2024. április 7., vasárnap

Kenny utoljára Artu

Huszonhárom évvel ezelőtt, 2001. április 7-én volt az utolsó nap, amikor A klónok támadása című filmhez készítettek élőszereplős felvételt. Két hétig tartó utóforgatást fejeztek be a londoni Ealing Stúdióban. Mindenféle kis rövid pillanatokat rögzítettek többnyire geonosisi jelenetekhez, de a nap utolsó felvétele az volt, amikor C-3PO és R2-D2 csendben végignézi Padmé és Anakin házasságkötését.



Mivel ez volt az utóforgatás utolsó forgatási napja, a stáb pezsgővel ünnepelt. Valamint átadtak egy tortát Don Biesnek, akinek épp aznap volt a szülinapja (tehát ma is). A napi diszpón is megemlékeztek erről:



A droidokat zöld vászon előtt vették fel, majd később összeillesztették az olaszországi Comói-tónál előző év augusztus végén forgatott esküvős felvétellel. A trükk első ránézésre hibátlannak tűnik, jobban megvizsgálva viszont látható, hogy a napfény balról érkezik, de a robotoknak a jobb szélén csillan meg. :)


Érdekesség, hogy Anthony Daniels egy 22 éves jelmezbe bújt bele, amit még A Birodalom visszavághoz készítettek, csak átfestették kopott szürkére. (Talán a fő forgatáson használt szürke Thripio-jelmez Ausztráliában maradt?)

Hasonló volt a helyzet Artuval is: ez a példány szintén a Birodalomból származik, felújított elektronikával és világítással, ami a néhai Grant Imahara munkáját dicséri.

De ami igazán érdekes:
  • ez volt Kenny Baker egyetlen felvétele a filmhez (vagyis a fő forgatáson nem is vett részt),
  • így ez volt Anthony és Kenny egyetlen közös szereplése a második epizódban,
  • ráadásul ez volt az utolsó alkalom, hogy Kenny Artuba mászott.

Bizony, a Sith-ekben már nem volt rá szükség; hiszen a távirányítású és CG-modellek mindenféle mozgásra képesek voltak. (Ennek ellenére az imdb a III. epizódot is listázza Bakernél, de szerintem ez tévedés lehet.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése