2016. május 21., szombat

Az előzmény-trilógia: 9 módosítás

Nemcsak az eredeti, hanem az előzmény-trilógia is átesett néhány módosításon az évek során. A szöveg-béli módosításokkal most nem foglalkozok, csak a vizuális különbségeket tudom itt megmutatni.
Következzék az előzmény-trilógia 9 módosítása!

Baljós árnyak


1. Qui-Gon és Obi-Wan patthelyzetbe kerül a droidekákkal szemben, ezért úgy döntenek, hogy elhagyják a helyszínt. Az összes Star Wars filmben ez az egyetlen jelenet, amelyben láthatjuk, amint a jedik az Erő segítségével felgyorsítják a futásukat. A 2011-es blu-ray kiadáson kicsit módosítottak az Erő-futáson: ezúttal jobban kivehetők maradtak az alakok. A következő snittben pedig sokkal egyenletesebben távolodnak a folyosó végén.



2. A két neimoidi a képernyőn kíséri figyelemmel az eseményeket. Látható, hogy a jedik épp bebújnak egy nyíláson, a robotok meg csak nézik őket, nem tüzelnek rájuk.
2011-ben kicsit távolabbról mutatják mindezt, és az óriási kijelző kevésbé tisztán adja a képet.


3. A film vitathatatlanul legemlékezetesebb mozzanata a fogatverseny. Már 1999-ben sem tűnt rövidnek, a 2001-es DVD-kiadásra viszont még hosszabbá tették. Olyanokkal toldották meg, mint például: a verseny előtt jóval több szereplőt mutatnak be, a verseny Anakin számára még viszontagságosabb (elvált a gépétől az egyik hajtóműve), a nézőközönségnek pedig egy sokkarú illető mindenféle étkeket árul.


4. A moziban és a videokazettán a Valorum főkancellárral való találkozás után egyből Palpatine irodájában találtuk magunkat, a 2001-es DVD-változatban viszont azt is láthatjuk, miként taxiznak oda a szereplők. Ezzel kicsit lassul ugyan a film tempója, de legalább ennyivel többet gyönyörködhetünk az egész bolygót ellepő városban.


5. A szenátusban is lett egy aprócska változtatás 2001-ben. A Ryloth rendszer szenátorának ezúttal nem ember, hanem twi'lek kísérői vannak.


6. Az egész film leginkább szembeötlő változtatása Yoda mester gumibábujának CGI-re cserélése volt a 2011-es blu-ray kiadás során. (Már évekkel korábban, a III. Epizód animációinak elkészítése előtt Lucas bemelegítő gyakorlatot adott Rob Coleman animációs rendező csapatának, hogy az I. Epizódban látható Yoda-bábot cseréljék le a Jedi-mester digitális változatára.)
Az a bábu engem mindig is zavart, mert bár a klasszikus trilógiához hasonlóan Frank Oz mozgatta, de az arcvonásai egyszerűen nem hasonlítottak Yodára. Egyértelműen ugyanabból a fajból származott, csak inkább egy másik egyednek tűnt a duzzadt felső ajkával és a pisze orrával (a régi gumi Yodának nem lehetett ennyire belelátni az orrlyukaiba). A CGI-Yoda sokkal jobban néz ki, de legalábbis pontosan ugyanolyan, mint a másik két prekvel Yodája.


Azt viszont nem tudom, hogy a film végi ünnepségen az eredetileg mosolygó Yoda most miért lett komor.

A klónok támadása

7. Anakin az üldözés hevében elejti a fénykardját, melyet Obi-Wan egy elegáns mozdulattal elkap. Közben a háttérben az esti Coruscant légiforgalma zajlik. Legalábbis a moziban és a videokazettán. Lucas viszont úgy gondolta, hogy a világító reflektorokkal elhúzó járművek elvonják a néző figyelmét a fénykard elkapásáról. Ezért a DVD-kiadáson már nincs a háttérben egyetlen zavaró jármű sem, így háborítatlanul koncentrálhatunk a fénykard elkapására.


8. Dooku gróf és Yoda mester küzdelmének végét a 2011-es blu-ray kiadáson kicsit másképp vágták meg. Ez a változtatás nem csak teljesen felesleges, de ráadásul kifejezetten rosszat tesz a filmnek, mert olyan sorrendben mutatja be az eseményeket, mintha Yoda hagyná lelécelni Dookut.


A Sith-ek bosszúja

9. A vukik parancsnoki állása a 2011-es blu-ray kiadásra kicsit megváltozott: zöld növények nőtték be az építményt fentről is, lentről is, de még a jobb oldalon lelógó fém ornamentumot is.


Szerencsére ez kivételesen nem az a fajta változtatás, amiről utána már megfeledkeztek: a későbbiekben is nagyon jól látható a módosulás.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése