2022. december 26., hétfő

Luke két terepsiklója

Ha most megkérdeznék bármilyen hardcore Star Wars rajongót, hogy melyik jelenetben lehetett látni először Luke terepsiklóját, valószínűleg azt felelné, hogy természetesen abban, amelyikben a fiú Thripio társaságában Artu keresésére indult.


Pedig ez rossz válasz.
A terepsikló pontosan abban a jelenetben szerepelt először, amelyikben Luke is: amikor Owen bácsi robotokat vett a jawáktól.


Luke terepsiklójából nem csak egy példány készült a forgatáshoz. Az egyik egy háromkerekű járgány, a másikat valamilyen alátámasztással vagy esetenként oldalról egy nagy kar segítségével lebegtették. Ezen a fényképen a fejre állított példány a kerekes verzió. Lehet látni a hasán a három kerék helyét.


A kerék nélküli, lebegő változat pedig felismerhető a kis lyukról a hátulján.


Ezen kívül az oldalán is látszik egy apró lyuk rajta, ami a kerekes változatról hiányzik.


A tunéziai forgatáson használt változatok turbinái (mind a kerekes, mind a nem kerekes esetében) viszonylag tiszták, míg a kaliforniai utóforgatásos verzióét sötétebbre és sokkal viseltesebbre festették, továbbá a jármű oldalán végigfutó díszrács is kapott két folytonossági hiányt, ami azelőtt nem volt jelen:


Érdekesnek tartom, hogy bár a tunéziai forgatáson mind a kettő sikló ugyanazt a járművet játszotta: Luke X–34-esét, egy ízben mindkét példány szerepelt, éspedig az egyik londoni műtermi felvételkor.


Oké, ez csak egy standfotó, ami nyilván kánonilag nem számít. Csakhogy a filmben is ki lehet szúrni, hogy ott van egymás mellett a két azonos sikló:


Persze nincs ezzel gond, hiszen el is hangzik: "mióta az XP–38-ast a piacra dobták, ez a kutyának se kell". És lám, ennél a használtautó-kereskedőnél is van már egy példány belőle, amit még nem sikerült eladnia. Ezért is hihető, hogy Luke-nak némileg kevesebb pénzt adott, mint amire a fiú számított.



Egyébként Luke ütött-kopott terepsiklója igencsak elavult típus lehet, hiszen több mint 30 évvel korábban, Mos Espában is parkolt egy példány belőle, és már az sem tűnt újnak.


Ugyanazt a régi háromkerekű példányt használták a Baljós árnyak forgatásához, amit két évtizeddel korábban az Új reményhez, csak átfestették zöldre, és pótolták Luke hiányzó bal oldali turbinaborítását.


Azzal nem is törődtek, hogy a kerekeit eltüntessék, így a filmben is észre lehet venni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése