2019. október 29., kedd

Ben és Luke szállása

A film és a regény közti sok-sok különbség egyike, hogy míg a film szerint Luke és Ben a Hannal való alkukötést követően rövidesen felkeresi a 94-es dokkot (persze csak miután eladták a terepsiklót), addig a regény szerint a kantinban és a dokkban történt események között eltelt egy éjszaka.

Korán reggel legyetek a kilencvennégyes dokknál. – fejezi be Han a mondandóját, tehát világos, hogy aznap már nem kívánja elhagyni a Tatuint.


Ha viszont valóban csak másnap indultak útnak, akkor Luke és Ben vajon hol töltötte az éjszakát? Szállodára nemigen lehetett pénzük, s egyébként sem tűnik jó ötletnek egy olyan városban vesztegelni, ahol a karhatalmi szervek mind őket keresik. Tehát hol éjszakáztak?

Érdekes dolgot ír a Vukipédia a Csillagok háborúja kivágott jeleneteiről. Az egyik bekezdés szerint létezik olyan törölt felvétel, melyben azt láthattuk volna, hogy Luke és Ben a Bestine nevű városban tölti az éjszakát. Mint tudjuk, Bestine a Tatuin fővárosa. S a regény több ízben is említi ezt a helyszínt, például Biggs és Luke beszélgetésekor:

– Összebarátkoztam valakivel az Akadémián – vágott a szavába Biggs –, akinek van egy barátja a Bestinen, és az állítólag el tud vinni minket az egyik fegyveres felkelő egységhez.

Tehát a Tatuin fővárosában él egy lázadó összekötő. A pénz híján levő Luke és Ben pedig ebben a városban száll meg. Nem lehetséges, hogy Ben ismeri ezt a lázadót, s nála húzzák meg magukat?

Egyébként a Complete Locations című könyv szintén beszámol a Bestine-en való éjszakázásról, és ez a könyv bizony a kánon része. S bár a könyv még a Mos Eisley-be való megérkezés előtti éjszakára datálja a szállást (nem a kantinozás utánra), a feltevésem továbbra is él: talán nem egy panzióban, hanem Ben felkelő cimborájánál alszanak. Remélem, hogy a majdani Kenobi-sorozat valahogy ezt a Bestine-i lázadó szálat is érinti. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése