2016. május 20., péntek

DVD vs DVD

Minthogy blu-ray lejátszóm nincs, a hexalógiát DVD-n nézem. Az előzménytrilógia az extrákkal együtt 6 lemez, kettesével egy-egy tokban. A klasszikus trilógia az extrákkal együtt négy lemez, négy tokban, egy közös nagy díszdobozban.

Most viszont újra kiadták mind a hat filmet DVD-n. Ezúttal mindössze két tok (tokonként 3 lemez), két díszdobozban. Azt gondoltam, hogy ma már minden Star Wars termék Disney-logóval jön, de ezeken nem találtam sehol.


A tokokat kibontva látható, hogy maguk a lemezek szinte teljesen ugyanúgy néznek ki.


A DVD-k menüje viszont egészen más. A régi változatban meg kellett várni, míg huszonöt nyelven kiírják a figyelmeztetést, ezzel szemben az új azonnal indul. A régi menü viszont sokkal szebb, mindegyik filmből egy-egy jellemző jelenetet ragad ki (ráadásul minden lejátszás alkalmával másikat), s az egyes menüpontok között is szép átvezető animációt ad. Az új menüben semmi különös nincs: fekete alapon egy ragyogó holoprojektor-szerűség látszik, ami a filmből vetít képeket. Ez egyébként megegyezik a blu-ray kiadás menüjével.


Maguk a filmek is különböznek. Az új DVD-ken ugyanis már a filmek blu-ray változatai láthatók. Ez néha előny, néha hátrány. Qui-Gon és Obi-Wan Erő-futása például jobban néz ki, Luke és Vader fénykardja is normálisan ragyog. Sajnos viszont az ostoba szikla is ott van Artu előtt.
Nagy meglepetésemre az új DVD-ken is látható a filmek elején a 20. századi róka logója, és a hozzá tartozó fanfárok is hallhatók (enélkül nem is volna igazi a film). Így most már szinte biztos vagyok benne, hogy ennek a kiadásnak semmi köze sincs a Disney-hez.

A régi DVD-k közül egyedül A Sith-ek bosszújának volt magyar hangja, a többinek nem. Az új DVD-ken viszont mind a hat filmhez választható magyar szinkron.

A régiekhez egy tonnányi extra járt, az újakhoz nulla.

1 megjegyzés:

  1. A korábbi filmek home kiadási jogainak nagy része a FOX-nál maradt jó időre!

    VálaszTörlés