2021. szeptember 17., péntek

A festett farm

1976. március 22. hétfő
A legelső forgatási nap. Az eredeti terv az volt, hogy aznap este a naplementés jelenetet veszik fel, de úgy találták, hogy ehhez nem megfelelő az égbolt. Ezért helyette a B29 jelzésű jelenetet rögzítették, amikor Luke a távcsövével az elkószált Artu után kutat (a kellék-távcső piros fényt vetít Hamill szemére).


A filmben nem csak kívülről látjuk mindezt. Megmutatják nekünk azt is, amit Luke lát a távcsőben (cseppet sem piros a kép).

Ez az ötlet George-nak a forgatás befejezése után jutott eszébe. De akkor már elég drága mulatság lett volna csupán néhány másodperc kedvéért visszautazni egy stábbal Tunéziába. Ezért egyszerűbb megoldás mellett döntöttek: elkészítették a Lars-farm mattfestményét. Ezen a képen látható a háttérben, az emberek mögött (Gary Kurtz vállánál látszik az iglu egy része):


Ez tudomásom szerint az egész saga folyamán az egyetlen olyan mattfestmény, ami nem sík, hanem ívelt felületű; így tud a kamera szépen svenkelni rajta. Ráadásul két rétegből áll, hogy mélysége is legyen a képnek: hátul a sivatag és egy párologtató, elöl pedig az iglu.


Abban egyetértek Lucasszal, hogy ez a megoldás gyorsabb, olcsóbb és egyszerűbb volt egy tunéziai kirándulásnál, de szerintem még ez is túl sok erőfeszítés volt egy rissz-rossz minőségű kijelzőképért. :)

Összefűztem a filmből vett képkockákat, így néz ki egyben:


Egyébként észrevettem most egy kis csalást: az öt és fél másodperces távcső-snitt valójában rövidebb volt. Úgy tűnik mégis hosszabbnak, hogy újra ismétlődik a felvétel. Elkezdődik a snitt, majd amikor a kép bal oldalán távozik a párologtató, a jobb oldalon már belóg az iglu, de ekkor a kép egy pillanatra elsötétül. Miután kivilágosodik, ismét a mattfestmény elején vagyunk, s az iglu csak 3 másodperccel később kerül a képbe újra. Mutatom az összehasonlítást az ismétlődő pillanatról; egyedül a távcsőnek a John Wash által alkotott képkeretén futó számok különböznek, hiszen a keret külön eleme a kompozíciónak:

1 megjegyzés:

  1. Az öreg Owennek használt droidokra is alig volt kreditje, nem csoda ha Luke távcsöve is pocsék képet adott, Owen nem szívesen költekezett, a farm működéséhez nem volt szüksége távcsőre, meglehet Luke szerezte be egy egy ócskaság piacon, talán a haverok miatt. :)

    VálaszTörlés