2023. augusztus 9., szerda

Fortuna kegyeltje

Ki ez a dögös csaj Bib Fortuna mellett?


Ez egy viszonylag közismert fotó A Jedi visszatér egy kevésbé közismert mellékszáláról.
Nem csak 1997-ben, de már 1983-ban is lehetett volna további két táncoslány a lenge öltözékű Oolán és a hatmellű Yarnán kívül. Ennek a további két táncoslánynak az előadása sajnos a filmből kimaradt. 
Mindenesetre Az ewok visszatér című kisfilm a bizonyíték rá, hogy bár a később Jessnek és Laudicának elkeresztelt lányok A Jedi visszatérben csupán háttérstatiszták voltak, jól begyakorolt tánckoreográfiát is elő tudtak volna adni Jabbának.


Nagy kár, hogy ez nem volt benne a filmben, és nem értem, hogy amikor '97-ben kibővítették a táncos betétet, akkor miért nem használták fel ezeket a régi felvételeket.

Na de a lényeg: a két csaj közül az egyik, a Jess nevű gyaníthatóan Bib Fortuna szerelme!

Láthatók egymás mellett ülni a sötétben, összebújva, amikor Oola táncol – persze ettől még lehetnek csak barátok is.


A sötétben ülnek, így nem olyan könnyen kivehető, de itt bizony Bib Fortuna kesztyűs kezét látom Jess jobb vállán:


Bib ráadásul Oola halálakor is Jess vállára teszi a kezét, mintha vigasztalni akarná őt:


Sőt, amikor Leia és Csubi megérkezik, Bib és Jess akkor is együtt siet megnézni, hogy mi történt. Aztán kézen fogva távoznak a képből:


De a fentieken kívül van egy még inkább egyértelmű jele annak, hogy ők ketten járnak egymással, ez viszont csak az eredeti Jediben látható: Jess szemérmetlenül simogatja Bib Fortuna lekkuját az egyik jelenetben. Alig észrevehető, de az 1983-as eredeti változatban benne van!


Viszont az 1997-es felújított változatból már kivágták, így az azóta kijött újabb verziókban sem látható sajnos.

Mindezek persze szinte észlelhetetlen mozzanatok, a film nézői nyilván nem a háttérre figyelnek, mindenesetre szerintem érdekes, hogy volt egy ilyen soha ki nem mondott mellékszál a történetben: szerelem Jabba palotájában! :D


Egyébként érdekes adalék, hogy én ezen sorokat 2023. augusztus 9-én írom, és épp tíz éve, 2013. augusztus 9-én jelent meg a starwars.com-on, hogy egy meglehetősen sokat sejtető jelenetet Bib és a táncosnő Jess között kivágtak a filmből, mert George Lucas úgy vélte, hogy az nem volt gyerekeknek való.

Vajon mi lehetett az?

A Bib Fortunát játszó Michael Carter egy régi interjúban mesélte, hogy a Jesst alakító Amanda Noar eleinte visszataszítónak tartotta Bib megjelenését. Amikor odavezették a hegyes fogú, csápos fejű férfi mellé, szinte reszketett. Elborzadt Michael sminkjétől. :)
Persze egy idő után nyilván megszokta Bib kinézetét, és egész jóban lett Carterrel. Például kávét vitt neki, és tartotta a csészét, míg Michael szívószállal ivott belőle.
 
De most jön a lényeg: Bib fejcsápjait úgy készítették el, hogy akár pulzálni is tudtak. Amikor a jelmezes elindította pulzáló funkciót, a 19 éves Amanda totál kiakadt!
A pulzáló lekkut a filmben végül sosem mutatták meg, mert azt a hatást keltette, mintha Bib izgalomba jött volna a lány közelségétől.


Hát ez tényleg nem lett volna gyerekeknek való. :D

Egyébként Jess és Bib kapcsolata szerintem kérészéletű lehetett. Amikor a fejvadásznak öltözött Leia a karbonittömbhöz lopakodik, Jess már Bib nélkül alszik Jabba trónusán. (Biztosan alszik? Amikor a kamera látószögén kívül kerül, mintha épp feltápászkodna.)


Mire reggel Luke is megérkezik, Jess egy whiphid ölében hever!


Sőt, a szőrös whiphid kényelmes öle után pedig Han Solo fürdőköpenyét hordja. :D

A csajt a filmben utoljára akkor látom, amikor Luke-ékat elvezetik. Nagyon elmosódott, de ott van.


A vitorlás bárkán már nem sikerült kiszúrnom őt, így remélhetőleg nem robbant fel ő is a többi pribékkel együtt. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése