2024. március 19., kedd

Merülés az árokba

Íme Ralph McQuarrie mattfestménye a Halálcsillag árokról:


Az egyik legzseniálisabb trükk az egész Csillagok háborújában, amit ráadásul kétszer is bevágtak a filmbe: a kamera közelít a mattfestményhez, majd látunk egy villanást (csak hogy hozzászokjunk a villanásokhoz). Tovább közelít, kapunk még egy villanást. Ekkor vált át a kép a Halálcsillagról készült árok-modellre, amibe a kamera be is repül.


A néző a második villanásnál nem fog gyanút, mert az első már megtanította, hogy itt bizony villanások vannak. A második villanás takarja ki a vágást a kétdimenziós festmény és a háromdimenziós modell között. :)

A filmben innen indul a mattfestmény jelenete:


Ennyire ráközelít a kamera a festményre, ez a második villanás előtti pillanat:


Ez pedig a villanás után:


A festményt felváltotta a modell, amibe aztán szépen be is kanyarodik a kamera. Összehasonlítom az utolsó két kép részleteit:


Egyértelműen látszik, hogy a bal az festmény, a jobb pedig makett. :) De hát ez valami őrületesen jól sikerült trükk!

A csapó tanúsága szerint mindezt 1977. február 15-én vették fel. Az Industrial Light & Magic feliratra azt firkálták, hogy Blight & Tragic. :D


Egyébként ehhez a jelenethez köti a fél internet az alábbi fotót is, pedig semmi köze hozzá:


Nekem mindig gyanús volt, hogy ez az öltözék és hajviselet nem tűnik '70-es éveknek. Ráadásul a srác egészen biztosan nem McQuarrie.
Az illető Richard Vander Wende, aki tényleg a Halálcsillag árokról készít az eredetihez megszólalásig hasonlító mattfestményt. Csakhogy ez az alkotás nem az 1977-es filmhez, hanem a tíz évvel későbbi, 1987-es Star Tours (Disney élményvasút) egyik jelenetéhez készül. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése