2023. augusztus 11., péntek

Dooku gróf trükkje

George Lucas mondta egyszer, hogy egy filmben az a jó vizuális trükk, amiről az ember nem is hinné, hogy trükk. Most bemutatok egy ilyet. :)
 

Az Anakin-Dooku-Obi harc A Sith-ek bosszúja elején egy eszméletlenül nagy varázslat, amire senki sem gondolna.


2003 nyarán végzett Christopher Lee A gyűrűk ura: A király visszatér utóforgatásával Új-Zélandon, amikor áthívták Ausztráliába A Sith-ek bosszújához. Itt ugyebár csak egy viszonylag rövid jelenete volt: egy kis vívás a két Jedivel, aztán lefejezik, kész. Csakhogy a díszlet, ahol ez az egész játszódott, még egyáltalán nem volt kész (hónapokig tartott a megépítése annak a helyszínnek, ahol Palpatine a székhez bilincselve ült).

Azt viszont nem akarták, hogy Lee hazarepüljön Angliába, megvárja a díszlet elkészültét, aztán visszarepüljön. Macera lett volna 81 évesen ide-oda utazgatni a Föld körül. Így inkább megszervezték, hogy Új-Zélandról hazafelé ugorjon be Sydney-be, és kék háttér előtt felvették Dooku gróf jelenetét 2003. július 31-én, csütörtökön, a Fox Stúdió 1-es műtermében.


Teltek-múltak a hetek, elkészült végre a díszlet is a 7-es műteremben (a konstrukciós vezető a magyar családnevű Greg Hajdu volt).



2003. szeptember 3-án, szerdán, A Sith-ek bosszújának 48. forgatási napján jött el az idő, hogy felvegyék a 24-es jelenetet: Anakin és Obi-Wan harcát Dooku gróffal. Ewan és Hayden végigjátszotta a szerepét, vívott, beszélt, stb. Tette mindezt Christopher Lee jelenléte nélkül!


Persze, hogy legyen kivel kardozni, beállítottak egy dublőrt, Kyle Rowlingot Lee helyett.


Egy évvel később, 2004. szeptember 1-jén, megint szerdán zajlott a film utóforgatásának kilencedik napja a Shepperton Stúdióban, azaz immár nem Ausztráliában, hanem Angliában.
Christopher Lee aznap ismét Dooku gróf jelmezében szerepelt, de ezúttal nem kék, hanem zöld vászon előtt. :)


Most csak annak a mozdulatnak a felvételére volt szükség, amikor Dooku gróf az Erő segítségével egy erkélyt ejt Obi-Wan testére.
Ezzel meglett minden nyersanyag a film eleji párbajhoz. Hihetetlen, hogy ami csak egy néhány perces jelenet, annak a felvétele a valóságban 13 hónapot ölelt fel!

Aztán az egészet sikerült Rob Coleman csapatának olyan fantasztikusan hibátlanul vegyíteni, s a vívó dublőr Kyle Rowling arcára Christopher Lee fizimiskáját montírozni, hogy szerintem az égvilágon senkiben fel sem merül a gyanú a film nézése közben, hogy azt a jelenetet, amiben a szereplők között folyamatos interakció zajlik (párbeszédek, fizikai érintkezések, és hát ugye kardvívás), úgy vették fel, hogy az egyik színész a többihez képest teljesen máskor és máshol volt jelen!
Ez tényleg mágia! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése