2023. augusztus 14., hétfő

Miért lett zöld Luke kardja?

A Jedi visszatér kapcsán gyakran elhagzó érdekesség, hogy Luke fénykardja eredetileg ebben a filmben is kék lett volna, de a sivatagi jelenetek miatt inkább zöldre váltották, hiszen a szikrázóan kék égbolt előtt nem látszódott igazán a kéken világító penge.


Ez a magyarázat hihetőnek hangzik, és a mai napig terjesztik külföldi és magyar weboldalak is.
Én mégis azt mondom, hogy ez csak mese. :) Vegyük sorra, hogy mi szól amellett, hogy a kardot eleinte tényleg kéknek képzelték!

1. A plakátok!
A Jedi korabeli plakátjai kivétel nélkül kék fénykarddal ábrázolják Luke-ot.


De ez számomra nem bizonyít semmit, hiszen az egyiken Han például Birodalom visszavágos zekét visel, pedig azt otthagyta a Bespinen (akárcsak Luke a kék kardot).
Másrészt, 1982 novemberében, amikor még A Jedi bosszúja volt a cím, megjelent egy olyan plakát is (a nagyszerű Drew Struzan jóvoltából), amin Luke és Vader párbaja a felhővárosi szénfagyasztó lépcsőjénél látható, ráadásul Luke-nál piros, Vadernél kék fénykard van!


Szerintem tehát kijelenthetjük, hogy a plakátokra semmilyen szinten nem kell adni, ha a fénykardokról van szó. :)

2. A játékfigura!
Na, ez már érdekesebb, hiszen a játékfigurák akkora hatalommal bírtak, hogy állítólag Dermot Crowley csak azért lett szakállas a filmben, mert Madine tábornok játékfigurája már kész volt a forgatás előtt, és valamiért szakállasra alkották. Szóval, ha Luke játékfigurája is kék fénykardot kapott, annak biztos megvolt az oka – vághatná rá erre bárki, de szerintem csupán amiatt lett kék, ami miatt az összes plakátfestő is kéket rajzolt neki: ők az első két filmből így ismerték meg Luke-ot, kék karddal, kész. (A játékfigurák fénykardjainak színével kapcsolatosan már egyébként is hagyomány volt a kavarodás.)


3. Az első trélerek!
A legfőbb érv természetesen az, hogy a film első néhány előzetesében tényleg látható volt Luke kék fénykarddal. Ez viszont engem éppen a magyarázat ellenkezőjéről győzött meg:
Tökéletesen kivehető a kard színe a tatuini környezetben:


Egyébként pár éve a moziban is láthattunk olyat, hogy valaki a kék égbolt előtt kapcsol be egy kék fénykardot.


Van vele gond? Nincs.

Szóval nem hiszem, hogy baj lett volna a kék színnel. Persze, az alábbi pillanatban éppenséggel csak ott szép kék a kard, ahol sötét a háttér:


Világos háttér előtt tényleg semmi sem látszik a kard színéből. De azt a trélert jó minőségben én még nem láttam, csak ilyen-olyan VHS-ripeket. Vessük össze a végleges film ronggyá másolt (azaz hasonlóan hitvány minőségű) videokazettájának a pillanataival:


Itt is ugyanaz a helyzet: az árnyékos részeken kívül nem látható a fénypenge zöld aurája. Tehát tökmindegy, hogy kék vagy zöld az a penge, világos háttér előtt a világító dolgok egyszerűen nem mutatnak jól, pláne ha fos minőségben nézzük őket. :)

Mellesleg a Jedi utómunkálatait az ILM 1982 júniusában kezdte el, az első előzetes a kék fénykarddal pedig 1982. augusztus 13-án jelent meg (éspedig éppenséggel a Csillagok háborúja mozis újravetítésekor, a film előtt – ez tök király lehetett). Szóval ha a szakembereknek valóban az a véleményük, hogy nem jól látszik a kék fénypenge a napsütötte környezetben, akkor az már a munka elején kiderül, júniusban. Miért csinálják mégis kékre augusztusban? Bizonyára csak megszokásból. Arról nem is beszélve, hogy a filmben a lézernyalábokat és fénypengéket nem is az ILM-nek köszönhetjük; ezt a feladatot delegálták a Van der Veer Photo Effects nevű cégnek. Még azt is el tudom képzelni, hogy a Van der Veer kezdettől fogva zöldet készített a filmhez, míg a tréler kedvéért az ILM-ből valaki csak gyorsan odadobott egy kék ragyogást. Bizonyítja ezt az összecsapottságot az is, hogy a fénykardozós pillanat első néhány képkockáján nincs is meg az effekt! Luke egyszerűen egy sötét pálcát tart a kezében! :D


Ha valaki esetleg nem tudta elkapni a pillanatot, annak mutatom:


Számomra ezek után nem kérdés, hogy a trailerben látott effektet eleve nem szánták véglegesnek. (Főleg úgy, hogy ugyanabban az előzetesben Ben Kenobi hús-vér emberként látható, szellem-ragyogás nélkül). :D

Szóval a filmbemutatókban látottakra nem szabad adni, és ez a helyzet azóta sem változott. :)

De akkor mi az oka annak, hogy Luke fénykardja a Jediben végül nem kék lett?
A válasz Rinzler könyvében olvasható, aki hozzáfért A Jedi bosszúja 1981. július 13-17. között megtartott sztoriértekezlet jegyzőkönyvéhez. Idézem az ő idézetét:

Kazanjian: Mark lost his lazer sword didn’t he?
Lucas: He did lose his lazer sword, when his father cut his hand off.
Kazanjian: So whose lazer is he using? Should I have brought it up?
Lucas: You should because that’s what everybody will ask.
Marquand: Well, it didn’t occur to me.
Lucas: The way I was explaining it in the scripts before was that he made another one. But it’s going to be impossible, given the structure of the way the film is now, to explain where that lazer sword came from.
Marquand: It’s a line of dialogue later.
Lucas: Well, I don’t know if we even need to explain it. The worst thing about that is you get a letter in Starlog magazine. Big deal.
Marquand: He made it, that’s the answer!
Lucas: That’s not going to drop the audience out of the film. People aren’t going to stand up and say, “I just don’t buy that, I’m leaving.” But you will get lots of letters, so we’ll make a form letter explaining that Luke made it.
Kasdan: Maybe it should be a new color.
Lucas: Yes, it could be totally different looking. We can work that out.


Tehát ekkor merült fel az ötlet, hogy Luke kardja más színű legyen, ne kék. Ehhez képest a kaliforniai Boglárka-völgy sivatagában a vitorlás bárkás forgatás 1982. április 12-én kezdődött el, vagyis 9 hónappal később. Hát ennyit a tatuini égboltról! :)

Egyébként, hogy az alkotók mennyire nem figyeltek oda erre a fénykard-témára, azt pompásan jellemzi, amikor a Jedi legelső forgatási napján Hamill markába a Bespinen elvesztett markolatot nyomták. Láthatóan nem volt a stáb eszében, hogy mostanra már másik fénykardnak kéne lennie Luke-nál. :)

Összegezve:
Lucasék már jól az elején kitalálták, hogy a fénykard nem kék lesz. A kék fénypenge az első néhány előzetesben volt látható, amikor csak úgy odatettek valami ideiglenes effektet. Az pedig, hogy a játékgyártók vagy a poszterfestők mit alkotnak, számomra cseppet sem mérvadó. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése