2022. május 7., szombat

A hiányzó rendező esete George Lucasszal

1980. május 28-adikán, azaz csupán egy héttel A Birodalom visszavág premierje után a Lucasfilmet felszólította az Amerikai Filmrendezők Céhe, hogy fizessen 250 ezer dollárnyi büntetést, mert Kershner nevét nem tüntették fel a film elején.
Csakhogy a filmet Lucas angol produkciós vállalata készítette, így az amerikai rendezőknek nem lehetett beleszólásuk. Emiatt aztán (jobb ötlet híján) magát Kershnert büntették (aki a tagja volt a céhnek), 25 ezer dollárral. Lucas – szintén tagként – annyira mérges lett emiatt, hogy kilépett az egyesületből. Hogy egy filmben mikor írják ki a rendező nevét, az szerinte kreatív döntés, amibe senki sem szólhat bele.
Egyébként jó fej volt: kifizette Kershner helyett a bírságot.


További érdekesség, hogy amikor Kershner megkapta a megbízást 1978 februárjában, ő még úgy tervezte, hogy a film elején ez lesz olvasható:
AN IRVIN KERSHNER FILM
Aztán tájékoztatták, hogy bizony ez a film is ugyanannyit fog kiírni az elején, mint az előző: a Fox és a Lucasfilm nevét, és kész. Pedig ha hagyják Kershner ötletét, George 25 ezer dollárral vastagabb maradt volna. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése