2019. november 9., szombat

Nevek az Ezeréves Sólymon

2018. augusztus 19-én, amikor a HoloNet Krónikák egyik legizgalmasabb adását vettük fel, Lorne Peterson megerősítette, amit korábban is gyanítottunk, hogy a Csillagok háborúja filmek számára készített modelleken mindnyájan otthagyták az aláírásukat. Természetesen az Ezeréves Sólyom sem kivétel. A 150 centis modellen nyomtatott, míg a 80 centis példányon kézzel írt neveket kell keresnünk.


Sajnos az összes nevet nem tudom prezentálni (egyelőre), de amit csak lehet, most megmutatok. :)

150 centis modell

1975 őszén, az Alfa holdbázis megjelenésével Han hajóját teljesen újra kellett tervezni. A sürgős munkát Joe Johnston végezte el, nagyjából egy hét alatt. A hajó neve ekkor még nem Ezeréves Sólyom volt, hiszen az elnevezés először 1976. március 15-én, a Csillagok háborúja negyedik forgatókönyv-változatának átdolgozásában jelent meg.
A hatalmas modell elkészítésében természetesen mások is részt vettek, Johnston csak a fő formát eszelte ki. Az eredmény egy kb. 150 cm-es modell, amit 3 éve tévesen 170 centinek írtam. Mentségemre legyen szólva, hogy a Star Wars Chronicles alapján írtam ezt a számot, de ma már inkább hiszek a másfél méterben.
A másfél méteres méret nem a csészealj formájú test átmérőjére vonatkozik, hanem a modell teljes hosszára, az orrnyúlványokkal együtt. Érdekessége, hogy telis-tele van aprócska matricákkal, amik annyira kicsik, hogy a film nézésekor észre sem lehet venni őket.


Az alkotók neveinek mindegyike – legalábbis akiket eddig megtaláltam – a hajó alsó részén keresendő.

Dave Beasley:

David Grell:

Joe Johnston:

Jon Erland:

Mary Lind:

Paul Huston:

Hogy vannak-e más nevek is a modellen, azt nem tudom; csak egyről van még tudomásom: Lorne Peterson 2017. augusztus 9-én közölte velem, hogy neki is ott a neve a másfél méteres Sólymon. Erről sajnos máig nem találtam fényképet. :(



80 centis modell

A kisebbik Sólyom modellt nagyrészt Mike Fulmernek köszönhetjük. 1978. november 27-én vette fel őt az ILM soraiba Lorne Peterson. Mike hallotta, amint Richard Edlund panaszkodik a 150 centis Sólyom nehézkes mozgatására, így felajánlotta, hogy készít egy feleakkorát, csupán egy hónapot kér rá. Fulmer – munkatársai segítségével – beváltotta az ígéretét; az új modell idejében kész lett, így A Birodalom visszavág nyaktörő mutatványait (pl. az aszteroidás jeleneteket) már ezzel a jóval kisebb méretű, könnyebben mozgatható, de szintén szerfelett részletgazdag modellel vették fel.


(Fulmerrel kapcsolatos érdekesség, hogy ő volt Harrison Ford dublőrje a Frigyláda teherautós jelenetében.)

És akkor következzenek a nevek! :)

Charles Bailey:

Ease Owyeung (kínaiul):

Lorne Peterson:

Michael Fulmer:

Steve Gawley:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése