2019. november 5., kedd

A Sólyom visszaveri a fényt

Az Ezeréves Sólyom másfél méter hosszú modellje időnként kiállításokon is megtekinthető. Sajnos nekem még nem volt hozzá szerencsém, mindazonáltal azt megfigyeltem, hogy a rajongótársaink által készített fotókon néhány fényvisszaverő csík látható. Ezt nem tudtam mire vélni, hiszen a filmekben ilyesmi nem látszódott. Persze a filmbéli jeleneteket nem is telibe vakuzva vették fel, mindenesetre érdekesnek találom, hogy a vakus képeken világító csíkok jelennek meg a Sólyom különböző pontjain, például itt is:


Miért vannak ezek a fényvisszaverők a Sólyom modellen? Természetesen a legjobb, ha közvetlenül olyasvalakinél keresem a választ, aki a modell alkotásában részt vett. :)

2017-ben meg is kérdeztem Lorne Petersont, hogy mi célt szolgáltak a fényvisszaverő csíkok. Sajnos Peterson úr válasza kissé bizonytalan volt. Nem emlékezett már erre a részletre, de hát nem is csoda; 40 évvel azelőtti dologról volt szó.


Aztán a kérdést jegeltem pár évig, míg a minap eszembe jutott, hogy talán Paul Huston tudna valami hasznosat mondani. Kiderült, hogy Paul kristálytisztán emlékszik a fényvisszaverő csíkokra, és el is árulta, hogy ez egy kezdeti, sikertelen terv része volt.


Kicsiny fényszórót szereltek a kamera objektívje mellé, ezzel kívánták megvilágítani a Sólymot úgy, hogy a fényvisszaverő csíkok a filmen azt a hatást keltsék, hogy az Ezeréves Sólymon futófények világítanak. Így szándékozták kiváltani az izzók, vezetékek vagy száloptika beszerelését a modellbe. De a dolog sajnos nem jött be, mert valamikor a szögek nem stimmeltek, máskor a fényszóró nem világított elegendően erősen, néha pedig fel sem szerelték a kamerára.

Úgy látszik, hogy a fényvisszaverős megoldást a Csillagok háborúja folytatásában, A Birodalom visszavágban már nem erőltették, hiszen addigra a 150 centis modell megkapta a korábban elkerülni kívánt vezetékeket és izzókat.


A fényvisszaverő csíkokat mindenesetre nem távolították el, s azok máig ott figyelnek a vakuval fotózó rajongók fényképein. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése