2016. április 15., péntek

McQuarrie-tervek, melyek csak később valósultak meg

Ralph McQuarrie-t nem kell bemutatni a Csillagok háborúja rajongóinak. Számtalan látványtervet készített az eredeti trilógiához, a későbbi évtizedekben pedig további illusztrációkkal ajándékozott meg bennünket. Ezek a festmények a filmek nélkül is, azaz önálló alkotásokként is művészi értéket képviselnek.
Most azokat az alkotásokat veszem górcső alá, melyek vagy csak egy később bemutatott filmben, vagy egy adott film későbbi kiadásában valósultak meg (az animációs sorozatokkal és játékprogramokkal nem foglalkozok, de élőszereplős sorozattal igen).


Új remény

Amikor még nem is Új remény volt a film tervezett címe, már akkor úgy kezdődött a történet, hogy birodalmiak foglalják el a menekülő űrhajót. Darth Vader is színre lép, ám egy fiatal Jedi lovag (Luke testvére) az útját állja. Az alábbi festmény két nap alatt készült el: 1975. február 14-15-én. A jelenet további részében Darth Vader az Erő segítségével mindenféle tárgyakat hajigál az ifjú harcosra. Mind a Vader ellen kiálló fiatal Jedi, mind a tárgyak telekinézissel történő mozgatása A Birodalom visszavágban valósult meg.



1975. január 31. volt a dátum, amikor McQuarrie legelső festménye elkészült a Csillagok háborújához. Artu és Thripio az Utapau bolygón való landolást követően gyalogol a sivatagban. A filmben mindkét droid megjelenése más lett persze, ám Thripio ezen kezdeti arca 44 évvel később mégis eljutott a moziba: a Skywalker korában, Babu Frik műhelyében látható.



A festményt persze megelőzte egy csomó skicc. Az egyiken csak Thripio arca látható. Ehhez nagyon hasonlít A Mandalóriban látott sofőrdroid.


A következő festmény 1975. december 7-én készült el. McQuarrie valamiféle mutánsként tekintett a buckalakókra. Szerinte a mutáció rontott a látásukon, azért tervezett nekik szemüveget. Szintén a mutáció révén szükségük van létfenntartó segédeszközre, amihez a gázt vagy vegyi anyagot a nyakuknál levő kis tartályokban hordják magukkal. Az arcuk előtt levő szűrő pedig a homokviharok miatt van rajtuk. A mellettük levő űrhajó-roncsot a Boba Fett könyvében láthattuk 46 évvel és 1 hónappal később.



Luke Skywalker tekintete a távolba réved, háttérben a terepsiklója és a két robot. De nézzük csak meg közelebbről! Ez egy lány!!
A Csillagok háborúja főszereplőjének neve több korai forgatókönyv-vázlatban is Luke Starkiller volt, de 1975 márciusától durván 2 hónapon át Lucas azt forgatta a fejében, hogy Luke karaktere legyen inkább egy fiatal lány. Női főszereplős Csillagok háborúja-filmre 2015-ig kellett várni. Az ébredő Erőben végre megvalósult McQuarrie 1975. április 1-je körül készült látványterve a sivatagbolygón élő főszereplő lányról, aki hosszúkás fegyverét a hátán keresztbe vetve hordja. (És a Starkiller nevet is ebben a filmben használták fel.)



Ralph McQuarrie nem csak a hetvenes években festette az Új remény világát, hanem évtizedekkel később is. Kevin J. Anderson a The Illustrated Star Wars Universe című 1995-ös kiadású könyvéhez felhasznált számos korai McQuarrie-festményt, amik valójában a filmekhez készültek látványtervként, ám Ralph 1993-ban számos új képet is készített kimondottan a könyv kedvéért, többek között a jawák mindennapjairól. Ezen a festményen egy lenyitott elejű homokkúszó látható, ami végül elsőként A klónok támadásában jelent meg.


Szintén a fent említett könyvhöz készült az az alkotás, melyen taszkenek küzdenek egy félelmetes kraytsárkánnyal. A Mandalóriban láthattunk hasonló jelenetet.


Az alábbi, 1975. március 6-án készült festményen Mos Eisley-ben, a kocsmában Luke egy szőrös, görnyedt lénnyel konfrontálódik, akinek egyetlen ruházata egy bőr öv. A kötekedő lény a filmben egy egészen más megjelenésű idegen lett, viszont Az ébredő Erő kocsmajelenetében a legelső szereplőt, akit mutat a kamera, szerintem egy az egyben a McQuarrie-féle teremtményről mintázták, szőröstül, bőrövestül.


Az festményen látható gömb alakú robotok a fénykardos gyakorlógömbre emlékeztetnek a filmekből, ám itt még egész más volt a szerepük. Birodalmi keresőrobotok voltak, akik körözött személyek után kutattak. Hasonló funkciójú lebegő droidokat az 1997-es felújított változatban láthattunk.



Az Ezeréves Sólyom a 94-es dokkban várja az indulást. A Solo című film Sólyomja nem csak a fekvő radartányért vette erről a képről, hanem a sima felületű oldalsó korong-falat is.



Az Új remény során a legtöbbször emlegetett helyszín az Alderaan. Ehhez képest csak egy röpke pillanatig lehet látni, és akkor is szinte rögtön felrobban. Ralph McQuarrie aztán a fentebb említett Anderson-könyv kedvéért leporolta az eredetileg az Űrszekerek IV: A hazatérés című filmhez 1986-ban készített, a jövőbeli San Franciscót ábrázoló festményét, és kinevezte az Alderaan fővárosának. Ehhez hasonló városkép A Sith-ek bosszújában valósult meg.


A könyvhöz készült másik alderaani festmény Terráriumváros tornyait ábrázolja. A földalatti várost tükörsima transzparacél borítja, ami alól csak a város tornyai látszanak ki. McQuarrie víziójához hasonló látvány a Skywalker korában valósult meg az ivexiai tükörtornyok képében.



A Csillagok háborúja forgatókönyvének második vázlata szerint Luke testvérét (a fentebb említett fiatal Jedit) Vader nem egy bolygóméretű űrbázison, hanem egy felhők közötti városban tartotta fogva. Azt hiszem, nyilvánvaló, hogy ez az 1975. február 20-án készült látványterv melyik filmben valósult meg. :)



Luke és társai ugyanerre a birodalmi városra érkeztek volna meg az akkor még csak egyszerűen kalózhajónak nevezett Ezeréves Sólyom fedélzetén. Az alábbi képen az eredeti terv szerint hosszúkás formájú Sólyom épp a város egyik hangárjában pihen. A háttérben, a hangár nyílásán túl jól látszódnak a felhők, bizonyítva, hogy Luke testvérének börtöne Lucas fejében ekkor még nem egy űrbázis volt.
A Sólyomból végül az Alfa Holdbázis című tévésorozat űrhajójával való hasonlóság miatt egy egész más formájú (és szerintem sokkal karakteresebb) hajó lett, a börtön pedig a felhőkből az űrbe költözött, McQuarrie 1975. március 31-i festményéből tehát semmi sem valósult meg.
Viszont amikor a Baljós árnyak első perceiben a Jedi követek megérkeznek a Kereskedelmi Szövetség űrhajójára, nekem ez a régi látványterv jut eszembe. Szinte ugyanaz a beállítás, szinte ugyanaz a hajó.



1975. március 28-án készült az a látványterv, melyen a felhők közötti város fehér folyosóin hőseink rohamosztagosokba botlanak. A fehér beltér terve A Birodalom visszavágban valósult meg (szintén egy felhők közötti városban). A pajzsot tartó rohamosztagosra pedig Az ébredő Erőig kellett várni.



Kevin J. Anderson könyve szerint a Yavin negyedik holdján nem csak a filmből már ismert Massassi templom található, hanem egy bizonyos Kék Levél Templom is. Egy kis folyó választja el őket egymástól. McQuarrie illusztrációján megfigyelhető egy titokzatos, kék energiakristály. De ami számunkra most érdekesebb, az az előtérben levő oszlopon levő Massassi írás, melynek egy részletét valahol a Solóban is felhasználták az egyik díszleten, de még nem sikerült kiszúrnom, hogy hol.



Az alábbi, 1975. február 22-én készült festmény tanúbizonysága szerint a szuperlézer nem egy óriási parabolaantenna alakú bemélyedés lett volna a Halálcsillag gömbfelületén, hanem egy hatalmas, tátongó nyílás, amilyenhez hasonlót 2015-ben, Az ébredő Erőben láthattunk a Csillagpusztító bázison. Még a bázist támadó vadászgépek is ugyanabból a szögből, mondhatni zuhanva közelítenek rá, akárcsak a festményen.



A lázadók vadászgépeinek tervezése során volt olyan fázis, amikor az X-szárnyúnak négy teljes turbina helyett két osztott hajtóműve volt. Ehhez a tervhez szintén Az ébredő Erőben nyúltak vissza.



A Birodalom visszavág

Amikor még egyáltalán nem is létezett kiforrott történet az első film folytatására, az ILM művészei  köztük McQuarrie  már javában dolgoztak a látványterveken. Itt Vader nagyúr lávával körülvett kastélya látható, amely ötlet a Zsivány egyesben valósult meg:


Már az Új remény nyers forgatókönyv-vázlatában is helyet kapott Csubakka szülőbolygója, de ebből aztán a filmben nem lett semmi. A Birodalom visszavág kapcsán újra előjött az ötlet, hogy megmutassák a vukik bolygóját. Ekkortájt készítette McQuarrie az alábbi látványtervet az akkor még nem Kashyyyk, hanem Kasshook illetve Kazzook nevű bolygóról (a név még nem volt kiforrott). Végül A Birodalom visszavágban sem valósult meg az ötlet, a vukik hazájára A Sith-ek bosszújáig kellett várnunk (ha nem számítjuk a Holiday Specialt).


Ralph 1978. május 26-30. között készített egy festményt a lázadók bázisának a bejáratáról. A filmben szuperül sikerült az összképet és a hangulatot megvalósítani, de az Andor sorozatban az Aldhani birodalmi létesítmény lőtornya a részleteit tekintve jobban hasonlít McQuarrie elképzeléséhez.


Ralph McQuarrie számos látványtervet készített a Hoth-i csatajelenetekhez, melyeknek nagy része szinte változtatások nélkül került bele a filmbe. Talán egyedül a reaktor felrobbantásának nem szenteltek olyan nagy figyelmet a filmkészítők, mint McQuarrie. Ezen a festményen néhány hóosztagos közelíti meg a lázadók bázisának reaktorát. A távcsöves fickó sisakján levő jelzés tökéletesen megegyezik azzal, ami Az ébredő Erő egyik hógárdistájának mellpáncélján látható.



Vader nagyúr fejvadászokat bíz meg az Ezeréves Sólyom kézre kerítésével. Ralph 1978 decemberében rajzolt egy fejvadászt, amit aztán A Mandalóriban láthattunk HK-87 típusú orgyilkos droidként.


McQuarrie a Dagobah élővilágáról több képet is alkotott Anderson könyvéhez 1993-ban. Ezek közül az egyiken egy óriási, pókszerű lényt látunk, mely látszólag épp tojásokat rak, de igazából gombát eszik. A pók ráadásul nem is állat, hanem növény: a mögötte látható fa fiatalabb példánya. A Dagobah hatalmas gyökerű fáinak a könyv szerint ugyanis van olyan életciklusuk, amikor még helyváltoztató mozgásra képesek, s mindent megesznek, hogy energiát gyűjtsenek a későbbi életszakaszukhoz. Ilyen pók-kinézetű élőlényt A Mandalóriban láthattunk, a táplálékául szolgáló gombák pedig a pók tojásai lettek.


Anderson könyvében a Bespinről szóló oldalakhoz is megannyi festményt készített Ralph. Nem csak a Felhővárost mutatta be, hanem különféle egyéb helyszíneket is elképzelt. Itt például lebegő wellness-központok láthatók, amik közül az egyik bekerült A Birodalom visszavág 1997-es felújított változatába.



A Birodalom visszavág első forgatókönyve szerint több lebegő város is van a bolygón (amelynek neve ekkor még nem Bespin volt, hanem Hoth; a Hoth jelentése pedig Han szerint felhő). Luke először egy olyan városban száll le, ahol magas, vékony idegenek élnek. Az ő repülő hüllőik egyikén megy tovább Luke a Lando-féle felhővárosra, és a nyurga idegenek is elkísérik. A felhők felett lebegő város ezen formája csak 1997-ben került bele a filmbe (gázfinomító állomásként):



A fenti festményen látható repülő hüllő visszatérő motívum a Felhőváros-tervek között. A klónok támadásában, a Kaminón lehetett először látni hasonlót, 2002-ben. Ez a festmény viszont 1978. június 12. és 15. között készült:



Leiáék igyekeznek megcsípni Boba Fettet, mielőtt még távozna a karbonitba ágyazott Han Solóval. A Felhőváros ablakain túl látható Fett hajója, a Slave-I. 1997-ig kellett várni, míg ez a kompozíció filmre került.



A Birodalom visszavágban maga Ralph McQuarrie is feltűnik egy pillanatra, ő az:



A Jedi visszatér

Jabba palotájának bejárata elé képzelte Ralph azt a díszes kaput, amit Az ébredő Erőben láthattunk a Niima bázison.



Luke magabiztosan áll Jabba trónusa előtt (a forgatókönyv ekkori változatában Leia nincs a Tatuinon). Ez a festmény aztán bekerült a kánonba: ezen tör keresztül egy utcai hajsza során Boba Fett egyik mopedes embere (a képről Luke-ot és a nikto mögött álló lényt eltávolították, de maga Fett rajta maradt):



A Jedi visszatér korai vázlatában szerepelt egy Sicemon nevű füves bolygó, ami a felkelők támaszpontjának adott otthont. A történet akkori állása szerint Luke itt rakta össze a fénykardját. Az elképzelés az volt, hogy a bolygó egét különféle repülő alkalmatosságok (köztük akár bálnák is) szelik. McQuarrie 1980-ban számos tervet rajzolt ehhez, melyekből aztán egy sem került bele a filmbe (maga a helyszín sem). Az egyik ilyen közlekedési eszköz Az utolsó Jedik U-55-ös szállítóhajójaként valósult meg.



Egy másik sicemoni légitaxi-terv pedig a Solóban jelent meg, éspedig Lando ingjének mintázataként.



A Jedi visszatér fontos helyszíne volt Palpatine trónterme. Ralph ehhez készített egyik vázlata a Skywalker korában került a mozivászonra.



A történet alakítása során volt olyan időszak, amikor a tróntermet egy lávával körülvett területre képzelték el (végül persze módosították a színteret a második Halálcsillag tróntermére). A lávás ötlet A Sith-ek bosszújában, a Mustafar bolygó képében volt először látható.



Másik, szintén megvalósítatlan ötlet volt a Birodalom fővárosának, a felhőkarcolókkal benőtt Had Abbadonnak a bemutatása (később lett átnevezve Coruscantra). Ralph McQuarrie hiába tett ki magáért a temérdek Had Abbadon-tervvel: a Palpatine-jeleneteket egyszerűen megoldották a Halálcsillag tróntermével.
Az 1997-es felújított változatban már pár másodpercig látható ugyan az immár Coruscant nevű városbolygó, de el nem tudom képzelni, hogy az akkori moziközönség mit gondolhatott erről (a filmvégi nagy ünneplés közepette mutatnak egy várost, ami soha azelőtt nem szerepelt). Az előzménytrilógiában aztán fontos visszatérő helyszín lett.



Ha már Coruscant szóba jött, ismét Anderson könyve következik. McQuarrie egyik 1993-as illusztrációja a birodalmi fővárosról pezsgő közösségi életet mutat. 30 évvel később láthattuk mindezt megvalósulni A Mandalóri 19. fejezetében, de immár a Birodalmat leváltó Új Köztársaság központjaként.



A könyv egy másik illusztrációján az Emlékmű tér látható, ahol a látogatók megérinthetik a csupasz sziklát, ami valaha egy magas hegy csúcsa volt. Ez a szikla aztán szintén A Mandalóri 19. részében szerepelt mint a Coruscant természetes felszínének egyetlen látható darabkája. A történet szerint viszont ezt szigorúan tilos megérinteni.





1981-ben Ralph a császár testőrségéről is rajzolt számtalan elképzelést, melyek közül az egyik (némi változtatással) Az utolsó Jedikben volt látható, a Canto Bright nevű kaszinóváros rendőrségi egyenruhájaként.



McQuarrie A Jedi visszatér űrcsatájához is készített látványterveket. Az egyik festményén a felkelők A-szárnyú vadászai láthatók, kék-fehér festéssel, és kis oldalablakkal a pilótafülke hátsó részén. Amikor már a modelleket építették a filmhez, a kékből piros lett, az oldalablak pedig eltűnt, azonban Az utolsó Jedikben McQuarrie eredeti víziójához hasonlóan, kék-fehér festésű A-szárnyúak láthatók, kis oldalablakkal a pilótafülke hátsó részén. :) Még a pilótafülke melletti nagy kipufogócső-szerűségek is visszaköszönnek.


frissítve: 2023. március 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése