2019. szeptember 19., csütörtök

A kezdet

1995. január 13-án, pénteken fejezte be George Lucas az I. epizód nyers forgatókönyv-vázlatának írását. Címe: A kezdet


Nagyjából és egészében hasonlít a Baljós árnyak cselekményéhez, de azért akadnak érdekes különbségek bőven. :)



A legfontosabb eltérés szerintem, hogy a történet első felében minden, ami a filmben Qui-gon szerepének jutott, azt Obi-van hajtja végre, egymaga. Ezért láthatjuk Doug Chiang látványtervein a filmből ismerős jeleneteket úgy, hogy azokon csak egy Jedi szerepel kettő helyett.

Obi-van egyedül várakozik a Kereskedő Föderáció űrhajóján...


...egyedül néz szembe a droidekákkal a hajó hídjának megolvasztott páncélajtaja előtt...


...ő menti meg Jar Jar életét (aki itt még a Tony McVey féle dizájn szerint jelenik meg)...


...a víz alatti jelenetben is jól láthatóan csak ketten ülnek a pilótafülkében, nem hárman...


...és a Tatuinon is Obi-van száll szembe Maullal (akinek itt furcsamód egészen világos öltözéke van):



Szóval, a sztori elején Obi-van bitorolja a filmbéli Qui-gon szerepét. De nem csak a szerepét, hanem a jellemét is. Ez azért fontos, mert még A Birodalom visszavágban, amikor Yoda felfedi kilétét Luke előtt, elhangzik, hogy Obi-van is éppoly meggondolatlan volt ifjú korában, mint most Luke. S ehhez prímán passzol A kezdet forgatókönyve, mely szerint Obi-van az, aki fogadás tárgyává teszi a királynő űrhajóját, s ő akar egy rabszolgafiúnak Jedi képzést adni; mondhatni: ő kezeli lazán a szabályokat. Miután ezt a szerepet a végleges változatban Qui-gon átvette, Obi-vannak egy rendes, szófogadó, szabálykövető Jedi-tanonc szerepe jutott. Így a Birodalomban elhangzottaknak végül már csak tán az felel meg, amikor a film végén Obi megmondja Yodának, hogy akkor is kiképzi Anakint, ha a tanács nem egyezik bele (de valljuk be: ez sem a saját döntése, hanem a halott mentora utolsó kívánsága).

Tehát: A kezdet kezdetén az események fő irányítója nem Qui-gon, hanem Obi-van. Qui-gon először csak akkor lép színre, amikor a szereplők már a Coruscanton vannak.

A másik érdekes különbség, hogy a sztori egyik legfontosabb helyszínének nem Naboo a neve, hanem Utapau. Tudjuk, hogy az Utapau bolygónév Lucas fejében már a hetvenes évek eleje óta létezett (eredetileg a Tatuin lett volna az), s végül csak A Sith-ek bosszújában használta fel, emiatt találom említésre méltónak, hogy itt is olvasható ez a név.
Annak ellenére, hogy a Naboo neve ekkor még Utapau, a királynő a saját népét mégis Naboo népeként emlegeti.

A harmadik lényeges eltérés, hogy Shmi vezetékneve nem Skywalker, hanem Warka. Ezt azért találom fontosnak, mert eszerint Anakin nem az anyjától örökölte a családnevét, tehát kellett lennie egy idősebb Skywalkernek is. Vagyis Anakint ekkor még nem a midikloriánok nemzették, hanem igazi, hús-vér apja volt. Ez valamelyest harmonizál A Jedi visszatér 1981 novemberi forgatókönyv-változatával, hisz abban olvasható egy említés Anakin apjáról.

A negyedik meglepő dolog, hogy ebben a forgatókönyvben úgy tűnik, mintha Padmének tetszene Obi-van. Több ilyesmi utalás is olvasható benne. (Ez az ötlet egyébként A Sith-ek bosszúja kivágott jeleneteiben köszön vissza: Palpatine úgy manipulálja Anakint, hogy azt higgye, Padmé összeszűri a levet Obi-vannal.)

S végül az ötödik jelentős különbség: amikor Sio Bibble üzen a királynőnek, a filmben Obi-van megtiltja, hogy válaszoljanak neki, nehogy ezzel felfedjék hollétüket. Csakhogy itt Obi-van nincs jelen (hiszen épp Qui-gon szerepét tölti be), így az ál-Amidala válaszol Bibble-nek, s innen tudja meg Sidious, hogy a királynő a Tatuinon van. (Ezzel szemben a filmben a két Darth minden előzmény nélkül beszélget a Tatuinról; hogy honnan tudták meg, az számomra máig rejtély.)

További érdekességek A kezdetből:

Miközben Obi-van Jar Jar társaságában Nass kormányzóval beszél (bizony nem főnök, hanem kormányzó), néhány hal keresztülhatol azon a membránon, ami kívül tartja a vizet. Egy fiatal gunga feladata, hogy összeszedegesse és visszadobja őket.


A gungák egyébként ebben a vázlatban teljesen normálisan beszélnek. Jar Jar is.

Az invázió alatt a droidok hangosbemondón közlik a polgárokkal az utcán végighaladva, hogy „nem bántunk senkit, segíteni jöttünk, elhozzuk a békét számotokra”.

A királynő hajója nem egy hangárban várakozik, hanem egy óriási szökőkút alatt, és a vízből emelkedik ki. Panaka szerint álcázó berendezése és fegyverzete is van.


(A megtervezett lőállásból a filmben végül csak két buborék maradt a hajó hasán.)



Négy másik hajó is megpróbál megszökni Utapauról, de azokat szétlövik. Egyedül a királynő hajója jut át a blokádon, de megsérül a hiperhajtóműve, akárcsak a filmben.

Artu azonban megjavítja a hiperhajtóművet, de a hajó túl sok energiát vesztett, ezért nem jutnak el Coruscantra (nem a hiperhajtómű meghibásodása miatt).

Amikor megérkeznek a Tatuinra, Obi-van, Padmé és Artu elindul a városba. Jar Jart Panaka kapitány küldi el velük, mert túl büdös, és az egész űrhajón az ő szagát lehet érezni.

C-3PO itt is félkész állapotban van, olyannyira, hogy beszélni sem tud. Az egész történetben egyetlen egyszer sem szólal meg.

Anakin a vacsora után megpuszilja Padmét. A korabeli szoribord tanúsága szerint ekkor a filmhez képest kevésbé fiatalnak képzelték a fiút.


A fogatfutam során nem egy kétfejű bemondó beszél, hanem személyesen Jabba mutatja be a versenyzőket.

A verseny után Watto eltávolítja Anakin nyakából a rabszolga jeladót, s ezekkel a szavakkal búcsúzik tőle: „Élvezd a szabadságot, fiú! Gyere majd vissza meglátogatni anyukádat!”

Valorumot nem távolítják el a pozíciójából, de a sztori végén mégis Palpatine veszi át a helyét. Nem világos, hogyan és miért.

Amikor Coruscant után a főszereplők visszamennek Utapaura, a Kereskedő Föderáció blokádja továbbra is a helyén van, nem csak egy darab droidvezérlő hajót hagytak ott. Obi-van azt javasolja, hogy Anakin vegye át a királynő hajójának irányítását, s az Erő segítségével épp a bolygó felszíne felett lépjen ki a hipertérből. Panaka és Ric Olié nem támogatja az ötletet, mert ilyen számításokra még a legfejlettebb komputerek is képtelenek, de természetesen Anakinnak mégis sikerül a művelet, így gond nélkül áthatolnak a blokádon. Mint tudjuk, ehhez hasonló jelenetet George eredetileg A Jedi visszatérhez talált ki (Han Solóval), s végül Abrams valósította meg Az ébredő Erőben (szintén Han Solóval).


Hannak ezt a képtelen manőverét túlzásnak érzem, de szerintem Anakin esetében még akár el is fogadható.

Az Utapaut megszálló droidsereg elleni támadási terv a filmben látotthoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy van itt egy plusz feladat is: be kell kapcsolni a bolygó védőpajzsát, nehogy légitámadás érhesse őket.

