2019. április 23., kedd

Jabba mint ember?


"Jabba, te mindig emberséges voltál."

Így fejeződött be a párbeszéd Han és Jabba között az Új remény felújított változatának magyar szinkronjában. A szöveg eredeti nyelven a következőképpen hangzik:

"Jabba, you're a wonderful human being."

Vagyis: "Jabba, te egy csodálatos ember vagy."

Han Solo szarkazmusát ismerve ez nyilvánvaló gúnyolódás (mármint hogy Jabba ember). De elképzelhető-e, hogy talán mégis szó szerint kell érteni?



Íme egy napi diszpó 1976. április 14-éről:


Maga Pam Rose (Leesub Sirin a kantinból) osztotta meg néhány hónappal ezelőtt. Érdemes áttanulmányozni. Vicces például, hogy Mark Hamillnak akkor kellett mennie a forgatásra, amikor épp ráért. Az összes többi színésznek pontosan meghatározták, hogy mikor jelenjen meg, de Marknak nem.
A fénykardot pedig még itt is lézerkardnak nevezték. :)
Mint tudjuk, egy csomó szereplőt jóval a film premierje után kereszteltek el, emiatt Greedo itt csak Alien, a Tonnika nővérek Space Girl nevet kaptak, Leesub Sirin egyszerűen Weird Girl, dr. Evazan pedig Ugly Human.
Továbbá az is kiderül ebből, hogy ezen a napon nemcsak kantinos, hanem jabbás felvétel is készült. A Jabbát játszó Declan Mulholland nevét elírták, de ami Jabbához kapcsolódóan számomra igazán érdekes, az a beugró színészek listája! A felvétel megkezdése előtt be kell lőni a fényeket, a kameraállásokat, mozgásokat, stb. Ehhez természetesen oda kell állítani a szereplőket is. De erre a feladatra nem színészeket hívnak, hanem beugró személyeket. Nos, a fenti listán láthatjuk, hogy egy bizonyos Len Piper mint Mr. Mulholland beugrója szerepel.

Piperről nincs képem, de Mulhollandról van. Ő az:


Amikor 1997-ben a felújított változatot megvásároltam videón, óriási élmény volt látni a kazetta elején, a film kezdete elé helyezett kis werkfilm-szerűséget. Ebben George Lucas elmondta, hogy a Jabba-jelenet nem a felújított változat produktuma, hanem már az eredeti verzió készítésének idején felvették egy színésszel, akit aztán a terveik szerint kicseréltek volna egy idegen lényre, aki olyan szőrös lett volna, mint Csubakka. Csakhogy ugyebár az idő és a pénz szűke miatt erre nem került sor, így a jelenet kimaradt a filmből, de most végre láthatjuk Jabbát Hannal társalogni. Ez volt a Lucas szövegének lényege 1997-ben, amit akkor gondolkodás nélkül el is hittem.


Manapság viszont már mindent megkérdőjelezek, amint George mond, s a fenti szereplőlista kapcsán felmerült a kérdés, hogy minek hívnának beugró színészt valakihez, akit egyébként is le akarnak cserélni az utómunkálatok során.


Declan Mulholland nem egy sztár, számomra nem is mond a neve semmit ezen a Jabba-szerepen kívül. De a saját hazájában, a hetvenes években ismert színész volt. Mint nálunk most pl. Gesztesi Károly. Valószínűleg Gesztesi művész urat sem sokan ismerik hazánkon túl, de mi mind tudjuk, hogy ki ő. Szóval ha én most filmet készítenék, aminek az egyik szereplőjét eleve úgy képzelem, hogy majd később lecserélem valamiféle trükkfelvételre, akkor biztosan nem Gesztesit bérelném fel erre a feladatra. Tehát miért kellett Declan Mulhollandot hívni? Elég lett volna egy utolsó kellékest odaállítani, csak hogy legyen kihez beszélnie Harrisonnak.
S miért kellett rá jelmezt adni? Épp egy olyan produkciónál, ahol minden cent számít, még jelmezt is készítenek valakinek, akit eleve nem is akarnak megtartani a képen? Ráadásul szőröset. S a haja is kócos. Tehát az egyes képkockákon elfoglalt területének nincs éles körvonala, ami jól megnehezíthet egy utólagos montírozást.


Miért úgy vették fel a jelenetet, hogy az tele van fizikai interakcióval Han és Jabba között? Egymás mellett sétálgatnak, nem beszélve arról, hogy egy ízben Han még meg is kerüli Jabbát. Egy rendező komolyan elküldi az egyik szereplőt a másik háta mögött úgy, hogy közben tudja, hogy a másik helyére majd utólag oda kell helyezni a képre egy stop-motion figurát? Sőt, Han a heves gesztikulálása közben egyszer még hozzá is ér Jabbához: a mutatóujját egyenesen a Jabba ruháján levő prém szőrszálai közé dugja be.


A fentiek pont nem arra utalnak, hogy a jelenet forgatásakor azt tervezték, hogy itt bármiféle utómunkálatra lesz szükség.

Hogy lehet az, hogy a több ezer képanyag között, ami az Új remény készítésekor készült, egyetlen egy sem került még napvilágra, ami azt mutatná, hogy milyennek tervezték a Mulholland helyére szánt szőrös Jabbát?

Az egy szál tervrajz abból az időszakból, amit valaha láttam Jabbára vonatkozóan, John Mollo jelmeztervező műve, de ez szintén nem egy szőrös idegen lénynek tűnik, hanem egy szikár, bajuszos vénembernek (a bal oldali az):


Ha mégis létezett terv a szőrös Jabbára vonatkozóan, hogyhogy nem azt adták oda Howard Chaykinnak referenciaként a képregényéhez? Chaykin képkockáin ugyanis Jabba így néz ki:


Vagyis egyszerűen lemásolta azt a fickót, aki az alábbi fényképen épp a 94-es dokk bejáratánál sétálgat:


A képregény bő egy hónappal a film premierje előtt jelent meg. Ha létezett volna Jabba látványterv, alighanem azt adták volna Chaykinnek.
Így viszont gyanúm szerint az történhetett, hogy a Declan Mulhollanddal való forgatást követően döntött George az idegen lény Jabba mellett, s a képregényt rajzoló Chaykin egyéb instrukció híján egy átlagos Mos Eisley-i lénynek rajzolta meg a gengsztert. A mozipremierig viszont már egyáltalán nem volt idő idegen lénnyel helyettesíteni Mulhollandot (hiszen az ILM-nek a kilencvenes években a CG-Jabba feladat is majd egy évet vett igénybe, pedig akkor már rendelkezésre állt a csodálatos számítógép is), ráadásul a fontos infók eleve elhangzottak már a Greedo-jelenetben, ezért egyszerűen kukázták a Han-Jabba találkozást.

Mint tudjuk, 1981 tavaszán újra bemutatták a Csillagok háborúját. Ekkor kapta meg a sorszámozást és az Új remény alcímet.
Valószínű, hogy George már erre az alkalomra tervezhette Jabba jelenetének befejezését illetve visszahelyezését a filmbe, legalábbis erről tanúskodik az alábbi rajz:


A rajz 1981-es voltát az is alátámasztja, hogy itt még lábakat képzeltek Jabbának, tehát mindenképpen A Jedi visszatér előtti alkotás. A farkánál az a kis lény Buja Féreg lehet, hisz akkor már a Jedi előkészületei zajlottak, tehát a kis kowaki gyíkmajom mint terv már létezhetett.

Összegezve a fentieket: erős a gyanúm, hogy Jabba eredetileg igenis ember lett volna. Vagyis a "Jabba, you're a wonderful human being." mondatból Han a "human"-t bizony szó szerint értette, s csak a "wonderful" volt szarkazmus a részéről.

Egyébként Declan szereplését nem feledte el a Lucasfilm. 1981-ben jelent meg a Csillagok háborúja rádióváltozata. Ebben a fenti jelenet is hallható, de Jabba helyett a pribékje, Heater szerepel. A rádiójátékot 2013-ban újra kiadták CD-n, és a borítóját festő Randy Martinez épp Heater kinézeteként retkonolta Mulholland szereplését. :)



4 megjegyzés:

  1. Másik nagy kérdés: hogy a francba áll ott Greedo is? Ikre? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha jobban megnézed, több Greedo-klón is ácsorgott ott. :)

      Törlés
  2. Greedoné otthon tart egy klónozó gépet, mert Han minden reggel lelő egyet-kettőt.. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Han minden reggel lelő egyet-kettőt."

      A Greedót játszó Paul Blake elmeséli, hogy bizony olyan jelenetet is felvettek, amiben Han és egy másik rodiai (akit szintén Blake alakított) a 94-es dokkban lövöldöz egymásra!
      https://youtu.be/wtP0qnHiMKo?si=N1iS-18BsTrdJMu_

      Törlés