2020. október 1., csütörtök

Skywalker kora – mit ad a könyv a filmhez?

A Skywalker kora kiszivárogtatását elolvastam annak idején, és bizony nagyon tetszett. Aztán megnéztem a filmet, ami így sok újdonsággal nem szolgált, de attól még tetszhetett volna. Mégsem tette. Összecsapott, követhetetlen filmnek találtam, ami próbál ugyan a VII. és VIII. epizód minden kérdésére választ adni, ám ezeket a válaszokat a hajuknál fogva rángatja elő, s közben egy csomó hülye ötletet vonultat fel.

Abban bíztam, hogy majd a regény helyre tesz mindent, ezért nagyon vártam már, hogy megjelenjen. Most végre elolvastam.


Összegyűjtöttem, hogy számomra mik voltak azok a fontos plusz infók, amikkel a regény a filmhez képest szolgált.

Első fejezet

Ez a fejezet Rey Ajan Kloss-i edzéséről szól, ami azért érdekes, mert a film nem ezzel kezdődött.

Leia és Luke régi közös gyakorlásaiból megtudunk több mozzanatot. Az az erdős helyszín, ahol a filmben a fiatal testvérpár annak idején fénykardozott, ugyanaz, ahol most Rey lebegve hívja a régmúlt Jedijeit. Egy párbeszédben elárulja Leia, hogy régebben Ben Kenobi és Yoda szelleme is megjelent neki (amit kicsit furcsállok, hiszen életükben nem volt kapcsolat köztük, de mindegy végül is).

Kiderül, hogy Rey vonzalmat kezd érezni a sötét oldal iránt. Továbbá hogy az edzése során nem csak egy droidot kell hatástalanítania, mint a filmben, hanem hármat egymás után (mindhárom a megszerzendő piros szalagokat őrizte).



Második fejezet 

Itt kezdődik a film. Kylo az erdőben valakiket hentel. Csakhogy míg a filmből nem derül ki, hogy kik ezek, valamint hogy hol járunk egyáltalán, a könyvből igen: ez a Mustafar, a Kylo által lemészárolt polgárok pedig Vader-kultisták. Érdekes, hogy ebben a harcban mindkét fél Darth Vadert imádja, mégis ellenségek.

S ami a filmből kimaradt, de rengeteg látványtervet láttam róla: miután Kylo kinyírt mindenkit, egy tóhoz ér, amiből egy furcsa lény emelkedik ki: egy óriás fej, amire egy polipszerű teremtmény telepedett rá. Ez a fura szimbióta szerzet mutatja meg Kylónak a keresett útkeresőt. S ami szintén nem derül ki a filmből: egészen pontosan Darth Vader Zsivány egyesben látott kastélyának a romjainál járunk.
Egyébként ezt a jelenetet le is forgatták.


Őszintén szólva nem csodálkozom rajta, hogy aztán kivágták a filmből. A történethez nem adott hozzá semmit, viszont a nézőben csak megválaszolatlan kérdések maradtak volna, hogy mégis ki ez, mi ez.
(Legalábbis olvasóként nekem ez maradt.)
Nem igénylek mindenre magyarázatot, de az számomra fura, hogy megjelenik egy ilyen szerzet, kb. annyi a szerepe, hogy "ott van tőled jobbra, amit keresel" – és aztán eltűnik. Ennek a szereplésnek nincs értelme.

Ezután, mint a filmben, Kylo elrepül az Exegolra. S amikor otthagyja a TIE-vadászát, picit félti, hogy baja esik majd a gépnek, mert védtelenül kinn hagyta a viharban. A rettenthetetlen Kylo aggódik az űrhajója miatt, ez érdekes adalék. :)

A Palpatine-t életben tartó gép neve Ommin-hám, amit Kylo egyből fel is ismer, mert már látott ilyet, amikor régi Sith írásokat tanulmányozott.
A jég alól kitörő csillagrombolók látványa a könyv szerint csupán Kylo látomása, amit a császár vetít az elméjébe. Ez némileg elfogadhatóbbá teszi ezt a szerintem buta jelenetet. Legalábbis a filmet nézve nem tetszett, hogy mintegy varázsszóra, ezer csillagromboló tör fel tök egyszerre egy hatalmas jégtakaró alól. Mi volt a jég alatt? Óceán? Vízben voltak a rombolók? Miért nem hangárokból vagy dokkokból szálltak fel?
De mindez most már oké, csak látomás volt, megnyugodtam. :)

Ami szerintem a legfontosabb ebben a fejezetben: Kylo nagyon is tudja, hogy az előtte álló alak egy klón. Szerintem ez nagy különbség a filmhez képest, amiből sem az nem derül ki, hogy Palpi egy klón, sem pedig az, hogy ezzel Kylo is tisztában van.

Harmadik fejezet

Rey nem tartja sajátjának Luke kardját, ezért készít magának egy vadonatújat. Mivel a Jakkun bottal szokott harcolni, ezért úgy tervezi, hogy a saját fénykardja is bothoz hasonló lesz, azaz dupla pengés. Sőt, már azt is kitalálta, hogy ez a fénykard félbe hajtható lesz. Ahogy azt a filmben a sötét-Rey vízióban láthattuk. :)

Közben Finn, Poe és Csubi megérkezik Klaud és Artu társaságában a Sinta jégtelepre. A filmből számomra nem derült ki, hogy azért jöttek ide, hogy a Tantive IV-hez vásároljanak egy nélkülözhetetlen alkatrészt Booliótól.
Boolio viszont nem rendelkezik a kért alkatrésszel, helyette valami sokkal érdekesebbel. Az Első Rend egyik embere otthagyott az irodájában egy adathordozót, amit az Ellenállásnak szánt. Ezt töltötték át Artura, amikor rajtuk ütöttek a TIE-vadászok.

Ebből a fejezetből kiderült számomra (ami a filmből nem jött át nekem), hogy most már Finn és Poe is érti Csubakkát. Azt viszont a filmben is mondják, és a regény is említi, hogy Csubi 250 éves.
Nekem nem jön ki a matek. Az eredeti trilógia idején 200 volt, s azóta csak kb. 35 év telt el.



Na mindegy, ebben a fejezetben van az is, hogy Kylo sisakját összeforrasztja az a csimpánz. Miután elkészült, Kylo levágja Boolio fejét. Ez a lefejezés nem volt benne a filmben, csak azt mutatták, amikor kicsit később Kylo a levágott fejet az asztalra tette.

Negyedik fejezet

Ez az olvasmányos fejezet csak annyit ad hozzá a filmhez, hogy ebben szerepel az a mozzanat, amikor Leia a kezében fogja Han medálját (a tavaly tavaszi ízelítő előzetesben benne volt, de a filmben nem). 


Leiát közben hívogatja magához Luke a túlvilágról. Leia pedig azt feleli neki, hogy még nincs itt az ideje. De tisztában van vele, hogy Az utolsó Jedikben látott űrséta maradandó károsodást okozott a szervezetében. 

Az is kiderül továbbá, hogy Luke a "nem letehetetlen" könyvekbe maga is írt jegyzeteket, ráadásul titkosírással.
Vajon kinek írta a feljegyzéseit, ha nem saját magának? Ha az utókornak, akkor miért titkosírással? Ha mégis magának, akkor is miért titkosírással? Hm.

Apró érdekesség: amikor Rey elindul a Pasaanára, Leia nem önszántából adja Reynek Luke fénykardját, hanem mert Maz beszéli rá erre.

Ötödik fejezet

Hux utálja, hogy Kylo Rennek hosszú haja van. Elhatározza, hogy ha majd ő lesz a Legfőbb Vezér, első intézkedése lesz Kylo haját lenyíratni.

Reyék pedig megérkeznek a Pasaanára.


Mint a filmben, Thripio a könyvben is közli, hogy ezt az ünnepséget csak 42 évente rendezik meg, ami szerintem talán utalás lehet arra, hogy 1977 és 2019 közt 42 év telt el. 

Lando elmeséli, hogy volt neki egy kislánya, akit az Első Rend elrabolt, és rohamosztagost faragott belőle. Nekem erről Jannah ugrik be.

Hatodik fejezet

Ez nagyrészt a pasaanai hajszáról szól. A film szerint az üldözés úgy ér véget, hogy:

- a hátirakétás rohamosztagos eltalálja a menekülő siklókat, 

- az utasai pont a kőingoványba pottyannak, 

- s mialatt elnyeli őket a föld, lelövik a hátirakétás rohamosztagost.

Ezzel szemben a könyvben ez történik:

- megérkeznek Ochi hajójához, kiszállnak a siklókból, 

- gyaloglás közben lövik le a hátirakétás rohamosztagost, 

- majd egyszerűen belesétálnak a kőingoványba.

Újabb szög az egységes kánon koporsójába. :) Akárhogy is, Lando azt azért elmondhatta volna Reynek, hogy vigyázzon, mert Ochi hajója körül elnyeli őket a talaj.


(Hol volt ugyanez a nyelőtalaj akkor, amikor Rey szaladt Kylo TIE-suttogója elől?)

Másik dolog: Pasaanán nem csak Reyék és Lando volt a fesztiválon, hanem az ellenállók hírszerzői is (ez kiderül a filmből is). A könyvben azonban mire Reyék elsüllyedtek a talajba, addigra Leia már tudja, hogy az Első Rend és a Ren Lovagok rajtuk ütöttek (ami hülyeség, hiszen a Ren Lovagok ott sem voltak még ekkor).

Továbbá: Lando távolról figyeli, amint az Első Rend behatol az Ezeréves Sólyomba, és elviszi. Ezt mondjuk jó lett volna látni a filmben.

Hetedik fejezet

A tőr megtalálásától Rey erővillámáig tart. Annyit ad hozzá a filmhez, hogy itt a regény már utal rá, hogy Finn esetleg szintén érzékeny lehet az Erőre.


Nyolcadik fejezet

Eljutunk a Kijimire. Kiderül a könyvből, hogy honnan származnak azok a kabátok, amiket az utcán járva-kelve hord még C-3PO is (egy bizonyos Opranko céhközpontból lopta őket Poe), továbbá mivel D-O kereke nyikorog, azaz túlságosan hangos ahhoz, hogy feltűnés nélkül osonhassanak a város utcáin, ezért Thripio a hóna alá veszi a kis droidot, és cipeli magával mindenhová.


A filmben mutatják, hogy a Ren Lovagok az űrben követték őket, majd a város egyik sikátorában is felbukkantak, de mindez a könyvből teljesen hiányzik.

Kilencedik fejezet

Babu Frik műhelye, C-3PO átprogramozása.

A könyv említi, hogy Thripiónak volt már memóriatörlése, utalva A Sith-ek bosszújára.

Miközben Zorii Bliss és Poe Dameron a háztetőn beszélget, a könyvben Zorii nem csak a szemét fedi fel, hanem a száját is, mert valami alkoholos piát iszogat Poe-val.


S egy érdekes jelenet is van ebben a fejezetben, ami nem volt a filmben: Kylo Ren meglátogatja a fogoly Csubakkát, és provokálja, hogy ölje meg. Csubi azonban visszafogja magát. 

Tizedik fejezet

Ebben olvasható az, amikor Rey megtalálja Kylo budoárját Vader sisakjával, aztán elkezd Kylóval távkardozni.


Kiderül, hogy Finn eddig még nem is látta Gay Pryde főtábornokot, vagyis azt az embert, akinél feljebb az Első Rend ranglétráján csak a Legfőbb Vezér áll. Tehát elképzelhető, hogy a rohamosztagosok nem is ismerik a hadseregük élén álló tisztet.

Van a filmhez képest két plusz jelenet is, mindkettőben Zorii Bliss szerepel. Az egyikben egy háztetőről figyeli Kylót és a Ren Lovagokat, a másikban pedig a saját haverjaival tervezgeti a bolygóról való szökést. Közben azt a két illetőt is megismerjük, akiket Rey korábban az utcán elkalapált a botjával, mielőtt Zorii torkának szegezte volna a fénykardját.

Tizenegyedik fejezet

C-3PO most kapja meg Csubi cuccait, Finn most sebesíti meg Huxot, Kylo pedig most közli Reyjel, hogy ő egy Palpina.


A filmhez képest a regény egyetlen dolgot tesz hozzá a sztorihoz ebben a fejezetben: a tőrben valamiféle nyomkövetőt helyezett el az Első Rend. Ez megválaszolja azt a zavaró kérdést, hogy később hogy a fenébe került Kylo a Halálcsillagra a tőr nélkül.

Tizenkettedik fejezet

Ez a fejezet többek közt megint Zorii Bliss egy extra jelenetét írja le, éspedig azt, hogy miként jut el az Y-szárnyújához (közben az egyik Ren Lovag megöli Zorii régi bajtársát).


Tizenharmadik fejezet

Most értünk a Kef Birre. Sajnos a könyvből nem derül ki, amit már a film nézésekor sem értettem: attól, hogy a Falcon leszállótalpaival baj van, miért kell vele felszántani a talajt?


Han Solo a Savareenen simán, gond nélkül le tudta tenni a Sólymot, hiányos leszállótalpakkal. A Falconnak nem kell kifutópálya a leszálláshoz. Függőlegesen, óvatosan le lehet tenni a talajra leszállótalpak nélkül is. A talpakon egyébként sincs kerék, tehát Poe landolása akkor is pocsék lett volna, ha működnek a leszállótalpak.

Na mindegy, ebből a fejezetből megtudjuk, hogy mielőtt Leia eggyé válna az Erővel, Luke szólongatja őt. Luke kéri Leiát, hogy vegye fel a kapcsolatot a fiával. Ekkor Leia visszaemlékezik egy esetre, amikor a kis Ben még járni sem tudott, de az egyik játékát dühében átröpítette a szobán, Erőből.

Leia aztán azt is látja maga előtt, amikor Luke Az utolsó Jedik végén kivetíti magát az ahch-tói sziklán ülve. Sőt, még Bail Organa és Obi-van Kenobi is szóba kerül ebben a fejezetben.

Tizennegyedik fejezet

Pryde főtábornok Palpatine hologramjával társalog, éspedig egy olyan szupertitkos helyiségben, aminek a létezéséről még Kylo sem tud. 


Pryde tehát bennfentesebb, mint Ren. Vajon ő mindvégig tudta-e azt is, hogy a császár nem halt meg? Pryde kezdettől fogva tisztában volt vele, hogy nem is Snoke az igazi Legfőbb Vezér?

Mindenesetre ezután Pryde végignéz egy közvetítést arról, hogy a Sith flottából kiválik az egyik romboló, és a hipertérbe lép. Ez a romboló rombolja szét a Kijimit. A romboló kapitányának életében ez az első alkalom, hogy elment valahová az Ismeretlen Régiókon kívül. Számára ez a régió volt ismeretlen. :)
Amikor a Sith csillagromboló felperzseli a Kijimit, Babu Frik épp egy előzménytrilógiás rohamdroidba akar életet lehelni. Ezt a droidot láthattuk a filmben is, a háttérben.

Lando pedig, mint kiderült, a Lady Luck nevű űrhajójával érkezett az Ajan Kloss-i bázisra, ami az eltörölt kánonban volt az ő gépe; először A Birodalom örököseiben lehetett róla olvasni. Tökjó, hogy azért vissza-visszahoznak dolgokat az új kánonba a legendákból. :)

Tizenötödik fejezet

Lando hosszasan elidőz az Ezeréves Sólyom helyiségeiben. Az a szoba, ahol hajdan az ifjú Lando a köpönyegeit tartogatta, Csubakka saját hálófülkéje lett. Lando itt belenéz egy hologramba, amin Csubi a kisgyerek Bent ülteti az ölébe.

A fejezet említi, amit én eddig nem is tudtam, hogy Snap Wexley nevelőapja Wedge Antilles.

És a két szaffói szerelmű nőszereplő már ekkor, a csatába indulás előtt is csókolózik (a filmben csak csata utáni csókot mutattak).

A film megtekintése közben engem roppantul zavart, hogy Rey simán repked Luke X-szárnyújával, holott Az utolsó Jedik képes útmutatója szerint a gép egyik szárnyának egy darabja Luke kunyhójának az ajtaja lett.


Na, a Skywalker kora regény legalább megemlíti, hogy felszállás előtt Rey visszaszerelte a szárnyba. Bár a könyv megfordítja a dolgot: nem azt írja, hogy az ajtóként szolgált szárnydarab visszakerül a helyére, hanem hogy Rey az X-szárnyú egyik vezérsíkját Luke kunyhójának ajtajával foltozza be. Ez azért nem pontosan ugyanazt jelenti, de több a semminél. :)

Tizenhatodik fejezet

Nagyon régóta volt egy vízióm: szerettem volna egy Csillagok háborúja filmet látni, amiben a szereplők egy csillagromboló felszínén akcióznak. Akartam látni azt a gigászi űrhajót úgy, hogy közelről, emberléptékből szemlélve érzékeljük, mennyire hatalmas. Nos, ez a vágyam a Skywalker korában megvalósult, de én nagyon nem így képzeltem. Űrruhás embereket akartam volna látni, nem lovagló üdvhadsereget. Az egész film legmélyebb pontjának találtam a rombolón vágtázó lovasrohamot. Szerencsére a regény ezzel a mozzanattal alig foglalkozik. Ha csak a regényt olvasva képzelem el a jelenetet, úgy nem is ciki.

Ez a fejezet elárulja, hogy Rey egy pillanatra bizony elgondolkodik azon, hogy elfogadhatná a Palpatine által kínált trónt. Császárnő lehetne, és akkor béke volna a galaxisban, megmenthetné a barátait.

Rey aztán megérzi, hogy Ben Solo is itt van a bolygón, úgyhogy visszatér a józan esze.

Ben idejövetelét némileg megmagyarázza a könyv. Mert ebből a szempontból a filmben három hiba (vagyis inkább hiányosság) is volt:

1. Honnan szerzett működő TIE-vadászt, ha a Halálcsillag roncsán csak romok voltak?

2. Hogy volt képes a köztudottan hiperhajtómű nélküli klasszikus TIE-vadásszal ekkora távot megtenni?

3. Hogyan jutott az Exegolra útkereső nélkül?

Az első kérdésre az a válasz, hogy ott helyben hozta működőképes állapotba az egyik kevésbé sérült TIE gépet.

A másodikra az, hogy a helyrehozott TIE egy felderítő osztályú gép volt. Ez a típus A Birodalom örököseiben szerepelt elsőként, tehát már a régi kánonban is létezett. Ránézésre ugyanolyan, mint egy normál TIE-vadász, azzal a különbséggel, hogy hiperhajtóművel is felszerelték.

A harmadik kérdésre pedig az a felelet, hogy az útvonalat a Reytől kapott adatokból tudta meg (bár így is eltévedt).

Ez utóbbi nekem kicsit homályos. Miféle adatokat kapott Reytől és mikor? Vagy arról van-e szó talán, hogy miközben Rey az X-szárnyúból küldte az útvonalat az ellenállóknak, aközben valahogy Ben is fogta a jelet?

Akárhogy is, az tetszik, hogy a regény is megjegyzi, amit nekem a filmben jó érzés volt látni: régi fajta TIE-vadász és régi fajta X-szárnyú, a két ősi ellenség most egymás mellett parkol. :)


Tizenhetedik fejezet

A könyv vége felé egyre gyakrabban fedezek fel gépelési hibát.

Mindenesetre ez az a fejezet, ami választ ad a januárban feltett kérdésemre: hogyan élte túl Palpatine A Jedi visszatért? A könyv leírja, hogy mielőtt Palpi a feneketlen akna fenekére ért volna, zuhanás közben átvitte a tudatát egy előre készenlétbe helyezett póttestbe. Nagyon vártam, hogy a magyar fordító majd mit kezd a strand-cast szóval.
Hát ez lett: póttest. Illetve hordozó.

A póttest nem bírta befogadni a mérhetetlen sötét energiát, így a császár egyik hordozóból a másikba vándorolt. Engem mindez a Sötét Birodalom képregénysorozatra emlékeztet, amit 1997-ben olvastam. Abban Palpi visszatért klón testben, s ott sorakoztak a többi testei, arra várva, hogy szükség esetén beléjük költözzön.


Na most a Skywalker kora regény szerint volt még egy póttest is, amibe viszont Palpatine nem vándorolt bele. Ez a póttest aztán megtermékenyített egy nőt, aki megszülte Reyt. Vagyis a póttest a császár elméje nélkül is működik, önálló akarata van. Így nézve én már egyáltalán nem is tartom Reyt Palpatine unokájának. Ezen az alapon ha pl. Cody parancsnoknak gyermeke születne, akkor annak Jango Fett a nagypapája volna? Szerintem nem.

Kiderült egyébként, hogy Palpi tudott az Erő-diád fogalmáról, s ő maga is létre akart hozni egy ilyet Anakinnal.

A fejezet egy másik történetszálában megérkezik a Lando-vezette utánpótlás. A filmben csak számtalan űrhajót látunk, a könyv viszont meg is nevez párat. Itt olyan űrhajó- és pilótanevek hangzanak el, amit az új kánon ismerői biztos jóleső érzéssel nyugtáznak. Így nyer megerősítést, hogy pl. a Ghost is itt van az egyik animációs sorozatból, továbbá a Kaz nevű polgár a másikból.

Tizennyolcadik fejezet

Wicket és a fia a zuhanó csillagrombolót nézve azt latolgatja, hogy vajon az aranyszínű isten C-3PO keze lehet-e a dologban.

A filmben hasonló helyzetben mutatták a Bespint is, a könyv azonban ezt a helyszínt nem említi.


Tizenkilencedik fejezet

Ünneplés az Ajan Klosson.


Poe Dameron felteszi a kézenfekvő kérdést: mi van, ha Palpesz most sem pusztult el végleg? Hiszen A Jedi visszatér végén is mindenki halottnak hitte, mégis visszatért.

Örülök, hogy legalább a könyv foglalkozik ezzel a gondolattal, ha már a film nem.

Egyesek szerint a Skywalker kora az egyik legjobb, ha nem a legjobb filmregény. Számomra továbbra is A Sith-ek bosszúja viszi a prímet, de való igaz, hogy ez a könyv sem rossz. A filmhez képest mindenképp jobb.
A saga első hat epizódját kivétel nélkül előbb olvastam, s csak aztán láttam a filmeket; szerintem ha a IX. epizóddal is ez lett volna a helyzet, sokkal jobban tetszett volna. Mert maga a történet nem rossz, csak a film sajnos önmagában nem elegendő. Ha meg már úgyis el kell olvasni a könyvet, akkor azt jobb a film ismerete nélkül tenni, s a filmre csak a regény illusztrációjaként tekinteni.

Szerintem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése