2024. július 5., péntek

Ez a bajom Mundi mester Akolitus-béli szereplésével

1999 nyarán, csupán egy hónappal a Baljós árnyak premierjét követően jelent meg a Star Wars: Episode I Insider's Guide. Ez az volt az I. epizódnak, ami a Behind the Magic az eredeti trilógiának. Az irdatlan információmennyiséget tartalmazó szoftver a minden részletre kíváncsi rajongóknak igazi csemege lehetett 6 évvel a vukipédia 2005-ös indulása előtt.
A Silas Carson által akalított Ki-Adi-Mundi mesterről olyan adatokat is írtak, ami ma már nem érvényes.


Az egyik legérdekesebb dolog, a lila színű fénykard már A klónok támadása megjelenésével érvényét veszítette, hiszen ez a különleges szín Samuel L. Jackson privilégiuma lett. Mundi fénykardja a hagyományos Jedi-színt kapta: kéket (illetve egy snittben zöldet).


Szóval nem kell ide Disney, ha arról van szó, hogy semmibe vegyük a korábban lefektetett dolgokat. George barátunk is remekül értett ehhez. ;)

A másik adat a mester életkora. 1999-ben még 60 évesnek írták. Most viszont, hogy június 18-án megérkezett Az akolitus sorozat negyedik része, úgy tűnik, hogy 100 évvel a Birodalom felemelkedése előtt a cereai mester már nemcsak megszületett, de középkorú Jediként ő is megtekintette az orgyilkos Mae Aniseyáról készült holofelvételt.


Először azt gondoltam, hogy ez nem ő; biztos egy másik példány Mundi fajából. De sajnos a stáblista megerősíti, hogy ez a cereai illető bizony a jól ismert Ki-Adi.



És nekem ezzel van bajom. Az nem érdekel, hogy a 60 éves Jediből hirtelen 160 évest csináltak – azt tesznek az új kánokukkal, amit szeretnének, amíg az nem mond ellent az első hat filmben látottaknak/elhangzottaknak (tehát az Insider's Guide hiába szerepeltette Ki-Adi életkorát, ha az a filmben nem hangzott el). A gond az, hogy ezzel beigazolódott az új sorozattal kapcsolatos kezdeti félelmem: az I. epizód egyik legfontosabb párbeszédét teszik így értelmetlenné.

A párbeszéd Qui-gon Jinn és Ki-Adi-Mundi között zajlott:

– Úgy harcolt, mint egy Jedi. Azt kell mondanom, nem lehetett más, csak egy Sith lovag.
– Képtelenség! A Sith lovagok már ezer éve kihaltak.


Szerintem Qui-gon nem hülye. Legalábbis nem hiszem, hogy Lucas bátyánk annak szándékozta volna beállítani őt. Márpedig ha Qui-gon arra az egyetlen következtetésre jut, hogy az őt megtámadó titokzatos harcos csakis egy Sith lovag lehet, akkor biztos nem a levegőbe beszél. Nyilván szó sem lehet itt más szektákról, Ren lovagokról, Ysannáról, dathomiri boszorkákról, Lettow-légióról, sem holmi akolitusokról. Ha ezek is szóba jöhetnének, akkor alighanem Jinn mester is számításba vette volna őket.
Másrészt pedig, ha Qui-gon mégis ennyire tudatlan, akkor még mindig ott van Ki-Adi-Mundi, aki szólhatna neki, hogy "öregem, vannak ám más sötét oldali erőhasználók is, nem csak a Sith-ek. Láttam egy holofelvételt 100 évvel ezelőtt egy olyan harcosról, aki Jediket ölt; pedig nem Sith volt".
De nem, Mundi nem ezt feleli Qui-gon felvetésére. Hanem hogy ez lehetetlen, mert a Sith-ek már ezer éve kihaltak.

Szóval, az még csak hagyján, hogy a Baljós árnyak előtt 100 évvel már valaki Jediket mészárolt. Ha ez valahogy totál titokban marad, mert elszigetelt eset és nincs szemtanú, akkor hihető, hogy egy évszázaddal később nem tud róla senki.
Csakhogy a gyanúsítottról holofelvétel készült, épp harc közben, amely felvétel a Jedik archívumába is jó eséllyel bekerül, hiszen ott elemezgetik a csaj harci stílusát, és azt latolgaják, hogy miféle szerzet lehet, szakadár Jedi vagy még rosszabb.
De még így is rá lehet fogni, hogy oké, valahogy Ki-Adi-Mundit ez a felvétel elkerülte, nem látta, Yoda sem látta, Yaddle sem látta, valami csoda folytán egyikük sem hallott róla még csak hírből sem. Legyen! Ezt még így nagy nehezen el is tudnám fogadni.

Csakhogy odarakták a hologramos jelenetbe Ki-Adi-Mundit! Ott nézi egy méterről a felvételt, és közben még véleményezi is. Hát micsoda dilettáns húzás ez?
Miért nem mondhatta el a pársoros szövegét egy bármilyen másik új karakter? Mi a jelentősége, hogy itt épp Mundi szerepel?

Semmi, de legalább generáltak vele egy jó erős ellentmondást!
Olyan mérges tudok lenni ilyenkor!!

Egyébként, visszatérve az Insider's Guide-ra, azt is írja, hogy Ki-Adi-Mundi úgy volt tagja a Jedi tanácsnak, hogy még csak lovag volt, nem mester.


Így tehát nem is példátlan eset, hogy Anakint mesteri rang nélkül ültették a tanács egyik székébe.

És, bár ez már semennyire sem kapcsolódik a témához: Mundi halála is remek példa rá, hogy mennyi mindenen változtatnak egy adott film előzetese és premierje között: A Sith-ek bosszúja bemutatójában a cereai mester teljesen más helyszínen szenvedi el a 66-os parancsot, mint az elkészült filmben. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése