gyűjthető kártyák is tartoztak, amiknek az illusztrálására a Star Wars ábrázolásban már jártas Hildebrandt-fivéreket kérték fel. Az ikerpár Tim és Greg Hildebrandt annyira egy hullámhosszon volt, hogy minden képet közösen festettek, s remekül kiegészítették egymás ecsetvonásait.
Az ő egyik illusztrációjukon is látható hivatalos Star Wars kiadványban ruhátlan női szereplőt bemutató megjelenítés. Leia hercegnő épp a Xizor herceggel való randevúra készül (Leia még erre is hajlandó Han kiszabadításáért, de sajnos nem tudja, hogy a gonosz herceg az ellenállhatatlan feromonjaival minden nőt elcsábít), s a hercegnő az öltözködés közben nem is sejti, hogy a szobában Xizor rejtett kamerákat helyeztetett el.


A sztori folytatása, az Evolúció képregény-sorozatként érkezett 1998-ban. Ebben a megboldogult Xizor egykori testőrdroidja, Guri kalandjait láthatjuk, melynek során a dúskeblű robotnő testhezálló ruházata egyre szakadtabb lesz (értsd: egyre több fedetlen bőrfelülete látható). Egy visszaemlékezős jelenetben Guri készítését is megcsodálhatjuk, természetesen anyaszült meztelenül  ha ez a kifejezés az ő esetében egyáltalán helytálló.



Az utolsó parancs 1998-as képregény-változatában (ami nálunk csak 2006-ban jelent meg) látható, amint Mara Jade egy szál bugyit viselve keres Talon Karrde cuccai között egy pisztolyt, majd pedig ugyanennyi ruhát viselve megy a könyvtárba, ahol végül talál egyet. :)


A következő eset ismét Oola. A Jedi visszatér 1999-es manga-adaptációjában Shin-Ichi Hiromoto néhány képkockában szándékosan hiányos öltözékben ábrázolta a twi'lek lányt. Egy helyütt a felsőteste fedetlen, másutt pedig a bugyija hiányzik.



Luke a Frigy című képregény-sorozatban veszi feleségül Mara Jade-et. A széria 2000-ben kiadott 3-ik számában Mara, Leia, Winter, Tione és Mirax egy gyógyfürdőben beszélget. A közös pucér fürdőzés után az öltözőben Miraxot zuhanyzás közben csak egy faldarabka takarja.


Dermot Power A klónok támadása egyik szereplőjéhez, a Shaak Ti nevű karakterhez 2000-ben készített koncepciós alkotásán a togruta hölgy egy szál ruha nélkül látható.


2002-ben jelent meg a Zam Wesell és Jango Fett egyik közös küldetését bemutató képregény-sorozat. Ebben a történetben az alakváltó fejvadásznő bizony nem csak meztelen, hanem dug is.
Mármint a Fernooda nevű dugot (Sebulba fajtársát) imitálja, majd emberré való átvedlésekor nehezményezi, hogy Jango nem fordul el.


Jonathan W. Rinzler szerkesztésében, George Lucas előszavával jelent meg 2010-ben a Star Wars: Visions című művészeti válogatás, melyben a Csillagok háborúja világa elismert képzőművészek (Vallejo, Moebius, stb.) ábrázolásában jelenik meg. A kiadványt lapozva Stephen Early, Darren Kingsley és Evan Wilson aktjaiban is gyönyörködhetünk.



2012-ben adták ki az A Birodalom ügynöke – Vasfogyatkozás című képregény-sorozatot, aminek a második részének már a címlapján is egy anyaszült meztelen nautoliai csaj látható.


A neve Dah'lis Stark, és a sztori szerint egy medencében csábítja el a (szintén pucér) hím emberi egyedet, a Jahan Cross nevű birodalmi ügynököt.


Iain McCaig alábbi alkotása Az ébredő Erő előkészületi szakaszában készült. Han és Leia fiát ekkor még nem egy gonosz fővezér csábítja át a sötét oldalra, hanem egy vonzó twi'lek sith nő, akivel McCaig még ágyjelenetet is elképzelt.



Egyébként vajon Luke valaha közelebb került-e meztelen nőhöz annál, mint amikor a Films and Filming 1978 februári címlapján szerepelt? :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése