2022. november 28., hétfő

Anakin gépei és a Bies házaspár

 

Amikor Hitler dedikálja a könyvet, a háttérben nem Harrison Ford látható Indiana Jones jelmezében, hanem Don Bies. Ezt ő maga is megerősítette nekem tavaly.


A Lucasfilm egykori archivistája, később modellkészítő és Artu távirányítója ehhez képest jóval többször szerepelt a Csillagok háborúja filmekben, pl. ő volt a hírhedt szemüveges Boba Fett is.
Már írtam arról, hogy mikor látható Don a Baljós árnyakban, de most olyat mutatok, amikor konkrétan Anakin valamelyik járművében volt vagy ő vagy a neje. :)

Hölgyeké az elsőbbség, kezdjük a nejjel!
A Star Wars-filmekhez sokszor forgattak közeli snitteket az ILM-nél, ilyenkor az eredeti színészek általában nem voltak jelen. Gyakran megesett, hogy az ILM-nél valaki, aki történetesen illett a jelmezbe, vagy csak futólag hasonlított a színészre, beugrott egy gyors felvételre. Valójában ez annyira gyakori volt, hogy amikor az ILM kiadta az évkönyveit, a dublőrökről készült csoportképet "ILM Testrészek Klubja" felirattal tették közzé.
Don felesége, Anna a Baljós árnyak készítése alatt az ILM-nél forgatott különböző dolgok raktárában dolgozott. Egy alkalommal szükség volt egy gyors, váll fölötti felvételre, amiben Anakin egy szétrobbanó versenyfogat alatt hajt el. Bár az ILM felbérelt egy fiatal fiút egy sor közeli felvételhez, amelyekben Anakin mindenféle kapcsolókat bizergál a fogatban és a Naboo vadászgép pilótafülkéjében (ezeket a felvételeket Ben Burtt rendezte), ez a srác nem volt jelen, amikor ezt a bizonyos robbanásos felvételt kellett leforgatni.
Szóval az ILM-ből kellett halászni egy kézdublőrt, és úgy döntöttek, hogy Anna megfelel a célnak – vagy ami még fontosabb, az ing ujjának. Felvette a ruhát (csak az egyik ujját) és a sisakot, beült a pilótafülkébe a kék vászon előtt, a kamera pedig mögötte helyezkedett el.
A körme persze elárulta volna, hogy ez egy női kéz, ezért a hüvelykujját a tenyere alá dugta.


Így a kisfiú Anakin egy pillanatra felnőtt nő lett a filmben. :)
(A felvétel Topps-kártyaként is megjelent, ami büszkén díszeleg a Bies család hűtőszekrényén.)

Anna után pedig következzék Don!
Ahogy fentebb írtam, a Baljós árnyak során George Lucasnak szüksége volt olyan felvételekre, amelyekben Anakin kapcsolókat és gombokat nyomogat, miközben a naboo-i vadászgépben ül. Az eredetileg Angliában készült pilótafülke vezérlőpaneljén nem volt elegendő gomb és kijelző ahhoz, hogy megfeleljen George elképzelésének, így az ILM modellkészítőire bízták, hogy ezeket pótolják a közeli felvételekhez. Don készítette az új bizbaszokat, és Grant Imaharának köszönhetők azok a LED-ek, amik azt jelezték Anakinnak, hogy a hajó túlmelegedett.
Ahogy a művészeknél szokás, Grant és Don úgy döntött, hogy aláírják a munkájukat. A stilizált nabooi betűkből kiolvasható Don vezetékneve és Grant monogramja. :)


Így látható Don Anakin vadászgépében. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése