2016. május 15., vasárnap

A Jedi visszatér: 38 módosítás

Az eredeti trilógia számtalan módosításon esett át az évek során. Az így kialakult változatokban néhol a zenei aláfestést módosították, másutt a hangeffekteket cserélték le, s adott esetben a szereplők szövegein is változtattak. Az ilyen audio-módosításokkal most nem foglalkozok, csak a vizuális különbségeket tudom itt megmutatni. Következzék A Jedi visszatér 38 módosítása!


1.
Vader nagyúr űrkompja megközelíti a Halálcsillagot. A komp egyik vezérsíkján némileg áttetszik az Endor. Ezt az átlátszósági hibát 1997-ben javították, s egyúttal az űrhajók egymáshoz képesti helyzetét is módosították kissé.




2. Artu és Thripio megérkezik Jabba palotájának óriási kapujához. A 2011-es blu-ray kiadás kedvéért egy teljesen felesleges módosítást végeztek a képen: a kapu ezúttal még nagyobbnak tűnik. A baj csak az, hogy amikor a későbbiekben belülről mutatják a kaput, megint a régi méretét mutatja. Ez a trilógia folyamán a hetedik olyan eset, amikor egy későbbi módosítás kontinuitási hibát eredményez.




3. Egy felesleges módosítás 1997-ből: Luke hologramfelvétele kicsit jobb minőségűnek tűnik. Pedig az eredeti verzió is remekül illett a jelenethez.




4. A Jabba palotájában játszódó jelenetek nagy része teljes átdolgozáson esett át 1997-ben. Max Rebo zenekara új tagokkal bővült, az énekesnő Sy Snootles esetlen bábu helyett mozgékony CGI lett, a Lapti Nek helyett pedig a Jedi Rocks című számot adják elő (egyik szám sem ér fel az Egy új remény kantinjelenetében hallható jizz zenével).



5. 1983-ban egyedül az Oola nevű twi’lek rabszolgalány táncolt (meg persze a hatmellű Yarna is bohóckodott közben egy kicsit), 1997-ben viszont 3 új vokálos-táncos nő is fellépett, s Oola jelenetei is megváltoztak kicsit. Az új csajok nem átallottak kokettálni Fett-tel.



6. Az új táncosnők szerepeltetése ellenére azért 1997-ben is maradtak olyan snittek, amiken csak Oola látható, az új nők nem. Ezek a felvételek 1982-ből származnak, de nem teljesen azonosak az eredeti filmben látottakkal: kicsit máshol helyezkednek el a szereplők, és az egyik snittben Boba Fett is átsétál a képen.





7. Oola Jabbával való huzavonáját is más szögből mutatják 1997-ben.




8. Oola a mélybe zuhan, s innentől fogva nem látjuk többé. 1997-ben viszont azt is mutatják, hogy hova zuhan. Ezt a jelenetet kifejezeten az 1997-es felújított változat kedvéért vették fel. Hihetetlen, hogy az Oolát alakító Femi Taylor az eltelt 14 év ellenére ugyanolyan jó formában volt, így szinte meg sem lehet különböztetni a régi és az új felvételeket egymástól.



9. Nem értem, hogy ha az 1997-es „most befejeztem a filmet, most már végre olyan, mint szerettem volna” változatban Han Solo kiolvasztását háborítatlanul hagyták, akkor a 2011-es blu-ray kiadáson miért kellett bántani. Az új kiolvasztás fényjelensége kicsit tovább tart ugyan, de szerintem nem néz ki jobban.





10. Reggel van, Jabba talpnyalói még alszanak. Kivéve egyvalakit, aki csak 2011-ben került a képre. Lucas közelebb akarta hozni egymáshoz az eredeti és az előzmény trilógiát, ezért rakta a blu-ray változatba Sebulbát (vagy egy fajtársát).



11. Luke a ronda rankorral harcol, aki az első szinkronban még monsztroszauruszként szerepel. :) Az élőszereplős felvétel és a makett-rankor makett-környezete közötti hullámos választóvonal a kép közepétől enyhén balra látszódik. Ezt a 2004-es DVD-kiadásra eltüntették.



12. A főszereplőket kivégzésre viszik a sivatagba. 1997-ben a jelenetet egy banthacsordával vezetik fel, csak utána mutatják Jabba vitorlás bárkáját és kíséretét.



13. A vitorlás bárka és a sivatagi szkiff árnyéka 1997-ben élethűbb lett. Egyúttal viszont eltüntették a bárkáról a sétálgató illetőt; helyette két, kevésbé észrevehető személy mászkál ott.



14. 1997-ben nem csak a járművek árnyéka, hanem egymáshoz képesti elhelyezkedése is módosult kissé. Ugyanakkor az eredetileg ebben a snittben élettelen bárka itt is megkapta az előbb említett két személyt a fedélzetre.



15. A film 1997-es változtatásai közül a legrosszabb a sarlakk módosítása (szerintem). Azelőtt Luke-nak egy nagyra nőtt vagina dentatába kellett volna fejest ugrania: egy éhes lyuk sok-sok hegyes foggal, kiegészítve néhány lusta csáppal. Most viszont egy ostoba csőr ágaskodik belőle, és az új CG-csápok is nagyon elütnek a régi gumicsápoktól.



16. Egy észrevehetetlen (ezért teljesen felesleges) változtatás a 2011-es blu-ray kiadáson: másik szögből mutatják, amikor Han véletlenül beindítja Fett hátirakétáját.



17. A szkiffet találat éri, ezért oldalra billen. 1997-től fogva a hátulja jobban elmozdul.



18. Han majdnem lezuhan róla, de a lábujjaival – csizmán keresztül – megkapaszkodik, mielőtt Csubi elkapná. Az 1997-es változatban már egy kötél is rátekeredik a lábára, így hihetőbb, hogy nem esik le azonnal.



(Pár pillanattal korábban egyébként tisztán látszik, hogy Han nem fejjel lefelé kezd esni.)

19. A bárka korlátjára szerelt lézerágyút egy nikto kezeli. Eredetileg a háttérben a sivatag teljesen betöltötte a képet, míg a 2004-es változtatás óta a kép felső részén kék ég látható.



 
20. A nikto lövedéke a szkiff felé száguld, s közben egy 1997-es változtatásnak köszönhetően a jobb alsó sarokba belógó másik szkiff jobban benyúlik a képbe.



21. Obi-Wan szelleme odalépdel Luke elé. Közben a feje mögött egy faág sötétlik, amit a 2004-es kiadáson valamiért kivilágosítottak, szinte már világít. A másik változás, hogy míg eredetileg a szellem-effekt tetőtől talpig volt látható, addig a 2004-es változtatás óta Ben térdtől lefelé nagyon is valóságosnak látszik: egyszerűen eltűnt a ragyogás a lábszára környékéről.



22. A lázadók flottája a Sullust közelében gyülekezik. A bal felső sarokban levő cirkálón egy óriási fehér folt éktelenkedik. A foltot a 2019-es kiadásra tüntették el.



23. Mi lehet cukibb a kis szőrös kis imádnivaló kis ewokoknál? Ha a kis ennivaló kis cukimuki kis macikák pislognak is!
Lucas kezdettől fogva azt szerette volna, ha az ewokok képesek lettek volna pislogni, mert őszerinte ezáltal váltak volna igazán élővé. Az akkori maszktechnika viszont erre nem volt képes.
Nem értem, hogy az 1997-es „most befejeztem a filmet” változatban miért nem oldották ezt meg. A 2004-es DVD-változatban sem pislognak a macik. 2011-ig, a blu-ray kiadásig kellett várni, hogy Lucas régi elképzelése végre valóra váljék, s egyúttal pupillát is kaptak néhány jelenetben az ewokok.



24. Az Ezeréves Sólyom a kamera felé száguldva lő, de a lézernyalábja a megszokott piros helyett véletlenül zöld lett. Ráadásul közben a távoli háttérbe szánt két apró TIE-vadász a Sólyom elé került. Ezt a két hibát a film 1997-es kiadására javították.




Egyúttal a háttérben látható távoli űrhajókat (köztük a híres cipőt is) is kicserélték áramvonalasabbakra:

25. Kicsit később a Sólyom elhalad a korvett mellett. Egy 1997-es változtatásnak köszönhetően a hajtóműve ragyogása sokkal visszafogottabb lett, s egyúttal a kép bal alsó sarkába került még néhány űrhajó.



26. A teljes trilógia összes fénykardozós jelenetét újra és újra átdolgozták az egyes kiadások alkalmával. A Jedi visszatér leglátványosabb fénykardmódosítása akkor látszik, amikor Luke megpróbál lesújtani a császárra, ám Vader közbelép. A 2004-es DVD-változatban ez valamiért úgy néz ki, mintha a két fénykard pont ellenkezőleg helyezkedne el: mintha Vader akarná megtámadni Palpatine-t, és Luke akadályozná meg ebben. Ezt a rettentő hibát szerencsére a 2011-es blu-ray változatban kijavították (s egyben a császár szemei mellett látható zavaró fekete foltokat is eltüntették végre).



27. A leleményes ewok lasszót dob a száguldó siklómotorra, ami aztán rátekeredik egy fára. A robbanás pillanatában egyértelműen látszik, hogy a jármű utólag került a képre (ráadásul úgy tűnik, hogy nem az ewok mögött van, hanem előtte).
A 2019-es változatban szerencsére segítettek ezen: egy narancssárgás maszknak hála most már sokkal jobban beleolvad a képbe a motor, de sajnos a maszk kicsit túllóg rajta, így pl. a gép elülső villái között is narancsos elszíneződés látható.



28. Artut találat éri, sokkot kap, és kiereszti az összes rejtett kütyüjét. 2011-ben úgy gondolták, hogy ez kevés, úgyhogy a blu-ray kiadásra további izgalmas kiegészítő izéket kapott, így már tényleg úgy néz ki, mint egy svájci tiszti bicska. Ezzel a teljesen felesleges módosítással egy időben megszüntették az Artuból kicsöpögő vizet, és eltüntettek a háttérből egy észrevehetetlen kábelt, ami 28 évig senkit sem zavart.



29. Palpatine felrobban az idegességtől, mindez 1997-től kezdve picit jobban néz ki.



30. Nem értem, hogy ha az 1997-es „most befejeztem a filmet” változatban Anakin Skywalker szemöldökét háborítatlanul hagyták, akkor a 2004-es DVD-kiadáson miért kellett bántani. Oké, hogy Anakin szemöldöke (és haja) A Sith-ek bosszújában leégett, de ilyen alapon az egész arcbőrét is el kellett volna torzítaniuk.




31. A Halálcsillag rögvest kipukkad, az Ezeréves Sólyom iszkol előle. Közben a háttérben a lázadók flottája látható, mozdulatlanul. Az 1997-es változat óta már azok a hajók is távolodnak, és a számuk jócskán megnőtt.




32. Az Egy új reményhez hasonlóan 1997-ben ez a Halálcsillag is megkapta a Praxis-effektust.




33. Luke a máglyrakás mellett áll. Alig észlelhető, de a kesztyűje feketébb a kép legsötétebb pontjánál is. Szerintem a felvételkor Luke kezére elfelejtették a kesztyűt ráhúzni, emiatt utólag festették a képre. A film 2019-es verziójában javították ezt a hibát; most már csak annyira sötét a kesztyű, mint a kép többi része.




34. Palpatine meghalt, Darth Vader meghalt, Halálcsillag meghalt. Ezt meg kell ünnepelni. Az 1997-es verzió szerint a jó hír azonnal elterjedt az egész galaktikában; ezt bemutatandó a trilógia során megismert helyszíneken (Tatuin, Bespin) ünneplő tömegeket láthatunk. 1997 és 2004 között azonban születtek újabb Star Wars filmek, új helyszínekkel, így a 2004-es verzióban az ünneplő galaxis a Nabooval is kibővült.



A háztetőn talán épp Jar Jar Binks kiabálja, hogy „wesa free”. A Jedi visszatér így már nem csak cukimuki ewokokat, hanem jópofa gungákat is felvonultat. Egy újabb lépés annak érdekében, hogy az eredeti és az előzmény trilógia közelebb kerüljön egymáshoz.

35. Már A Jedi visszatér tervezési fázisában felmerült az ötlet, hogy jó volna a Birodalom fővárosát szerepeltetni, ám mégsem valósították meg. 1997-ben viszont már ott volt a számítógép, ami mindent megold. Így nem volt akadálya, hogy a felújított változatban megvillantsanak pár képkockát az egész bolygón elburjánzó felhőkarcoló-rengetegről. Az eredmény meglehetősen jó lett, és figyelmesebb szemlélők két érdekes eseményt is észrevehetnek: az ünneplő tömeg meglincsel egy rohamosztagost, mások pedig Palpatine szobrát döntik le.
A készítők 1997-ben már tudták, hogy a 2 évvel később bemutatandó Baljós árnyak fontos helyszíne lesz a Coruscant, de arra azért kíváncsi lennék, hogy a moziközönség mit szólt az akkor még teljesen ismeretlen, vadonatúj helyszín mindennemű előzmény nélküli szerepeltetéséhez.


A jelenet nem maradt érintetlenül: 1997 és 2004 között születtek újabb Star Wars filmek több fontos Coruscant-épülettel, így a 2004-es DVD-verzióban ennek megfelelően átalakították a ’97-es változatot: két építményt kicseréltek a szenátusra és a Jedi-templomra. Egy újabb lépés azért, hogy az eredeti és az előzmény trilógia közelebb kerüljön egymáshoz, bár szerintem a kutya nem veszi észre a háttérben egy pillanatra látható objektumokat.




A szenátust az Egy új remény idején feloszlatták ugyan, de ettől még az üres épület valóban ott állhat. Viszont azt furcsállom, hogy a gonosz Birodalom 23 éven át épségben megőrizte a gyűlölt Jedik templomát.

36. Az ünnep természetesen az Endoron is folytatódik. Az esti égbolt alatt néptelen erdei táj látszódik, néhány tábortűzzel. 1997-ben megnőtt a tábortüzek száma, s a helyszínt immár ewokok népesítik be.



37. A Jabba palotájában játszódó kulturális esthez hasonlóan 1997-ben az ünnepség alatt is lecserélték a zenét, s korábban soha nem látott kivágott jeleneteket helyeztek vissza. Így pl. már azt is láthatjuk, hogy Ackbar admirális és legénysége is csatlakozott a bulihoz, hogy Leia és Han unja a banánt, Hogy Lando megérkezik a faluba, valamint hogy Luke és Wedge szívélyesen üdvözli egymást. Ezek a snittek 1983-ban nem voltak láthatók.


38. Nem értem, hogy ha az 1997-es „most befejeztem a filmet” változatban Anakin Skywalker szellemét háborítatlanul hagyták, akkor a 2004-es DVD-kiadáson miért kellett bántani. Nyilván itt is az volt a cél, hogy az eredeti és az előzmény trilógia közelebb kerüljön egymáshoz.



A gond csak az, hogy Anakin nem fiatalként tér vissza az Erő jó oldalára, hanem halála előtt néhány perccel. Arról nem is beszélve, hogy épp az előzmény-trilógia világított rá, hogy a Jedik korántsem képesek visszatérni szellemként, s még csak el sem tűnik a holttestük. Csakis Yoda és Obi-Wan szerezte meg ezt a képességet, Qui-Gon Jinn útmutatását követve. Anakinnak innentől fogva sem fiatalként, sem idősként nem kellett volna megjelennie.
Akárhogy is, Hayden Christensen 2004-ben hiába vette át Sebastian Shaw helyét, a neve nem szerepel a stáblistán.

Frissítve: 2024. március 2.

2 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon érdekes oldal, aminek köszönhetően belelátok a filmesek gondolataiba, és nagyon hálás vagyok, hogy valaki szánta rá az időt, hogy kutakodjon, logikázzon, figyelgessen képkockáról képkockára. Már csak azt nem értem, hogy a többi filmből (4, 5) miért nem készült ilyen. Egy jelenetet tudok is az "Egy új remény"-ből. Ott még nem bukkan fel Jabba, nem kéri számon Han Solot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a hozzászólásodat.
      És bizony a többi filmről is készítettem ugyanilyen összeállítást. :)
      Itt vannak alul azok a gombok, amikkel a régebbi és újabb bejegyzések közül választhatsz. Csak egyet kell kattintanod a jobb oldalira, és máris megleled A Birodalom visszavág módosításait. ;)

      Törlés