A rohamdroidok leállításához nem csak a droidvezérlő hajót kell szétlőni, hanem egy másik irányítóközpontot is ki kell iktatni, ami viszont ott van a városban, a Kereskedő Föderáció egyik űrhajójában. Ezt Anakin és Artu keresi meg. Artu felrobbant egy csomó üzemanyagtartályt, ezzel elvonja az őrködő droidok figyelmét, így Anakin bejut egy hangárba, ami tele van olyan űrhajókkal, amik az Ezeréves Sólyomra hasonlítanak. Az egyik ilyen hajóban találja meg a tartalék droidvezérlő számítógépet, amit azon nyomban meghekkel.

Ezután Anakin, Artu és Padmé beül egy vadászgépbe, és együtt indulnak az űrcsatába. A hívójelük Zsivány Kettes. Anakin a pilóta, Padmé a lövész. Közösen semmisítik meg a droidvezérlő hajót. Minthogy a tartalék droidvezérlőt Anakin már átprogramozta, a droidok innentől kezdve össze-vissza mozognak, nekirohannak a falnak, körbe-körbe mennek, stb.

A Kenobi-Jinn-Maul harc hasonló a filmhez, de nincsenek energiakapuk, van viszont helyettük némi párbeszéd, meg droidok egymásra hajigálása az Erővel. Ha már a párbeszéd szóba jött, megjegyzem, hogy ebben a változatban Maul sokkal bőbeszédűbb, mint a filmben.

Qui-gon temetésekor Mace Windu kinyilatkoztatja a tanács határozatát, miszerint Anakinből Jedit faragnak. Ekkor Anakin térdre ereszkedik, és a Jedik megérintik a homlokát.

A történet végén az ünnepi parádén Nute Gunray és Rune Haako is jelen van, láncra verve, gunga őrök felügyelete alatt.

2 megjegyzés:

  1. Elég sok izgalmas van ebben, amit kár, hogy kihagytak...

    Nos, elvileg Obi-van lehetett egy meggondolatlan, ötfejű, igazi rosszcsont gyerek. Olyan, aki állandóan Yoda idegeire ment (mert időnként éjjel titokban átfestette rózsaszínre). Ugyebár a jediket már nagyon korán összegyűjtötték, és elkezdték a tanításukat. Erről szó is van az I. részben, hogy Anakin már túl öreg (mennyi is? 7 éves?).
    Tehát azt el tudom képzelni, hogy Obi-van is huncut gyerek volt. Csak aztán a jedi-képzés megtörte, és szófogadó lett. Annyira, hogy még Qui-gon (aki szerintem meglepően béna, naív, meg emberileg gyenge) is tudta irányítani.

    Ez azt is megmagyarázná, hogy miért nem sikerült Obi-vannak Anakint betörnie. Emlékezhetett, hogy ő is mennyire rossz gyerek volt, így jobban elnézte Anakin kihágásait.
    És ez megint rámutatna arra, hogy a jedi-tanács mennyire meggondolatlan... (egyébként is, odaadják a kiválasztottat egy frissen diplomázott suhancnak... nem kevés gond volt abban a tanácsban...)


    Tulajdonképpen ez az egész hiperűrős dolog több sebből vérzik. Tehát gyorsabban mennek a fénynél. Sokkal gyorsabban kell, ha nálunk a fény 4 év alatt még csak a legközelebbi csillaghoz elég. Legrosszabb esetben 1 hét alatt át kell jutni az egész galaxison, hogy a rendszer működni tudjon. Úgyhogy sokkal-sokkal-sokkal gyorsabban kell menni, mint a fény.
    Ezek után a lassítókart mégis kézzel húzzák meg.
    Sőt! A IV. részben előbb egy vészjelzés szól, hogy megérkeztek. Ilyenkor mindenki eldobja a cigijét, húz még egyet a kávéból, kényelmesen besétál a kabinba, beszíjazza magát, megigazítja a frizuráját, majd szépen lassan kikapcsolja a hiperhajtóművet..
    Hány rendszeresen is száguldották át ennyi idő alatt?

    Az SW világnak igazándiból ezek az alapvető fizikai problémái, hogy csomó mindent kézzel kezelnek, ami géppel kellene. Mégis inkább a lézerkardon, és a hasonlókon szoktak az emberek kiakadni (holott szerintem a lézerkard kivitelezhető)

    VálaszTörlés