2020. október 22., csütörtök

Luke vs Vader felpörgetve


Néhány évvel ezelőtt láttam több archív felvételt A jedi visszatér fénykard-párbajáról. Meglepődtem, hogy mennyire tempós koreográfiát dolgoztak ki, amiből a filmben szinte semmit sem láthatunk, mert a kamera nagyrészt a szereplők arcát (illetve Vader esetében maszkját) mutatja, kevés az egész alakos felvétel. Pedig anélkül nehéz megmutatni, hogy milyen bonyolult és gyors mozgásokat gyakoroltak be a szereplők (Vader esetében Bob Anderson, Luke szerepében pedig hol Mark Hamill, hol pedig – a bonyolultabb mutatványoknál – Colin Skeaping).

Akkor elhatároztam, hogy én bizony ezen régi felvételek segítségével újraalkotom a párbajt úgy, hogy sokkal többet lehessen látni ebből a szép vívásból. Tudtam, hogy nagy fába vágom a fejszémet, hiszen egyenként, képkockánként kell majd ráhelyeznem a képre a fénykard-effektust. Ráadásul képenként kettőt: egy zöldet és egy pirosat. 
Nem sokáig jutottam, feladtam. Túl nagy falatnak bizonyult.

Aztán eltelt pár év, és a dolog nem hagyott nyugodni. Újra nekiveselkedtem. Az innen-onnan összeszedett régi felvétel-darabkákat igyekeztem időrendi sorrendbe állítani, hogy egyáltalán lássam, melyik mozzanat után melyik következik.
Ezt követte a munka oroszlánrésze: a képkockánkénti effektezés. Ez borzalmasan sokáig tartott, de ezúttal nem adtam fel. Sok esetben magamnak kellett kitalálnom, hogy egyáltalán hol lehet a kard pengéje, mert a forgatáskor használt pálcák a heves mozgás közben szinte láthatatlanná váltak.
A következő fázis a több mint 900 képkocka egybeolvasztása egy videóvá, megtoldva a filmből lopott snittekkel (néhol kénytelen voltam tükrözni ezeket, hogy ne szegjem meg a 180 fokos szabályt).
A végső lépés pedig a hangeffektek elhelyezése volt. A filmből lopott snitteknek is új hangot adtam, hogy megmaradjon a folytonosság a hangzás terén. A tróntermi emelvény összeomlásának a hangja okozta a legtöbb fejtörést. Ezen kívül különböző fénykard ki- és bekapcsolások, fénykard-búgások, számos kardösszecsapás-hang, számtalan fénykard-suhintás, néhány lépéshang, egy Palpatine-kacaj és persze folyamatos Vader-légzés megfelelő elhelyezése után már csak a zenei aláfestés rákeverése hiányzott, és kész is lett a videó. Itt van:



A végén szándékosan bennhagytam, hogy Luke pengéje elrepül. Úgy vélem, ez a vicces pillanat váratlan befejezése a párbajnak, még Palpi is röhög rajta. Ezzel a kis poénnal egyúttal azt is jelzem, hogy ez a videó nem szándékozik az eredeti filmben látott párbaj helyére lépni; csak meg akartam mutatni a vívás eddig soha nem látott mozzanatait. :)

1 megjegyzés:

  1. Szép munka. Ugyanaz a jól megszokott jelenetsor,de a megszokott szemszögtől eltérő beállítások miatt mintha egy új részletet látnánk. Szerintem mindeggyik epizódnak vannak ilyen, más szemszögböl rögzitett jelenetei bőven. Ha a Disney venné a fáradságot, és a rendezők (már akik még élnek) is beleegyeznének, ki lehetne adni az epizódok alternatív verzióit.

    VálaszTörlés