2020. január 11., szombat

1982. január 11.

Ma van 2020. január 11-edike. Éppen 38 évvel ezelőtt, 1982. január 11-én, hétfőn zajlott A Jedi visszatér legelső forgatási napja: a később kivágott homokvihar-jelenet.


Robert Watts és Richard Marquand közösen találta ki, hogy a kezdőnapon a homokvihart vegyék fel.
Aznap reggel Carrie kis híján gázmérgezést kapott a hibás fűtőtest miatt. Mark kocsiját előző éjjel ellopták. Harrison pedig iszonyú hátfájás miatt pár nappal korábban még tolószékben ült.



Bár a színészek már reggel fél kilenckor készen álltak, az első felvételt negyed tizenegykor indították. A dolgok nem mentek simán, pl. a fénykard, amit Luke-nak szántak, ugyanaz volt, mint amit A Birodalom visszavágban használt. Hamill szólt Lucasnak, hogy nem stimmel a dolog, hiszen ő azt elvileg az előző részben elvesztette a kezével együtt.


Ekkor gyors megoldásként valaki behozta Ben Kenobi kaszkadőrkardját az Új reményből, s ez lett Luke új fénykardja (illetve annak a kaszkadőrváltozata).


A homokvihar-jelenethez egyébként nem igazi homokot használtak, mert tapasztalat szerint a homok a filmes felvételeken nem annyira tűnik homoknak. Helyette egy vermikulit nevű, természetes eredetű szilikát-keveréket alkalmaztak, zsírkőporral megspékelve.
A szélgépek annyira hangosak voltak, hogy a legelső felvételkor a kameraman nem hallotta az "action" kiáltást. Ráadásul olyan port kavartak, hogy Anthony Daniels nem látott semmit, teljesen rossz irányba ment, hasra is esett. :)


A fenti kép hátterében látható R2 egység nem Kenny Baker. Távirányításos modellt akartak alkalmazni, csakhogy az épp meg sem moccant a felvételkor. Behoztak helyette egy másikat, de az sem működött. Miután a harmadik darab is becsődölt, a rádió-távirányítás helyett sokkal egyszerűbb megoldáshoz folyamodtak: egy kábellel húzták Artut. :)

Még arra is ügyeltek, hogy Han övébe ne a saját pisztolya legyen dugva, hanem az a fegyver, amivel vakon lőtte szét a Lando lábára tekeredett csápot.


A történetben a csápos jelenet előbb zajlik, de a valóságban sokkal később vették fel. Ilyenkor érezhető, hogy mi mindenre kell odafigyelnie a kontinuitásért felelős személynek.

Végül is két nap alatt végeztek a jelenettel. A sikeres felvételeket követően mindenkinek narancslét szolgáltak fel. Ezután a sivatagos helyszínt átalakították a Dagobah mocsárvilágává. Ugyanaz a műterem, teljesen más díszletek, csak egyvalami közös: Luke X-szárnyúja.


Tíz hónappal később, 1982 novemberében hozták meg a döntést, hogy a homokvihar jelenetnek repülnie kell. Sajnálom, hogy kimaradt a filmből, mert A Jedi visszatér egyetlen olyan jelenetéről van szó, amihez az életnagyságú Sólymot használták.


A filmben minden más esetben modellt vagy festményt láthattunk. Egyébként Rinzler szerint ez az Ezeréves Sólyom példány ugyanaz, mint amit A Birodalom visszavághoz használtak (megfelezve), Knoll szerint viszont egy vadonatújat építettek.
Kinek higgyek? Egyikük sem volt ott. :)

Akárhogy is, a Sólyomnak csak a jobb oldalát állították fel, hisz a többi úgyis homályba veszett a nagy homokviharban. Ennek ellenére az alábbi fényképen látható a radartányérja, pedig az elvileg a bal oldalon van:


Tán mégis felépítették a teljes Sólymot? Nem hiszem; szerintem azt a tányért csak úgy odatették a levegőbe, hogy azért mégis látszódjék (szemben ugyebár az Új remény esetével, ahol a 94-es dokkban várakozó fél Sólyom radarja hiányzott a képről).

A másik érdekesség a fotón Csubakka befáslizott lába. A Jedi visszatér regény- és rádióváltozata is említi, hogy Csubi megsérült a karkuni ütközetben (bár a regény a karját írja, nem a lábát). A filmben nemigen mutatják; ha valaki rosszkor pislant, észre sem veszi.


Ezen kívül van egy szintén nehezen észre vehető utalás a sérülésre: Luke és Leia átröppenésekor a egy pillanatra látszik, amint Han épp Csubi sebét látja el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése